Milli Eğitim Bakanlığı görevinden geçen Salı günü istifa eden Lefkoşa Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da katıldı.
Basın toplantısında konuşan Denktaş, Arabacıoğlu’nun istifasından üzüntü duyduğunu belirtti. Denktaş, devlet kadrolarının, yeni kamu reformuyla belli bir süre içinde verimli hale geleceğini, bu nedenle kamu reformunun çok önemli olduğunu vurguladı. Sistemsizliğin sistem olarak kalmaması gerektiğinin altını çizen Denktaş, seferberlik ruhu içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
İstifa gerekçelerinin başlıkları
Arabacıoğlu ise konuşmasının başında, istifasına yol açan nedenleri; “kadrolar”, “sistemdeki çarpık yapının, yapılan manipülasyonlardan dolayı asıl tartışılması ve üzerine gidilmesi gereken hastalığın gizlenmesine sebep olması”, “eğitim modelinin sorgulanması”, “sendikal yaklaşım”, “çocukların eğitim değil eylem aracı olarak kullanılması”, “kazanılmış hak kavramı”, “Hala Sultan İlahiyat Koleji ve yurtlarla ilgili sorunlar”, “taşımacılık”, “hademe eksikliği ile ilgili dıştan hizmet alımı”, “kamudaki hantal yapıdan kaynaklanan ihale sistemindeki aksamalar” başlıkları altında açıkladı.
“Müdürler bakanı dikkate almıyor”
Arabacıoğlu, dün Vakıf Anaokulu’nda yaşananlarla ilgili bir haber yayınlandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Orada okul müdiresi, yardımcı öğretmen için sınav yapıp öğretmen almak istediğini belirten bir yazı yazdı. Biz de böyle bir hakkı olmadığını söyledik. Ama gazeteye ilan verdi, koşul koydu ve Okul Aile Birliği adına duyuru yaptı. Tekrar onu arayarak, yaptığının yanlış olduğunu Okul Aile Birliği Tüzüğü’nde böyle bir yetki olmadığını söyledim. Bana ‘evet’ demedi. Bir müdüre bir bakan ‘bunu yapın’ der, o da ‘bakarız’ der. En sonunda sınav yapma konusunda bizim bir okulu tercih ederek sınav yapacağını söyledi. Ben de ona iznimiz olmadan sınav yapma yetkisi olmadığını anlattım. Bunun üzerine sınavı sendikada yaptı. Devletin geldiği konumdur bu. Ona hukuksal süreçte sorumlu olacağını bir yazı ile bildirdim almadı, faks çektim. Evrakları yanımda tutuyorum.”
Arabacıoğlu, “Bazı öğretmenler; okulun, sonra sendikanın, en son da bakanlığın öğretmeni olduğunu zanneder, esasında bütün öğretmenler bakanlığın öğretmenidir. İdare eden mi biziz, yoksa idare edilen mi biziz? Ülkede geldiğimiz sistem bu. Bu hale gelmesinde hepimizin katkısı oldu ” diye konuştu.
“Sorunlar sistemden kaynaklanıyor”
İstifasının eğitime katkı koyacağına inandığını belirten Arabacıoğlu, sistemin tıkandığını, sorunların çoğunluğunun sistemden kaynaklandığını ifade etti.
Arabacıoğlu, kadrolar konusunda bakanlığın gerekli girişimleri yaptığını kaydetti. Girişimlerle ilgili bilgi veren Arabacıoğlu, 2014-15 Eğitim Yılı için bakanlığın 117 öğretmen kadrosuyla ilgili talebinin Başbakanlık aracılığıyla 18 Temmuz’da Maliye Bakanlığı’na iletildiğini, 11 Ağustos’ta 50 kadro olarak yanıtın geldiğini, 12 Ağustos’ta Orta Eğitim ve Mesleki Teknik ile ilgili kadroların doldurulması ile ilgili yazının Kamu Hizmeti Komisyonu’na gönderildiğini anlattı.
