Diyalog Gazetesi

‘Boş laf’

KIBRIS

Kasulidis “Akıncı’nın istediği Birincil Hukuku kabul etmeyiz” diyerek, garantilerin devamından söz edenlere tepki gösterdi:

Müzakerelerin başlaması öncesinde ve sonrasında Kıbrıs Türk tarafına ‘dost yüzü’ gösteren Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ‘haklı talepleri’ gündeme getirmesi sonrasında yüzündeki maskeyi çıkartıp, içindekileri dökmeye başladı.
Akıncı’nın çözüm konusunda Avrupa müktesebatı daimi sapmalardan söz ettiği son açıklamasını “hayal kırıklığı yarattı” sözleriyle değerlendiren Kasulidis, muktesebatın Birincil Hukuk kabul edilmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.
Kasulidis, garantilerle ilgili talepleri de ‘Bunlar boş laf’ sözleriyle tersledi.
Kasulidis yeni devletin iki eyaletten mi oluşacağı yoksa eyaletlerden mi kaynaklanacağı sorusuna karşılık bu meselenin 11 Şubat 2015 Ortak Açıklama’sında çözüldüğü görüşünü ortaya koyarak “eyaletler gelip devlet oluşturmuyor, devinimin bu türünün söz konusu olmadığı açıktır” dedi.
Kasulidis şunları kaydetti:
“Hedef, bu önceki söylemin iyi niyet ve siyasi iradeyle çözüm yolunu bulmasıdır. İki oluşturucu eyaletin iki Helen oluşturucu eyaleti olması niyetinde değiliz, hiç olmadık. Oluşturucu eyaletlerden biri (siyasi açıdan) Kıbrıslı Rumlar, öteki Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilecek. Bizim tarafın kabul ettiği budur.”

Çoğunluk değerlendirmesi

Çoğunluklar konusuna değinirken “nüfus çoğunluğu başka, siyasi çoğunluk başka” diyen Kasulidis şunları söyledi:
“Avrupa müktesebatı yürürlükte olacak ancak Kıbrıs Türk toplumunun bazı endişeleri dikkate alınacak ve mülkiyetin çözüm metotları aracılığıyla halledilecek. Bu metotlar bu endişeleri giderecek ve ne tavan ne daimi sapmalar ne de birincil hukuk ifadelerine ihtiyaç duyulacak. Sayın Akıncı’nın bu terimleri kullanma ihtiyacı duyması üzücüdür. Bunları kullanma hakkı vardır ancak bizim tarafta kendisini işitenlerde gereksiz bir hayal kırıklığına sebep olduğunu düşünüyorum. Sert tavır almamız isteniyorsa, birincil hukuku ne biz kabul ederiz ne de AB çünkü böyle bir şeyin, AB üyeliğine yönelen Balkanlar örneğinde olduğu gibi diğerlerine etkileri olur.” 

“Garantiler köşe taşı”

Güvenlik ve garantiler konusuna da değinen Yannis Kasulidis “Bu mesele, Kıbrıs sorununun çözümünü konuşuyor muyuz, yoksa konuşmuyor muyuz konusunu belirleyecek köşe taşıdır. Garantiler ‘boş laftır’” dedi, şunları ekledi:
“Hiçbir garantör güç anlaşmaların içeriğine riayet etmedi. Cunta darbe yaptı, Türkiye de bunu istila etmek ve ardından çekilmeyip, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası maddelerinin hilafına bir devlet içinde devleti tanıdı. Çözüm, aslında Kıbrıslı Rumları, Kıbrıslı Türklerle eşit şekilde güvende hissettirmeyen bu anlaşmaların tekerrürü olmamalı. Her şey üzerinde anlaşılana kadar hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmaz.”

GSM’ler birleşemez”

Yannis Kasulidis Güven Yaratıcı Önlemler’de (GYÖ) kaydedilen ilerlemeyi yorumlarken, karışıklıklar ve uygulamada zorluklar olduğundan, uzlaşılan GYÖ’lerden hiçbirinde ilerleme olmadığını savundu. Elektrik şebekelerinin birleştirilmesinde teknik zorluklar olduğunu, cep telefonları konusunun arkasında “siyasi avantaj isteği” bulunduğunu, barikatlar konusunun ise hayata geçirilmediğini anlattı. Kasulidis “Şu an için çözüm olmadığına göre, telefon konularında sahte devletin herhangi bir kurumunun tanınması istenemez” ifadesini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.