Diyalog Gazetesi

Bu proje  hayat bulmalı

KIBRIS

AB’nin finanse ettiği etkinlikte atıkların tarımda kullanılmasının hem ekonomik olduğu, hem de çevre kirliliğini azalttığı vurgulandı

Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, AB’nin döngüsel ekonomiye geçiş hedefi doğrultusunda organik atıkların değerlendirilmesiyle ilgili “Atıkların Tarımsal Kaynak Olarak Değerlendirilmesi” konulu seminer ve panel düzenledi.
Açıklamaya göre, dün Lefkoşa'daki Merit Otel'de gerçekleştirilen etkinlikte, döngüsel ekonomiye geçiş, doğayı koruma ve çevre standartlarının iyileştirilmesinde önemli bir araç olarak, atıkların kaynağa dönüştürülmesi konusunda yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlar ele alındı.
AB tarafından finanse edilen etkinlikte, organik atıkların tarımda kullanılmasına ilişkin ülkede uygulamada olan yeşil atıkların kompostlanması, kanalizasyon atıklarının tarımda kullanılması ve zeytin atıklarıyla briket üretilmesi projeleri hakkında sunum yapıldı.
Etkinlikte ilk sunumu sivil toplum örgütü Zero Waste Eurpe’tan Bilim Koordinatörü Enzo Favoino yaptı. Favoino, AB’nin döngüsel ekonomiyle ilgili hedefleri ve AB ülkelerinde yeşil atıkların toplanmasıyla ilgili bazı başarılı uygulamalardan bahsetti. 
Favoino, bahçe atıklarının evsel yiyecek atıkların toplanmasından çok daha kolay olduğunu ve yiyecek atıklarının diğer atıklardan ayrıştırılıp, toplanabilmesi için belediyelerin atması gereken kilit adımlardan bahsetti.

Joanis: Teşvik edilmeli
Etkinliğin açılış konuşmasında Avrupa Birliği Programı Destek Ofisi Müdürü Alain Joanis, tarımsal ve bio atıkların tarımda kullanımı ve paylaşarak kullanım, tekrar tekrar kullanım, tamir ederek kullanım ve geri dönüşümü temel alan bir üretim ve tüketim şekli olan döngüsel ekonomiye katkısının konuşulması için düzenlendiğini ifade etti.
Joanis, AB çevre politikalarının uygulamaya konmasını teşvik etmek ve Avrupa Birliği öncelikleri arasında bulundan Green Deal (iklim değişikliği ve çevre tahribatlarını engelleme) hedefiyle ilgili bilgilendirme yapmak maksadıyla düzenlenen AB Yeşil Hafta etkinliklerini altında düzenlendiğini kaydetti. Joanis, Green Deal’in kaynakların verimli kullanıldığı bir ekonomi modeli öngördüğünü belirtti.

Deveci: Seminerleri çok önemsiyoruz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci ise tarımsal faaliyetlere katkı yapabilecek seminerlerin düzenlenmesini bakanlık olarak çok önemsediklerini ifade etti.
Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun hayvan bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılmasını öngören çalışmaya da değinen Deveci, “Çamurun tarımsal alanda kullanılması çok önemli bir şey” dedi. Deveci, tarımsal arazilerin organik madde yönünden zayıflatılmasının tarımsal alanda KKTC’deki en ciddi sorun olduğunu da belirtti.
Çürüyen organik atıklardan (kompostlamadan) ortaya çıkan bio gazdan da faydalanılması gerektiğini kaydeden Emirali Deveci, biogaz kullanımının da gelişmesini görmek istiyoruz, ekonomiye ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.