Diyalog Gazetesi

Böyle olmaz

KIBRIS

Yollarda 230 bin araç seyrediyor, yılda 4 bin kaza meydana geliyor ve trafik müdürlüğü 260 personel ile tüm olaylara yetişmeye çalışıyor

 Çiğdem AYDIN 

Kuzey Kıbrıs’ta 300 bin dolayında kayıtlı araç vardır. Ancak trafiğe çıkan ruhsatlı araç sayısı 230 bin. Trafik Müdürlüğü Tahkikat Amiri Müfettiş Cevdet Demirel’in verdiği bilgiye göre; her yıl 11 bin 400 yeni araç trafiğe çıkıyor ve yılda 4 bin dolayında ‘kayıtlı trafik kazası’ meydana geliyor. Son 4 yıldan beri kadrosuna artıramayan polis, 260 trafik memuru ile tüm olaylara yetişmeye çalışıyor.
Personel sıkıntısı nedeniyle yollarda yeterli denetim yapamayan trafik polisi, 2016’da 56 bin 919 araç sürücüsünü direksiyon başında cep telefonu ile konuşma suçu getirirken, 2017’de rakamın 10 bin 577’ya düşmesi ‘denetim yetersizliğini’ gözler önüne seriyor. KKTC’de araç kullanırken cep telefonunda konuşmanın cezası ise sadece 236 TL ve 15 puan kaybı.

Her geçen gün sayı artıyor
Demirel, bugün itibari ile 230 bin civarında aracın trafikte olduğunu belirterek, 300 bin civarında da sürüş ehliyetli kişi olduğunu söyledi. Kayıtlı araç sayısının 300 bin olduğunu kaydeden Demirel, kayıtlı olduğu halde trafiğe çıkmayan araçlar da olduğunu belirtti. Demirel, Bu nedenle şu an 230 bin araç yoldadır. Bu rakam sigortası çıkarılan ve seyrüsefer çıkaran araçlardır” dedi.
Demirel, mevcut araç sayısına oranla hem denetim hem kaza tahkikat hem de iç birimlerde kayıt ve yazışma işlerine bakan polisin sayısının ise 260 olduğunu açıkladı. Demirel, “Maalesef polis örgütünün tek görevi trafik konusu değildir. Zaman geçtikçe, suçlar çeşitlendikçe faklı birimler kurmak zorundasınız. Örneğin Mali Polis Birimi gibi… Bundan uzun yıllar önce ülkede çok fazla ihtiyaç duyulmayan Narkotik Birimi kuruldu. Sınır kapılarının açılmasıyla beraber yine yeni birimler oluşturuldu. Çağa ve çeşitlenen suçlara göre birimler kurmak zorunda kaldık.” şeklinde konuştu. 

6 yıl alım olmayınca erozyon oldu
Demirel, 2010 yılından 2016 yılına kadar polis alımı yapılmadığını ifade etti. Demirel, bunun teşkilatta ciddi bir erozyona neden olduğunu belirterek, “Dolayısıyla bu dönemden sonra yine gelişen koşullarda trafik vakalarına yetişebilecek polis sayısı elimizde kısıtlı kalıyor.” dedi.
Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: Ülke genelinde mevut olan trafik birimindeki 260 polisin 210’u her gün sokaktadır. Öte yandan bir yılda meydana gelen trafik kazası sayısı 4 bini aşmaktadır. Bu 210 polis kazaları araştırmak ve tahkikat yapmakla da görevlidir. Ayrıca trafik kazalarıyla ilgili işlemler ciddi anlamda zaman almaktadır. İfade alımları, belgelerin kontrolü ve düzenlenmesi, bilgisayara işlenmesi gibi işlemler bir polisin en az 2 saatini almaktadır. 
Bu bağlamda gerektiğinde devriye ve trafik kontrolü kapsamında diğer arkadaşlardan da destek alıyoruz.

Araç sayısı, sürücü sayısı arttı, polis sayısı aynı
Her geçen gün araç sayısının arttığını, trafiğe neredeyse her gün yeni bir aracın katıldığını kaydeden Demirel, 2016 yılında 12 bin aracın, 2017 yılında da 11 bin aracın trafiğe katıldığını söyledi. Demirel, “Her yıl 11 bin, 12 bin yeni araç eklenmesi gibi rakamlardan bahsediyorsak bu çok ciddi bir orandır. Bu yıl Nisan ayı sonuna kadar baktığımızda yine 4 bin aracın trafiğe eklendiğini görüyoruz. Yılsonuna kadar 12 bin rakamını aşacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla her yıl 11 bin 12 bin taşıtın katıldığı bir trafik olgusundan bahsediyoruz.” şeklinde konuştu. 

