Diyalog Gazetesi

“Bu af elzemdi”

KIBRIS

Saner, “Kanun hükmünde kararnameleri kendi suçu olmadan, işverenlerin ekonomik sıkıntılarından dolayı yurtdışına gönderilen tüm insanların tekrardan ülkeye gelebilmesi için hazırladık” dedi

Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU-Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda geçirilen ve kanun hükmünde 2 kararnameden oluşan Çalışma ve Muhaceret Affı’nın kapsamını dün düzenlenen basın toplantısında anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, “Bu kanun hükmünde kararnameleri kendi suçu olmadan, işverenlerin ekonomik sıkıntılarından dolayı yurtdışına gönderilen tüm insanların tekrardan ülkeye gelebilmesi için hazırladık” dedi.
Basın toplantısında, kanun hükmünde kararnamelerin 90 gün süre içinde yasallaşmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Saner, söz konusu kararnameleri yaz tatili biter bitmez Meclis’e göndereceklerini kaydetti.
Saner, Çalışma ve Muhaceret Affı’nın çıkarılmasının elzem olduğunu da ifade ederek, 3 aylık sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın eş zamanlı çalıştığını, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün görüşlerinin de alındığını belirtti.

Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra…
Affın, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün geçerli olacağını ifade eden Saner, afla bildirim zorunluluğu süresinin 15 günden 21 güne çıkarıldığını kaydetti.
Saner, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere uygulanan aylık asgari ücretin 5 katı kadar idari para cezasının değiştirilerek, bir asgari ücrete indirildiğini ve tespit edilen işçi sayısına göre orantılandırılarak kademelendirildiğini ifade etti.
Bakan Saner affın, KKTC’de çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular; yurtdışına vize cezalı çıkış yapan yabancı uyruklular ve kayıt dışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen yabancı uyruklular ile KKTC’de ziyaretçi izinsiz ve ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyrukluları kapsadığını kaydetti.

Yurtdışında olanlar ne yapacak?
KKTC’de kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan ve yurtdışına vize cezalı çıkış yapanların, ülkeye giriş yaparak, Polis Muhacerete 1 asgari ücret tutarında ceza ödemesi halinde kendilerine KKTC’ye girişte 45 günlük giriş vizesi verileceğini anlatan Saner, şöyle devam etti:
“Bu kişiler 45 günlük vize süre içerisinde ödedikleri cezanın makbuzu ile birlikte Çalışma Dairesi Müdürlüğü veya Bölge Amirliklerine başvuruda bulunarak, ön izinden muaf tutulacak ve çalışma izni alabilecekler.”

“İhraç edilenler için başvuru süresi 6 ay”
Saner, kayıt dışı çalıştığı gerekçesiyle KKTC’den ihraç edilenlerin ise yurtdışında kendilerine en yakın KKTC Dış Temsilcileri’ne başvuru yaparak, aftan yararlanabileceğini anlattı ve şunları kaydetti:
“Bu kapsamda aftan yararlanacak olanlara tanınan başvuru süresi 6 ay’dır. İhraç kararı kapsamında yurt dışında bulunan ve aftan yararlanmak isteyenlerin KKTC Dış Temsilcileri’ne yapacakları başvurular, İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilip onaylandıktan sonra, bu kapsama giren kişiler 3 ay içinde aftan faydalanabilecektir.”


“Ziyaretçi izinleri çalışma iznine dönüştürülebilecek”
KKTC’de, ziyaretçi veya ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumunda bulunup, vize cezası oluşan yabancı uyrukluların ise İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne 1 Asgari Ücret ödemesi gerektiğini anlatan Saner, yurtdışına çıkış yapmak istemeyenlerin buna ek 250 TL ödemesi halinde 45 günlük ziyaretçi izni alabileceğini dile getirdi.
Saner, bu kişilerin 45 günlük ziyaretçi izni süresi içerisinde iş bulmaları halinde, ziyaretçi izninin çalışma iznine dönüştürebileceğini dile getirdi.

“Alo 102’den bilgi alınabilir”
Afla ilgili bilgi almak isteyenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Alo 102 Bilgi Hattı’nı ücretsiz arayarak, bilgi alabileceğini dile getiren Saner, isteyenlerin csgb.gov.ct.tr, Facebook ve Twitter üzerinden de bakanlığa ulaşabileceğini söyledi.
Saner, KKTC Yurtdışı Temsilcilerine de başvuru yapılabileceğini anlattı.
İçişleri Bakanlığı ile birlikte 3 aylık sürede bu sorununun önüne geçmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Saner, İçişleri Bakanı Kutlu Evren ve iki bakanlık personeline çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.