Gözde Süreç SARI
KKTC Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş Federasyonu) VI. Olağan Genel Kurulu dün Limasol Türk Kooperatif Bankası Ltd. Genel Müdürlük Binası, Kültür Salonu’nda yapıldı.
Genel Başkan Yakup Latifoğlu’nun konuşması ile başlayan Genel Kurul’da daha sonra divan oluşturuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) başkanlığına Ahmet Çaluda seçildi. Federasyon’un dün toplanan 6. Olağan Genel Kurulu’nda Çaluda başkanlığında yeni yönetim şu isimlerden oluştu:
Ali Yeltekin, Erdal Altun, Derviş Ekşici, Salih Sakallı, Mehmet Yalovalı, Mustafa Doğru, Kağan Mındıkoğlu, Akın Manga, Süleyman Çakır, Cengiz İşkey, Beytun Tuna ve İrfan Erbay.
Sendikadan yapılan açıklamada, yönetim kurulunda görev dağılımın ilerleyen günlerde yapılacağı bildirildi.
Toplantıda; Başbakan Hüseyin Özgürgün, Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler Genel Sekreteri Sonay Adem konuşma yaptı.
Özgürgün: Diyaloğa açığız
Hür-İş Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, hükümetin kuruluşunun üzerinden 13 ay geçtiğini, bu sürede birçok yasa geçtiğini, düzenlemeler yapıldığını, kararlar alındığını söyledi.
Sendikal hareketi desteklediklerini söyleyen Özgürgün, kamuda örgütlü tüm sendikalarla diyaloga açık olduklarını belirtti.
Sendikacılık dışına çıkarak siyasal parti ve parti başkanı gibi davrananlar bulunduğunu söyleyen Özgürgün, “Siyasi parti edasında davranmak sorun yaratıyor. Üyelerini ileriye taşımaya çalışan, haklarını arayan sendikal çalışmaların yanındayız” dedi.
Adanın çevresinde sorunlar ve savaşlar yaşandığına değinen Özgürgün, “Çevremiz ateşten gömlek” dedi. Sorunların aşılması için en büyük gücün devlet olduğunu belirten Özgürgün, en büyük güvencenin de Anavatan Türkiye olduğunu söyledi.
Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından Meclis’e iade edilen “Din İşleri Yasası”nın yürürlüğe girememesinden üzüntü duyduğunu söyleyerek, Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla ilk bu yasanın görüşüleceğini belirtti.
Saner: 22 bin kayıtlı işçi var
Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, göreve geldiği dönemde çok sayıda sorunu önünde bulduğunu, bunları tek tek çözüme kavuşturmaya çalıştığını belirtti. Asgari ücretin 13 ayda üç kez belirlendiğini söyleyen Saner, “Bu hiçbir hükümet döneminde yapılmadı. Asgari ücreti bir kez daha belirlemek için toplantı yapacağız” dedi.
Saner, çalışma yaşamına ilişkin istatistiki bilgi vererek, 22 bin kayıtlı işçi bulunduğunu kaydetti. Asgari ücretin üniversite mezunlarına da uygulandığına işaret eden Saner, buna yönelik bazı yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti.
Latifoğlu: Nöbet değişimi…
HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu, sendikacılıkla 41 yıl önce tanıştığını, 18 yıl profesyonel sendikacılık yaptığını dile getirerek, bugün başkanlığı bırakacağını, nöbet değişimi yaşanacağını belirtti.
Ülkede yaşanan sorunlara değinen Latifoğlu, liberal ekonominin tüm kurumlarda uygulanmaya başlandığı, her değerin para ile ölçüldüğü bir dönem yaşandığını söyledi.
Konuşmasının sonunda federasyona bağlı sendika başkanları ve Ahmet Çaluda, Latifoğlu’na plaket takdim etti.
Atalay: Takdire şayan
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Yakup Latifoğlu ile uzun yıllar birlikte çalıştıklarını söyleyerek, görevi bırakmasının sık karşılaşılan bir olay olmadığını, başkanlığı gelecek nesillere bırakmasının takdire şayan olduğunu belirtti.
Adem: Devlete yabancılaşma var
TKP Yeni Güçler Genel Sekreteri Sonay Adem ise konuşmasında, toplumda, siyasilere duyulan güvensizlik nedeniyle devlete bir yabancılaşma bulunduğunu, sendikacılığın geriye doğru gittiğini, kamuda çalışanların yarısının sendikasız olduğunu savundu.
Adem, adaletsiz gelir dağılımının her geçen gün arttığını, taşeron sistemin yerleştiğini, çalışma koşullarının zorlaştığını ileri sürdü.