Demirel, 2017 yılında 7 bin 700 sürüş ehliyeti sınavı yapıldığını da belirterek, araç sayısı, sürücü sayısı çoğalırken polis sayısının aynı kaldığını dile getirdi.

Üç yılda acı bilanço
Ülkede yaşanan trafik kazaları oranlarına da değinen Demirel şu bilgileri verdi: 2016 yılında 3 bin 968 trafik kazası meydana gelirken, 36 kişi hayatını kaybetti. 2017 yılında meydana gelen 3 bin 923 trafik kazasından 37 ölümle sonuçlandı.2018’in ilk dört ayında ise bin 274 trafik kazası gerçekleşirken, 12 kişi yaşamını yitirdi. Buna göre son üç yıl içerisinde toplam 85 kişi hayatını trafik kazasında kaybetti. 

En fazla orta yaş
Demirel, son 5 yılda ise trafik kazası yapan sürücü sayısının da 36 bin 742 olduğunu açıkladı. Kaza yapan sürücülerin yaş ortalamasına bakıldığında kazalarda 40 yaşına kadar olan sürücü oranının yüzde 53 olduğunu kaydeden Demirel, son beş yılda kaza yapan 36 bin 742 sürücünün 19 bin 749’unun genç sürücüler olduğunu ifade etti. Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: Kaza yapanların yaş oranlarına bakıldığında 25 yaşına kadar olan sürücülerin oranı yüzde 27, 40 yaş üzeri sürücülerin kazaya karışma oranı yüzde 46,2, 50 yaşın üzerindeki sürücülerin oranı ise yüzde 17,9 olarak belirlendi.

Lefkoşa başı çekiyor
Demirel, kazaların en çok meydana geldiği bölgelerle ilgili de bilgi verdi. Demirel, “Gerek günlük trafiğe çıkan sürücü sayısı, gerekse nüfus oranı ele alındığında Lefkoşa ilçesinde kazalar daha çok oluyor. Son 5 yılda toplam trafik kazalarına baktığımız zaman 8 bin 126 kaza ile Lefkoşa başta geliyor. 6 bin 700 trafik kazası ile Girne ikinci sırada yer alırken, 4 bin 311 ile Mağusa, bin 331 kaza ile Güzelyurt ve bin 172 kaza ile İskele geliyor.” şeklinde açıklama yaptı. 

Sürat hep ilk sırada
Demirel, trafik kazalarına neden olan etkenlerin başında her zaman süratin birinci sırada yer aldığını ifade etti. Demirel şunları söyledi: Kaza nedenlerine bakıldığında ilk sırada aşırı sürat vardır. 2017 yılında gerçekleşen 3 bin 900 trafik kazasının bin tanesi bu nedenle meydana geldi. İkinci sırada takip, üçüncü sırada dikkatsiz sürüş, dördüncü sırada kavşakta durmama geliyor. Geçmişte kaza nedenleri istatistiklerine girmeyen ancak son 5 yılda istatistiklerde ilk beşe giren nedenlerden biri de ne yazık ki alkollü araç kullanma ve uyuşturucu madde tesiri altında araç kullanmadır. Geçtiğimiz yıl 3 bin 923 trafik kazasının 280’i bu nedenle meydana geldi. 

10 bini aşkın sürücüye cep telefonundan ceza yazıldı
Demirel, seyir halindeyken kullanılması çok sakıncalı olduğu belirtilen cep telefonu ile ilgili istatistiki rapor tutamadıklarını ifade etti. Demirel, “Cep telefonu kullanımı kaza nedenleri arasında istatistik anlamda bir yere koymamız mümkün değil. Elinizde görsel veri olması gerekiyor. Bu konuda geçerli kanıt bulunması çok zor olduğu için bu nedenle kayıtlarımıza kaza nedenleri içinde cep telefonu girmiyor. Çünkü artık kişiler artık konuşmadan ziyade internet üzerinden konuşuyor veya sosyal medyada geziniyor. “dedi. Demirel şunları söyledi: kaza nedenleri arasında belirgin olarak görülmese de suç unsuru olarak raporlarda 2015 yılında 5 bin 500 sürücü araç kullanırken cep telefonu kullanmaktan rapor edildi. 2016 yılında bu oran 56 bin 919’a çıktı. 2017 yılında bu rakam 10 bin 577 kişiyi buldu. Seyir halindeyken cep telefonu kullanmanın cezası ise 236 bin 50 TL ve 15 puandır. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.