Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) koalisyon hükümetinin son günlerini yaşadığını, bazı bakanlar ile müdürlerin de bunu fırsat bilerek keyfi uygulamalar ve icraatlar içerisine girdiğini savundu. Özyiğit, “Toplum bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyor” dedi.
Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un Başbakan’ın haberi olmadan ‘Limanların özelleştirileceği’ yönündeki açıklaması, Kooperatif Merkez Bankasına sınavsız istihdamlar yapılması, çok tartışılan ve ciddi iddiaların dolaştığı Kooperatif Merkez Bankasına 43 kişilik münhal ile ilgili yaşanan gelişmeler ile 3 milyonluk soygun olayı ile ilgili arka planda yaşananları” örnek gösterdi.
“Bu nasıl bir siyaset anlayışıdır” diyen Özyiğit, CTP’nin 14 Haziran’daki kurultayı öncesinde “bazı kişilerin siyasi çıkar elde etmek adına” sınavsız-münhalsiz istihdama yöneldiklerini, bu çerçevede Kooperatif Merkez Bankası’na istihdamların yapıldığını, son olarak da 43 kişilik münhal daha açıldığını savundu.
Hani münhaller iptal edilmişti?
Özyiğit, “Söz konusu münhal üzerinde çok ciddi iddialar ve tartışmalar yaşanmış, Başbakan Yorgancıoğlu da geçtiğimiz Perşembe günü Meclis’te yaptığı konuşmada münhalların iptal edildiğini açıklamıştı. Ancak, öyle anlaşıyor ki, münhallar iptal edilmemiş, sadece süreleri uzatılmıştır. Bu kadar şaibeli bir konuda, inatla ısrar edilmesi, hem düşündürücü, hem de manidardır” ifadelerini kullandı.
Kooperatiften çalınan 3 milyon TL…
Kooperatif Merkez Bankası’ndan çalınan 3 milyon TL’nin bulunamadığını, 2 milyon 200 bin TL’lik bölümünün ödemesi için sigorta personeline Kooperatif Yönetimi tarafından baskı yapıldığını, ardından da yasa dışılığa onay vermeyen personelinin işten çıkarılmayla tehdit edildiğini ileri süren Özyiğit, sigorta personelini dirayetli duruşlarından dolayı kutladı.
“Esas soruşturma yöneticilere yapılmalı…”
Para çalınması olayı ile ilgili günah keçisi ilan edilerek işten durdurulan iki kişinin görevlerinin iade edilmesi gerektiğini belirten Özyiğit, esas soruşturma açılması gereken kişilerin Kooperatif üst yönetimi olduğunu vurguladı.
Özytiğit, köklü çözüm önerisi olarak ise, kooperatiflerde 30 yıldır var olan işgalin sona erdirilerek, Kooperatif Merkez Bankası’nın yasal sahiplerine (üye kooperatiflere) geri verilmesini önerdi.
“Kar eden Kıb-Tek neden borçlanıyor”
Özyiğit, bir süre önce Kıb-Tek yönetiminin, kurumun kar ettiğini açıkladığını, ancak Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında Kıb-Tek’e işlerini döndürmesi için 30 milyon TL borç verilmesini kararlaştırdığını belirtti ve “Kar eden kurum niye borç almak durumunda kalıyor” diye sordu.
Hükümet programında Kıb-Tek’in özerk bir yapıya kavuşturulacağının yazdığını, ancak bugüne kadar somut adım atılmadığını belirten Özyiğit, “Halk, verilen sözler doğrultusunda kurumun ‘özerkleşmesini’, ayrıca ilk 250 kw’lık dilimdeki elektrik fiyatlarının da ucuzlatılmasını beklemektedir” dedi.