Diyalog Gazetesi

Bölge halkı isyanda

KIBRIS

Dipkarpaz’da yarım kalan projeler yüzünden eşekler, Milli Parkın içinde değil evlerin bahçelerinde dolaşıyor

Hakan YILDIRIM
Dipkarpaz bölgesinde her köşe başında görebileceğiniz Kıbrıs’ın sembolü hür eşekler, kimi yerlerde koloni halinde, kimi yerlerde ise tek başlarına dolaşıyor. 
Milli Park projesi tamamlanmadığı için eşekler, özellikle gece yarısı yerleşim yerlerine inerek bölge sakinlerinin bahçesine zarar veriyor.
Diyalog muhabirine konuşan bölge halkı, Milli Parkın çevresine bariyerler yapılmaya başlandığını, ancak bütçe yetmediği gerekçesiyle yarım bırakıldığını aktardı.
Projede hem paranın boşa gittiğini, hem de eşeklerin kontrol altına alınamadığını ifade eden bölge sakinleri, “Başvurmadık yer bırakmadık. Başı boş eşekler bahçemize ve hayvanlarımız için biriktirdiğimiz balyalara zarar veriyor” diyerek şikayetlerini aktardı.
Sorunlarının dinlenmediğini, siyasilerin bölgeye gelmediğini, gelseler de aynı cümleleri kurup kaçtıklarını ifade eden vatandaşlar, eşekleri kendilerinin de çok sevdiğini ancak kontrol altına alınmaları gerektiğini belirterek, ürettikleri ürünlerin üçte birini eşeklerin yediğini ve zararlarının büyük olduğunu belirtti.


Vatandaş ne diyor?

Kemal Dağ: Belli bir bütçe çıkartılmıştı ve bu proje yapıldı. Sona geldiğinde “bütçede para kalmadı” deyip yarım bıraktılar. Bölgeyi kapatsalardı sorun kalmayacaktı. Eşekler bahçelere kadar giriyor, her yeri talan ediyor. 300 dönüm yer ekiyorum ama bunun 100 dönümü zarara uğruyor. Eşekler Esentepe’ye kadar ulaştı. Eğer hükümet icraat yapsaydı sorun çözülürdü. Hiç bir şey yapmıyorlar. Ben çocuğuma ve evime bir şey götüremiyorum. Tarlanın etrafını telle donatıyorum. Siz söyleyin ne yapayım?

Vahdet Alkan: Eşekler burada sorun. Biz bir yıl ekin ekmeme kararı aldık yıllar önce. Bizim devletimiz bize sahip çıkmadı. Elçilik bize “protesto etmeyin, destek olalım” dedi. Nohut projesi ürettik, sağolsun yardım ettiler. O sırada da Eşek projesi geldi. Biz de “hayatlarını rahatça idame edecekleri yer tahsis edilmesi gerekir” dedik. Fazla olanları da ihraç edelim düşüncesine girdik. Çalışmalar güzel giderken, sonrasında iptal oldu. Eşek sorununu çözeceklerdi, hiç bir şey yapamadılar. Yolun kenarına bariyer yaptılar ama açık yer kalmış. Eşekler milli park içerisinde değil, sokaklarda geziyorlar.

Bekir Coşkun: Eşekler 40 senedir konuşuluyor. 40 senedir eşeklere çözüm bulamamışlar. Şimdi ben söyleyince mi bulacaklar? Bu sorun aslında çok basit ama çözemiyorlar, çünkü korkuyorlar. Bariyer yapıldı ama yarım kaldı. Bu sorun kimden kaynaklanıyor bilmiyoruz…

Metin Dağ: Eşekler sembol olmaktan çıktı. Karpaz’ı bilmeyenler için yollar tehlikeli. Bizim için büyük problem. Geçim kaynağımız tarım ama maalesef eşekler içinde. Bir türlü çözemiyoruz. Devlet 20 sene önce temel attı, sırf birileri para yesin diye. Ama tellere bir bakın, içinde Eşek de kalmadı. Şimdi bariyer yaptılar. Ama proje eksik kaldı. İçinde eşek yok. Bu eşekleri tutup içine koymak lazım. Biz çok mağduruz. Eşekler ekinlerimizi her şeyimizi yedi. Sorun çok basit ama sorunu çözmek isteyen yok.”

Cevdet Dağ: Yıllardan beri bu sorun var. Çevre Bakanı eşeklerimiz diyor ama eşeklere sahip çıkmıyor. Gelsinler sahip çıksınlar. Bizim sorunlar burada hiç bitmez. Bizim sorunlarımızı Ankara çözecek. Umudumuz kalmadı. Eşeklere sahip çıkmayan bakana sesleniyorum: “gel ve bu sorunu çöz”. 
İlgililer ya bu sorunu çözer yada işine bakar. Çevre Bakanı “bariyer yaptık” diyor am bariyerin içinde 4-5 eşek kaldı, başka da yok. Eşekler her yerde geziyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.