Diyalog Gazetesi

‘Bizim simgemiz’

KIBRIS

Serhatköy sakinleri, köylerinden çalındıktan bir süre sonra Güzelyurt’ta bulunan tarihi Çan’ı geri istiyor

 Serhatköy’de cami olarak kullanılan tarihi kiliseden çalınan ve içerisinde 2, 5 kilo altın olan Çan halen yerine takılmadı. Demir kule üzerinden 24 Ağustos tarihinde Dündar Salderay ve Mücahit Özmen tarafından alınan Çan, geçtiğimiz Eylül ayında Güzelyurt’ta toprağa gömülü bir şekilde bulunurken, aradan 2 ayı aşkın süre geçmesine rağmen halen eski yerine konulmadı. Çan’ın akıbeti için mahkeme süreci beklenirken, Serhatköy Muhtarı Cavit Sekmen, köy halkının simgelerini geri istediğini söyledi. 

Gayretköy’de yapılan Halk Meclisi programına katılarak konu hakkında bilgi veren Sekmen, Çan’ın köyün simgesi olduğunu ifade etti. Muhtar Sekmen, Çan’ı geri istediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bizim Çan emare olarak poliste. Mahkeme sonuçlanmadan bu konuda bir ilerleme de olmaz. Mahkeme sonuçlandıktan sonra da bize mi verilecek yoksa bir müzede koruma altına mı verilecek bir bilgimiz yok. O Çan bizim köyümüzün bir simgesidir ve bize geri verilmesini istiyoruz.”

50 bin Euro’ya satmaya çalışmışlardı 
Serhatköy’de cami olarak kullanılan kiliseden 24 Ağustos’ta çalınan Çan, Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube tarafından yürütülen geniş çaplı soruşturma neticesinde Güney Kıbrıs’a satılmak üzereyken ele geçirilmişti. Çan’ı çalmakla suçlanan zanlılar, Güzelyurt’ta sakin 22 yaşındaki Dündar Salderay ile Gayretköy’de sakin 32 yaşındaki Mücahit Özmen’in yargılanma süreci devam ediyor. 
Değeri 150 bin Euro olan tarihi eser niteliğindeki Çan’ı, Güney Kıbrıs’ta müşteri bularak 50 bin Euro’ya satmaya çalışan iki zanlı, gömdükleri yerden çıkardıkları devasa Çan’ı satamadan yakalanmıştı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.