Diyalog Gazetesi

Bölge halkı isyanda 

KIBRIS

Kumyalı’daki Turizm Uygulama Oteli, balıkçı barınağı ve köye ulaşımın sağlandığı yol tel tel dökülüyor

 Sonuç CEVİZCİ

Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi programı, Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı Kumyalı köyünde toplandı ve bölgenin sorunlarını gündeme getirdi. 
Diyalog TV’den canlı yayınlanan programa, çok sayıda bölge insanı katıldı. Bölge sakinleri, kangrene dönüşen sıkıntılardan söz ederek, ilgililerin ilgisizliğinden şikayet etti ve “Sorunlarımızı çözün, bölgeye yatırım yapın” dedi.
İşsizliğin hüküm sürdüğü bölgedeki halk, Kumyalı’daki Turizm Uygulama Oteli’nin bakımsızlıktan harap halde olduğunu belirterek, “Otel bakımsızlıktan harap halde. Güvercinlere ve farelere yuva oldu. Bu otel değerlendirilip, turizme kazandırılmalı. Ne yazık ki, ilgilenen, koruyan yok” dedi.
Bölgedeki önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, hayvancılık ve çiftçiliğin de sorunlar nedeniyle yapılamaz hale geldiğini savunan bölge halkı, ilgililerin sorunlarına kulak tıkadığını belirterek, köstebek yuvasına dönen yolların da tamir edilmesini istedi.

Ne dediler?... Ne dediler?... Ne dediler?...

Yaşar Demir
“Kırsal kesim arsası verildi ancak çocuklar halen arsalarının nerede olduğunu bilmiyor. Elektrik, su, yol yok. Yapılması için 1 milyon 140 bin TL para ayrıldı ancak bir icraat görmedik. Yağmurların sert gelmesinden dolayı ova yolları kötü durumda. Yetkililer ellerinde vasıta olmadığını 2020 yılında yapılacak bütçede kalem ayrılacağı söylendi. Köyün içerisinde lojman var ama kimsenin haberi yok. Turizm Uygulama Oteli harabe oldu. Fare, güvercin yuvası oldu. Dile getiriyoruz ancak el atan yok. Emirname içerisinde 45-50 tane arsa var gençler mağdur oluyor. Emirname kalkınca, kime verecekler arsaları Allah bilir. Düğün Salonu istedik, projesi hazırdır olmadı. Bölgede geçim kaynağı olan çiftçilik ve hayvancılığı öldürdüler. Yıllarca ekilen tarlalar orman arazisi yapıldı. Mandıranın önü kesildi tellendi. Balıkçılık da ölüyor. Balon balıkları sıkıntı. Mevsimde dahi balık yok.” 

Muammer Aslan
“Ülke içerisinde dünyaya karşı birliğimizi sağlamalıyız. Tıpkı Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Rumlar’ın yaptığı gibi… Herkesin siyasi görüşü farklı olabilir fakat vatan ve bayrak uğrunda ayrılık olmaz. Bölge yöneticileri, gece gezip görüyor mu acaba bölgede neler olduğunu? Yollarımız çukurlarla dolu.”

Hasan Çelik (Pamuklu Muhtarı)
“Bölgemizin 10 muhtarıyla birlikte, ulaştırma bakanını ziyarete gittik. Karpaz’ın yollarının iyileştirilmesini istedik. Bir hastane, bir üniversite yapılmasını talep ettik. Devlet politikasıyla diğer bölgeler kalkındırılıyorsa neden Karpaz’a yatırım yapılmıyor? Elektrik, su var mı bakılmıyor. Türkiye’den ucuz işçilik durduruldu. Bafra’dan geçerken kendimizi Bangladeş ya da Hindistan’da sanıyoruz. Kazma kürek nedir bilmeyen insanlar, kazma kürekle çalışıyor.”

Ergin Aydıntan 
“Kırsal kesim arsalarını gençlere veriyorlar ancak üzerinde ev yapabilmek için maddi kaynak yok. Devletin görevi bunun finansmanını sağlamaktır. Gençlerin ev yapacak gücü yok. Gençler ya balıkçılıkla uğraşıyor ya da inşaatlarda çalışıyor. Düzenli gelirleri olmadığı için, ev yapamıyorlar. Karpaz Meslek Lisesi değerlendirilemiyor. Mezun olan çocuklar pratikte zayıf kalıyor. Çocuklar mesleki atölyelerde çalışmak istemiyor. Ara elemanların teşvik edilmesi için devletin bir staj ücreti belirlemesi gerekiyor.” 

