Diyalog Gazetesi

Bölgeye biraz ilgi

KIBRIS

Güvercinlik sakinleri, mandıralara giden yol, su ve elektrik sorunu nedeniyle isyan noktasına geldiklerini söylüyor ve yetkililere çağrı yapıyor:

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Güvercinlik köyünde, yaşayan hayvancılar, mandıra bölgesindeki yol, su ve elektriksizlikten isyan noktasına geldiklerini söylüyor.
Yetkililere “Bıktık sorunları çözün” diye çağrı yapan hayvancı, Diyalog muhabirine yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Hayvan üreterek geçimini sağlayan hayvancı, kış gelmeden sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
Güvercinlik Muhtarı Selahattin Şafak, nüfusu bin 500 olan ve Beyarmudu Belediyesi’nin sınırlarında bulunan köylerinde, bir dönem en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.
Muhtar Selahattin Şafak, geçimini hayvancılıkla uğraşan hayvancının zar zor ayakta durduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Köyde, bir dönem en büyük geçim kaynağı hayvancılıktı. Ne yazık ki bitti. Yanlış politikalar bitirdi. Bir zamanlar köyde 13 binden fazla hayvan vardı. Şimdilerde bu rakam çok düştü. Köyde, ne büyük ve ne de küçükbaş hayvan kaldı. Haksız yere, dağıtılan mandıra yerleri hayvancılığı bitirdi. Hayvancıyı usandırdı. Hayvancılıkla uğraşmayan kişilere torpille mandıra yerleri verildi. Mandıra Bölgesi’nde çözüm bulmayan büyük sorunlar var. Yol, su ve elektrik yok. Hayvancı hayvanına taşıma su götürüyor. Hayvanların otlanacak alanı dahi yok. Sorunlardan bıkan birçok hayvancı hayvanını satarak özel sektörde çalışmaya başladı. Yanlış politika hayvancıyı bitirdi. Mandıralar bölgesine su götürmek için verdiğimiz tüm çabalar sonuçsuz kaldı. İlgililer ilgisiz. Belediye yetkilileri sorunlarımıza kulak tıkıyor. Taleplerimize cevap vermiyor.”

“Yollar delik deşik”

Muhtar Selahattin Şafak, köy yollarının delik deşik olduğunu ifade ederek, siyasilerin ilgisizliğinden şikayet etti ve ilgililere defalarca dilekçe vermelerine rağmen bir cevap alamadıklarını anlattı.
Selahattin Şafak, köydeki gençlere kırsal kesim arsası da dağıtılmadığından söz ederek, şöyle dedi:
“Bugüne kadar sadece bir defa kırsal kesim arsası dağıtıldı. O da şaibeli bir biçimde dağıtıldı. Gençler, köyü terk ederek, şehre göç etmeye başladı. Siyasiler, yalnızca seçimden seçime köye uğruyor. Sorunlar kimsenin umurunda değil. Bıktık artık. Daha önce haftada bir kullanılan sağlık ocağının da yeniden faaliyete geçirilmesini istiyoruz. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz.”

Köy sakinleri ne dedi?... Köy sakinleri ne dedi?...

Emrah Tilim
“Biz devletten iş değil, destek istiyoruz. Kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz ancak çok zorlanıyoruz. Devlet yardımcı değil. En büyük sıkıntımız su sorunu. Mandıralar bölgesine suyu ilkel yöntemlerle, depolarla taşıyoruz. Göletin üzerindeyiz ancak susuzuz. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz. İlgililerden ilgi bekliyoruz.”

Selim Bucak
“Hayvancılıkla uğraşan nadir kişilerden biriyim. Sektör bitmiş durumda. En büyük sorunumuz su sorunudur. Bugüne değin, hiçbir yetkili, köyümüzün hiç bir sorunu çözmedi. Geçim kaynağımız olan hayvancılık, zamlar nedeniyle bitmiş durumda. Yeme ve mazota yapılan zamlar hayvancılığı bitirdi. Köyümüzün yolları delik deşik, ilgilenen yok.”

Zeynel Tilim
“Torpille toprak dağıtılıyor. Torpili olmayana bir şey yok. 5 yıldır tarla istiyorum, bir karış alamadım. Hayvanı olmayana bile mandıra yeri dağıttılar. Geçimini hayvancılıktan elde edenlere ise, yer verilmedi. Mandıralar bölgesinde su yok, hayvanlara tankerlerle su taşıyoruz. Yollarımız berbat, araçlarımız makinistlerden çıkmıyor. Kimse ilgilenmiyor. İlgi istiyoruz.”

Nezir Yalçın
“Forsunu kullanan bazı kişiler, elimizdeki arazileri bile almayı başardı. Bu köyde hayvancılığı bitirdiler. 3 yıl yaşanan kuraklığı, fırsat bilen bazı fırsatçılar torpilllerini kullandı ve köyümüzde hayvancılık bitti. Mandıralar bölgesindeki sorunlar bir türlü çözülmedi. Hayvancı isyanda. Su yok, elektrik yok. Yollar bozuk. Taşıma suyla iş olmaz. ”

Halil Yücetürk
“30 yıldır yollarımız tamir edilmedi. Her yer çukur içinde. Yol değil, sanki tarla. Tamir edilmeli. Kırsal kesim arsası ile mandıra yerleri, torpili olan kişilere dağıtılıyor. Arazi ve mandıra yerlerini de hep forslu ve köy dışındaki kişilere dağıtılarak köydeki hayvancılığı bitirdiler.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.