Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından hazırlanan ve 2016–2018 dönemini kapsayan “Orta Vadeli Program” taslağı Sosyal ve Ekonomik Konsey’de görüşüldü.
27’ncisi düzenlenen ve DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu başkanlığında yapılan Sosyal ve Ekonomik Konsey toplantısı açılış konuşmalarıyla başladı.
Tarım ve Enerji Bakanı Erkut Şahali ile DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın da katıldığı toplantıda, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakanı Sunat Atun, Maliye Bakanı Birikim Özgür ve Başbakan Ömer Kalyoncu birer konuşma yaptı.
Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Sosyal ve Ekonomik Konsey çalışmasında aldıkları sonuçları Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu’na sunacak şekilde hazırlayacaklarını kaydetti.
Kalyoncu: Aklı önde tutan yeni politikalar
Başbakan Ömer Kalyoncu da konuşmasında, ekonomiyi kayıt altına almak ve tüm sektörlerin önünü açabilecek tedbirleri hayata geçirme çabası içerisinde olduklarını kaydetti ve ülke ekonomisinin bütünsel olarak gelişmesini sağlayacak tedbirler alındığını ve gerekli mevzuat düzenleme uygulamalarının devam ettiğini kaydetti.
Öncü ve lokomotif sektörler olarak kabul edilen Turizm ve Yükseköğretim sektörlerinin son yıllarda önemli gelişmeler gösterdiğini ve cari işlemler açığının azalmasına ve ekonomik büyümeye büyük katkı sağladığını dilen getiren Başbakan Kalyoncu, “Bu çerçevede, ülke ekonomisinin önemli dinamiklerini oluşturan turizm ve üniversite sektörlerindeki gelişme trendlerini doğru okuyarak dikkatli bir şekilde örgütlenmeli ve koordine olmalıyız. Bu sektörleri ileriye götürebilmek için altyapıyı, çevreyi ve insan kaynaklarımızın istihdamını da dikkate alan bir planlama içerisinde olmamız gerekmektedir” dedi.
Atun: Dünyaya entegrasyon sınırlı
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da konuşmasında, KKTC’nin dünyaya entegrasyonunun, siyasi nedenlerden dolayı sınırlı olduğunu, entegrasyonun tek boyut üzerinden, sistemin kullanmayı tercih ettiği döviz kurları, ihracat-ithalat, mal ve hizmet ticareti üzerinden olduğunu anlattı, ülke ekonomisiyle ilgili tespitler yaptı.
KKTC olarak, bir kredi derecelendirme kuruluşuna kote olmak (kayıtlı olmak) gerektiğini kaydeden Atun, “Ülkemizde hak ve adalet anlayışını da bozan zümresel ayrıcalıklar, müktesep haklar artırıldığı sürece, KKTC ekonomisi yapısal bozuklukları olan sürdürülemez ve hayat boyu dış yardım bağımlısı bir ekonomi olarak kabul edilecektir” diye konuştu. Bakan Atun, hak ve adaletin, performans ölçüsüne göre kazanç üzerinde doğru orantılı bir şekilde tecelli ettiği durumda ise, KKTC ekonomisinin rasyonel bir ekonomi olarak adlandırılacağını söyledi.
Özgür: Kurumsallaşma sağlanmalı
Maliye Bakanı Birikim Özgür de konuşmasında, kamu harcamalarında dışa bağımlılığı olmayan, ekonomik anlamda karşılıklı bağımlılık ilişkileri geliştirebilen, ülkelerinde ve bölgelerinde barışa katkı sağlayabilen bir toplum olma arzusunda olduklarını kaydederek, bunun için kamu, özel sektör ve sivil toplum alanlarında kurumsallaşmayı sağlayacaklarını ifade etti.
Bir kısmı Kıbrıs sorununun yarattığı olumsuzluklar nedeniyle oluşan, bir kısmı ise içte uzun yıllar içerisinde uygulanmış, sürdürülebilir olmayan, günübirlik politikalar nedeniyle gündeme gelen zor bir tablo ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Özgür, halk olarak karşı karşıya olunan zorlukları aşabilecek vizyon ve donanıma sahip olunduğunu kaydetti.