Diyalog Gazetesi

BM’de Kıbrıs konuşuldu

KIBRIS

Akdeniz Politikalar Merkezi New York’ta temaslarda bulundu

Akdeniz Politikalar Merkezi Barış ve Uzlaşı Programları Direktörü Suha Vekil ve Anıl Kaya, sivil toplum ve düşünce kuruluşu olarak New York’ta temaslarda bulundu.

Merkezden yapılan açıkamaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, kurum ve kuruluşlarla yapılan görüşmeler olumlu ve yapıcı bir diyalog çerçevesinde gerçekleşti.

BM Sivil Toplum Temsilciliği (UN-NGLS) ve BM Siyasi İşler Bölümü Avrupa Birimi ile gerçekleşen toplantılarda özellikle ambargolar altında olan Kuzey Kıbrıs’ın, uluslararası alandaki hak ve mağduriyetleri aktarıldı.

 

Dünyalı olma arzusu

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Akdeniz Politikalar Merkezi olarak New York ziyaretimiz çerçevesinde ayrıca Dünya genelinden faaliyetler yürüten (IPI) International Peace Institute, (NGO CSW) NGO Committee on the Status of Women, TC Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciği ve KKTC New York Temsilcisi ve görevlileri ile bir araya gelinmiştir.

Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de barış ve huzur içinde yaşamak isteyen Kıbrıslı Türklerin BM Çözüm Planı referandumu döneminde bu kararlık ve isteklerini sadece sözde değil oylama sonucu ile Dünyaya ispatlamış taraf olarak, artık çok ciddi adımlar atılması beklentisinde olduğu paylaşılmıştır.

Tüm görüşmelerde gerek bölgesel gerek evrensel boyutta sürdürülebilir gelişim ve refahın ancak kalıcı barış ile mümkün olabileceğinin altı çizilmiştir. Kıbrıslı Türklerin Dünyalı olma arzusu ortada dururken, aynı zamanda Dünyadaki gelişim ve standartların içine dahil olmasının, özellikle Kıbrıs ile ilgili platformlarda temsil edilmesinin ve söz hakkı olmasının önemi vurgulanmıştır.

Birleşmiş Milletler programlarının, Kıbrıs’taki uygulamaları özellikle sivil topluma yönelik çalışmalarının boyutlarıtartışılmış ve daha verimli olabilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.

 

Kıbrıs'ta çözüm bölgeye de etki eder

Kıbrıs’ta elde edilecek çözümün adanın çok dışına taşacağının, Doğu Akdeniz gibi stratejik bir bölgeye olumlu bir örnek teşkil edecek daha genişkapsamlı barışçıl çözümlerin getirilmesine vesile olacağının altı çizilmiştir.

Sivil Topluma destek programlarının siyasi çözümlere endeksli olmaması gerektiği, tam tersine Dünya örneklerine bakıldığına STÖ’ lerin toplum gelişimine önemli katkıda bulunduğu, barış süreçlerine ciddi destekleri olduğu vurgulanmış ve bu doğrultuda öneriler sunulmuştur.

Kıbrıs sorunu sürecine STÖ’ lerin ve kadının katılımı konusu özellikle Birleşmiş Milletlerin yan kuruluşu olan Kadın Statüsü bölümü ile görüşülmüş bu konudaki Dünya örnekleri ve çalışmaları konusunda bilgi alınmış ve öneriler yapılmıştır.

İşbirliği ve teşvik planları tartışılmıştır.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.