Diyalog Gazetesi

Bu komite tarihe geçecek    

KIBRIS

Meclis Komitesi, eski Başbakan, UBP eski başkanı, milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasını oybirliği ile kabul etti

 Tuğçe Ülkü AYDIN

İki yıl öncesine kadar KKTC’nin Başbakanı ve UBP’nin lideri olan, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün, 2015-2017 yılları arasında banka hesaplarına yüklü miktarda paranın girmesi nedeniyle yargılanmasına yönelik ilk adım dün atıldı. Meclis’in özel komitesi saatlerce süren toplantı sonucunda Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması için genel kurula öneri sunulmasını oybirliği ile kabul etti. 
Komitenin UBP’li başkanı Milletvekili Yasemin Öztürk’le birlikte, CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe, Salahi Şahiner, UBP Milletvekilleri Hamza Ersan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu, Halkın Partisi Milletvekilleri Mesut Genç ile Gülşah Sanver’in oybirliği ile karar almasını değerlendiren siyasi çevreler, bunun KKTC tarihine geçecek bir olay olduğunu söyledi.

Savcılığın ortaya koyduğu rakamlar
Savcılığın ortaya koyduğu rakamlara göre, İki yıl içinde Özgürgün’ün hesabına yatırılan para miktarı şöyle: 2 milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 dolar, 325 bin 800 Sterlin ve 242 bin Euro. 

Genel Kurul’da oylanacak
Ulusal Birlik Partisi eski Genel Başkanı ve eski Başbakanlardan Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili Meclis’te oluşturulan özel komite, Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması kararı aldı.
Oybirliğiyle alınan Komite kararı, Meclis Genel Kurulu’na sunulacak ve Genel Kurul’da oylanacak.

Öztürk: Oy birliği ile karar verildi
Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, toplantı sonrası basına yaptığı açıklamada, dün toplanan komitenin Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına oy birliğiyle karar verdiğini söyledi.
Dokunulmazlığın kaldırılması kararını verenin kendileri olmadığını, kendilerinin sadece rapora ilişkin kararı verdiğini ifade eden Öztürk, raporu Genel Kurul’a sevk ettiklerini, son kararın Genel Kurul’da verileceğini vurguladı.

Tamamen temize çıkabilir…
Raporda, Özgürgün’ün suçlu bulunup bulunmadığı ibaresinin söz konusu olmadığını belirten Öztürk, Hüseyin Özgürgün’ün suçlu olmadığını söylediğini, günün sonunda tamamen temize de çıkabileceğine işaret etti.
UBP olarak bütün milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili bir çalışmaları bulunduğunu söyleyen Öztürk, milletvekillerinin sadece kürsü dokunulmazlığının kalarak, dokunulmazlığın kaldırılması için Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte bir girişim yapacaklarını söyledi.
Öztürk, Hüseyin Özgürgün’ün suçsuz olduğuna ve günün sonunda temize çıkacağına inanç belirtti.

Özdenefe: Nihai karar genel kurulun
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, komitenin 45 günlük çalışma süresini dün tamamlayarak, ortaya koyduğu oy birliği kararını onayladığını kaydetti.

Komitenin görevinin “İstinadın ciddiliği” ve “Başsavcılıktan gelen istemin siyasal nedenlere dayanıp dayanmadığını tespit etmek” olduğunu ifade eden Özdenefe, bu tespitleri yapan komitenin Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması kanaatine vardığını söyledi.
Komite bu kararı verdikten sonra, kararı Genel Kurul’un onaylayacağını, eğer Genel Kurul’da onaylanırsa sürecin o çerçevede başlayabileceğini anlatan Özdenefe, nihai bağlayıcı kararın Genel Kurul’un olduğunu vurguladı.
Özdenefe, İç Tüzüğün kendilerine verdiği yetki çerçevesinde, bu aşamada dokunulmazlığın kaldırılmasının uygun olduğuna oy birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.

Manavoğlu: 45 günlük maraton tamamlandı
HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da, 45 gün süren bir maratonun dün tamamlandığına işaret ederek, iki yazdır iki dokunulmazlık komitesinde bulunduğunu, bu dokunulmazlık konusu Anayasal olarak Meclis’e havale edildiği için, bu şekilde bir uygulama olduğunu anlattı. 
Dokunulmazlık konusunda yaşanan birçok sıkıntı bulunduğuna değinen Manavoğlu, kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılarak önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortadan kaldırılmasını uygun bulduklarını söyledi.

Şahiner: Konu çok hassas
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, toplantının çok uzun sürdüğünü, çünkü konun çok hassas olduğunu belirtti.
Kararı verirken dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğunu, detaylı bir çalışma ve 8 toplantı yaptıklarını anlatan Şahiner, ülke olarak sıkıntılı bir dönemden geçildiğini, siyasetin dokunulmazlıklarla ilgili bu kadar mesai harcayacak lüksü olmadığını kaydetti.
Hükümet ortaklarının bir Anayasa değişikliğiyle dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili görüşlerini değerlendireceklerini ifade eden Şahiner, daha yapıcı işlerle uğraşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Genç: Hangi partiden olduğunun önemi yok
HP Milletvekili Mesut Genç de, 45 günlük uzun bir süre bu konuda çalıştıklarını ifade ederek, komitede herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, ancak konun çok hassas olması nedeniyle çok ciddi davrandıklarını, toplantının uzun sürmesinin nedenin de bu olduğunu söyledi.
Adı geçen milletvekilinin hangi partiden olduğunun bir önemi olmadığını ifade eden Genç, istinadın ciddiliği, siyasi amaçlara dayanıp dayanmadığı konusunu ele aldıklarını vurguladı.
Genç, kararın sadece komitede alındığını, ilgili vekilin dokunulmazlığının devam ettiğini, bunun Genel Kurul aşamasında netleşeceğini sözlerine ekledi.
UBP Milletvekili Yasemin Öztürk’ün başkanlık ettiği komite toplantısı, CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe, Salahi Şahiner, UBP Milletvekilleri Hamza Ersan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu, Halkın Partisi Milletvekilleri Mesut Genç ile Gülşah Sanver Manavoğlu’nun katılımıyla yapıldı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.