Cahit Keskinel 
“Köyümüzde 15 yıl önce anayolda su şebekeleri yenilendi ancak arabaların sustaları kalmadı. Yollar harabe, çukurlar hendekler var. Ova yollarında gidilmez. Futbol sahasının içerisinden toprağı alındı. Sahamızı çimlendirilmesi gerekiyor. Kumyalı Karpaz Meslek Lisesi’nin sadece adı var. Spor Kulübü’ne ve meslek okuluna yönlendirmek istersek sosyal aktivitede bulunacakları ekipmanlar getirilmesi gerekiyor. Elektrik, makinist, kaynakçı bölümü var çocuklar yapamıyor, tamir öğrenemiyor teknik teçhizat yeterli değil. Balıkçı Barınağı yapılamadı bir türlü. Hayvanlara ekilecek ekin alanları peşkeş çekildi. Ekecek tarla kalmadı.”

Selim Çetin 
“Karpaz bölgesinin sorunları hemen hemen aynı. Yetkililer sorunlara çözüm bulmalı. Protokol imzalanınca para gelir belki bir yatırım olur. Halı saha, kırsal kesim, gençlerin istihdam edilmesi gibi birçok sıkıntı var. Turizm bölgesi, turizme yakışmalı. Doğal güzelliği olan bölgemizde turistik güzellikler yok. Yollarda ışıklandırma, kaldırım yok. Bölgemizle ilgilenilmesini istiyoruz.”

Ahmet Öztürk
“Üç ay önce mandırama köpekler girdi 30 baş hayvanımı parçaladılar. Hükümetten destek görmedim. 4 kişilik aileye bakıyorum, nasıl geçim sağlayacağım. Hayvancılar Birliği’nin başkanı mandırama bile gelmedi. Daha halledecekler. Bakanlıktan, 3 aydır para çıkarılmasını bekliyorum. Köpek öldürsek, hapislik cezası var. Başıboş köpeklerin zararlarını kim karşılayacak.”

Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı)
“Hayvancılarımızın mandıralarına giren köpeklerin verdiği zararla ilgilenemiyoruz. Birlik başkanı olarak, her şeyi benim yapabilmem mümkün değil. Köpekler için tüm kurumlara gittik. Hiçbir şey yapılmadı. 10 milyon TL ödenecek tazminat var ödenmedi. Maliye de bütçe oluşturulmadığı için ödenemiyor. Zarara uğrayan hayvancılarımızın tazminatlarının karşılanması için uğraşmaya devam edeceğiz. Bütün hayvancıların sorunu, hizmet eksikliği.”

Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik Belediye Başkanı)
“Ülkenin genel yapısında geriye gidiş var. Ülkede, ekonomik açıdan ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Siyasi istikrarsızlık sebebiyle dış kaynaklar olmadan yapılacak işler de yapılamıyor. Sürekli değişen makamlara, derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Yapılan yatırımlardan faydalanamıyoruz. Karpaz Meslek Lisesi öğrenciyi turizme kazandıracak şekilde inşa edildi ancak harabe bir hale geldi. Ara eleman yetiştirmede sıkıntılar var. Eğitim, Çalışma ve Doğu Akdeniz Üniversitesi katkısı ile gençlere istihdam olanağı sağlamak için çalışmalar yaptık. Ancak kaydedilen ilerlemeler hükümetlerin değişmesi nedeniyle tıkandı. Kumyalı Futbol Sahası’nı çimlendirmeye çalıştık. Hükümet kanadıyla, görev paylaşımları yapıldı ancak bitiremedik. Proje hükümet değiştiği için kaldı. Belediyeler rutin işlerini yapamayacak noktaya sürükleniyor. Belediyenin gelişimi bölgesel gelişime orantılı olmuyor.” 

Havva Rozagi 
“İngiltere’ye gidip çalışarak iş kurmak için para biriktirdim. İş kurmak için her yere başvurdum ama kimse ilgilenmedi. Tesisim bir yıldır kapalı. Dilekçem kaybolmuş bir yıl işletme vergisi çıktı. Tekrar dilekçe yaptım, kabul etmediler. Vergi Dairesi’nden kağıt getirmemi istediler. Gittim, onlar da bana polisten giriş-çıkış kağıdı almamı söylediler. Aldım, götürdüm kabul edilmedi. Vergiyi ödememi istediler. Tesisimi satmaya karar verdim. Eko turizm yapmaya destek alamadım. Sadece kültürde ahkam kesiyoruz.” 

İlhan Topal 
“Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi gerekiyor. Ancak ülkemizde, yılda bir kere yapılıyor. Kira usülü ev aldık. 25-30 yıllık kira ödüyoruz. Bir odaydı, yeniledik oturuyoruz. Tekrardan değer biçtiler 17 bin 500 sterlin. Nasıl ödeyelim bu ücreti.” 

Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili)
“Deniz kazalarında hayatını kaybedenlerde yönetim hataları var. İnsanlar, denize nerelerde girmesi gerektiğini bilmeli. Her plajda, ilk yardım heyeti ve cankurtaran olması gerekiyor. Fakat yasa denetlenmiyor, uygulanmıyor. Güneyden gelen turistlerde, Türk rehberin başkan olması gerekiyor fakat kontrol edilmediği için uygulanmıyor. Otellerde binlerce insan çalışmasına rağmen gençlerimiz işsiz. Eğitimde planlama yok, nüfusumuz belli değil.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.