Diyalog Gazetesi

Bu bir milat

KIBRIS

Ülkenin kanayan yarası olan ve binlerce genci sarmalına alan uyuşturucu ile mücadelede etkin rol oynayacak yasa kabul edildi, cezaevinde tutuklu bulunan bağımlılara da kurtuluş umudu doğdu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde ülkenin kanayan yarası olan ve binlerce genci sarmalına alan uyuşturucu ile mücadelede etkin rol oynayacak Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi oybirliği ile kabul edildi
Komite Başkanı CTP Lefkoşa milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, oylamadan önce raporu okudu. Ardından rapor ve önerinin bütünü üzerindeki görüşmelere geçildi.
Ülkedeki madde bağımlılığının arttığını söyleyen Özkan Yorgancıoğlu, “Uyuşturucu hepimizin kanını donduracak boyutlara ulaştı. Bu yasa, bağımlıları hayata ve topluma kazandırma, onlara bir şans vermekle ilgilidir. Yasanın uyuşturucunun denetimli şekilde serbest kullanılmasıyla ilgili uzaktan yakından ilgili yoktur” dedi.

Rakamlarla son 5 yıl
Son 5 yılda uyuşturucu davalarına muhatap olan kişi sayısı konusunda bilgi veren Yorgancıoğlu, Lefke’de 33, İskele’de 1, Güzelyurt’ta 45, Girne’de 356, Gazimağusa’da 324, Lefkoşa’da 918 kişinin bununla ilgili davalara muhatap olduğunu söyledi.
Özkan Yorgancıoğlu, davalara muhatap olan toplam satıcı sayısının 439, kullanıcı sayısının ise bin 240 olduğunu söyledi, “Kullanıcı sayısı büyük kentlerde daha fazla” şeklinde konuştu.

Hapishane yerine tedavi…
Uyuşturucu bağımlılarının topluma kazandırılması gerektiğini de söyleyen Özkan Yorgancıoğlu, “Yasanın özü bağımlı olan insanlara hapishane yerine kendilerini tedavi etme seçeneğini sunmasıdır. Bu işin ticaretini yapanlara sağlanan avantaj söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Yasada öngörülen denetimli serbestliği herkesin kabul etme zorunluluğu olmadığını da kaydeden Yorgancıoğlu, “Ancak bu seçeneğin kabul edileceğini umuyoruz” dedi.

Mahkum olanlarda yasadan yararlanacak
Özkan Yorgancıoğu, yasa uyarınca denetimli serbestlikten yararlananların 3 yıl uyuşturucudan uzak durması gerektiğini de söyledi.
Yorgancıoğlu, yasanın resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesiyle şu an uyuşturucu kullandığı için mahkemede olanların ya da mahkumiyeti madde bağımlılığıyla ilgili kişilerin mahkemeye başvurarak yasadan yararlanabileceğini söyledi.

Denktaş: Tasarıya olumlu oy kullanacağız
DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, uyuşturucu bağımlılarının Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde rehabilite edilemeyeceğini vurguladı.
Ülkede bir rehabilitasyon merkezine olan ihtiyaçtan söz eden Denktaş, bu alanda özel ve kamu işbirliği gerekliliğine dikkat çekti. Denktaş, tasarıya oylarının olumlu olacağını kaydetti.

Çakıcı: Cezaevindeki 3 kişiden biri uyuşturucu mahkumu
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, bu yasanın tarihi bir yasa olacağını kaydetti. Mehmet Çakıcı, cezaevinin 3’de birinin uyuşturucu mahkumundan oluştuğunu söyledi.
 “Bizim sistem, bağımlıyı da kullanıcıyı da hapse tıkıp rehabilite etmeyi bekliyor” diyen Çakıcı,“Oysa bağımlılık bir hastalıktır. Bizdeki uygulama bir hastayı hastalığından dolayı mahkum etmekle aynı. Bu insanlık suçudur” dedi.
Uyuşturucu konusundaki eğitime de değinen Çakıcı, “15 yıl önce ‘uyuşturucu sorunumuz yoktur’ denilerek reddedilen eğitim programı gözden geçilirdi. Sayın Dürüst’e bu konuda teşekkür ediyoruz. Yarın Eğitim Bakanlığı’na sunulacak program, liselerde 15 saatlik bir eğitim olarak hayata geçecek” dedi.

Angolemli: Sadece yasa ile olmaz…
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Yasanın geçmesini istiyoruz” diyerek, “Sadece bu yasayla toplumu uyuşturucu illetinden kurtarma imkanı yok. Bu yasaya destek olacak yasaların da yürürlüğe girmesi gerek” dedi.
Ülkeye kabul edilen öğrencilerin sicillerinin incelenmesi gerektiğini de söyleyen Angolemli, böyle bir mevzuatın Meclis’ten geçmesi gerektiğini söyledi.

Taçoy: Ercan’da Zeytin ile tanışırsa ne olacak?
Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi üzerine söz aldı.
Yasanın bir ayağının aksak başlayacağını dile getiren Taçoy, bağımlıların ve kullanıcıların Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde rehabilite edilemeyeceğini söyledi.
Hasan Taçoy, “Bir turist uyuşturucu kullanımının serbest olduğu bir yerden yola çıkarak Türkiye’den transit şekilde ülkeye gelir de Ercan’da Zeytin ile tanışırsa ne olacak. Bu kişi de Denetimli Serbestlik Yasası kapsamına mı girecek?” diye sordu.

Tatar: Ticaretini yapanlara devletin tepkisi sert olmalı
UBP milletvekili Ersin Tatar ise “Uyuşturucunun ticaretini yapanlara devletin tepkisinin sert olması gerek. Okullara kadar inen uyuşturucu KKTC’ye yakışmıyor” dedi.
 “Yasanın doğru olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşan Tatar, “Bu iş burada bitmez. Bu işten çıkar sağlayanlar oldukça devam edecek. Polise, ilgili kurum ve kuruluşa uyuşturucunun önlenmesi konusunda büyük görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Gündüz: Herkes bu konuda dikkatli olsun
Meclis Genel Kurulu toplantısında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi görüşülürken Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de söz aldı.
 “Bu çok önemli bir yasa” diyen Gündüz, “Veliler, çocuklarımızı en iyi okullarda okutuyoruz, etütlere gönderiyoruz deyip gaflete düşmesin. Herkes bu konuda dikkatli olsun” şeklinde konuştu.

Özdenefe: Bireyler topluma kazandırılmalı
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisinin sadece komite aşamasında değil, daha önceden ekiplerin yaptığı çalışma sonucu ve her partiden temsilcilerin imzası ile sunulan bir öneri olduğunu vurguladı.
Polis, çalışma dairesi ve sosyal hizmetler kurumlarının zor koşullarda çalıştığını dile getiren Özdenefe, rehabilite edilmesi gereken kişilerin hapishanede olmaması gerektiğini söyledi.
Bireyi cezalandırmakla, devletin işinin bitmediğini belirten Özdenefe, bu tip projelerle bireylerin topluma kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.