Diyalog Gazetesi

Bizden farklı değil

KIBRIS

Bülent Arınç, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi:

Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir” dedi.,
Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından, açıklamada bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Arınç, bir gazetecinin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın ilk resmi ziyaretini yaptığı Kıbrıs Rum kesiminde, yeniden müzakerelerin başlamasına Barbaros gemisinin Türkiye tarafından geri çekilmesini koşulunu getirdiğini belirterek, "Bu konuya ilişkin bir görüşme oldu mu? Hükümet, geminin geri çekilmesini, müzakerelerin tekrar başlaması için düşünür mü" diye sordu.

“Bizde ilk ziyareti KKTC’ye yapıyoruz”
Toplantıda konunun görüşülmediğini ancak konuyu haberlerden takip ettiklerini bildiren Arınç, şunları söyledi:
"Sayın Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir. Daha sonra da Azerbaycan ziyaret edilir. Sayın Çipras da göreve başladıktan sonra bizim yaptığımızı yapmış, o da Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmiş, o ziyaretinde de bazı sözler söylemiş. Bir defa biz müzakere masasındayız. Çözüme ulaşmak için bu masadan netice almak konusunda kararlıyız. Dolayısıyla iç politikaya yönelik söylenmiş sözler sebebiyle ayrıca bir yorumda bulunmaya, bir eleştiri getirmeye ihtiyaç duymuyoruz. Orada yaşayan Türk uyruklu insanlar var, bunlar adanın belli bir bölgesinde. Parlamentoları var, hükümetleri var, egemenlik hakları var. Adanın sahip olduğu bütün zenginliklerin adada yaşayan insanlara ortak olarak paydaş olduğu bilgisi de düşüncesi de var.

“İlk ziyaretlerde bu tür konuşmalar normal”
Türkiye Cumhuriyeti'nin adanın belli noktalarında, kendi hukuki düzenlemeleri içerisinde bir gemisini dolaştırması bazı aramalar yapması hem ulusal hem uluslararası hukuktan kaynaklanan bir gelişmedir. Buna yönelik eleştiriler vardır, hatta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sadece bu sebeple masadan kalkmıştır, bunu da ilan etmiştir. Bütün bunların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerimizi bozacağı düşüncesinde değiliz. Ortak çözüm konusunda hem Türk hükümeti hem de KKTC hükümeti isteklidir, arzuludur. Adadaki gerçekleri dikkate alan bir çözümün bulunması için de yeni bir sürecin BM aracılığıyla başlamasına yardımcı olmaktadır. Bu ilk ziyaretlerde bu tür konuşmaların yapılması nasıl bizim tarafımızdan doğal karşılanıyorsa Yunanistan tarafından da yapılmasını doğal karşılamak lazım."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.