“Bazı liseler merkezileştirilmeli”
Kolejlerin sorgulanması gerektiğine değinen Arabacıoğlu, kolejlerin Ulusal Birlik Partisi (UBP) döneminde açıldığını, buna karşı olmadıklarını söyledi. Arabacıoğlu, “Kolejler açılırken, 5-10 yıl sonra nelere ihtiyacı olacağının da bilinmesi gerekirdi” dedi.
Sorunları beyaz tahtada anlattı
Arabacıoğlu daha sonra beyaz tahta üzerinde örneklerle kolejlerde yaşanan sorunları detaylı bir şekilde anlattı.
Liselerle ilgili sorunlar bulunduğunu söyleyen Arabacıoğlu, “Beş öğrencisi olan sınıflar var. Bunlarla ilgili düzenleme yapmak gerekir. Gerekirse bazı liseleri merkezileştirelim. Bunu gündeme getirdiğiniz zaman, ben bakanlık koltuğunda otursaydım, benim üzerime çok baskı gelecekti” diye konuştu.
“Sendikalarla iyi dilayog kurmaya çalıştım”
Sendikalarla iyi diyalog kurmaya çalıştığını anlatan Arabacıoğlu, sendikalardan yeterli desteği görmediğini belirtti.
Arabacıoğlu, Arabahmet İlkokulu, Gelibolu İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu gibi konularda atmak istediği adımlara, sendikaların destek vermediğini ifade etti. Arabahmet İlkokulu’nda binanın sağlıklı olmaması dolayısıyla öğrencilerin Atatürk İlkokulu ile Şehit Tuncer İlkokulu’na aktarılması yönündeki projenin, sendikacılar tarafından “Arabahmet İlkokulu’nun peşkeş çekileceği” şeklinde yansıtıldığını söyleyen Arabacıoğlu, peşkeş çekmeyi değil, binayı köy kadın kursu ürünlerinin sergileneceği bir yer olarak düşündüklerini kaydetti. Arabacıoğlu, bu olayda sendikalardan destek görmediğini belirtti.
“Çocuklar eylem aracı olarak kullanılıyor”
Öğrencilerin eğitim amaçlı değil, eylem amaçlı kullanılmaya çalışılmasından üzüntü duyduğunu söyleyen Arabacıoğlu, öğrencinin yerinin sınıf olduğunu vurguladı.
Arabacıoğlu, “Bazı okullarda bileşik sınıf uygulaması ve bazı okullarda da dersliklerin birleştirilmesi halinde çocukların okullara gönderilmemesi ile ilgili açıklamalar öğrencilerin araç olarak kullanıldığının kanıtıdır” dedi.
“Eşit işe eşit ücret”
“Eşit işe eşit ücret” söylemine katıldığını belirten Arabacıoğlu, 2011 yılında yürürlüğe giren yasa kapsamında işe alınan öğretmenlerle, öncesinde işe alınan öğretmenler arasında motivasyon farklılığı olduğunu söyledi.
“Baskı olmadı”
İlahiyat Koleji’ne atanacak öğretmenlerin Türkiye’den getirilmesi fikrine olumlu bakmadığı, bunun üzerine bazı çevrelerden baskıya maruz kaldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Arabacıoğlu, böyle bir baskı ve söylem olmadığını vurguladı.
“Taşımacılık ciddi sorun”
Öğrenci taşımacılığının büyük bir sorun olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Arabacıoğlu, tüzükte değişiklik yaparak bir komisyon oluşturduklarını ancak buna rağmen sistemden kaynaklanan sorunların yaşanacağını söyledi.
“Hademe eksikliği”
Mustafa Arabacıoğlu, hademe eksikliğinden dolayı eylem yapılacağından bahsedildiğini söyleyerek, bazı okullarda kadrolarında hademe görülmesine rağmen aktif olarak iş yapan hademe sayısının az olduğunu vurguladı.
“Atama pazartesi”
Denktaş, gazetecilerin sorusu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’na atanacak kişinin hafta sonu yapılacak değerlendirmenin ardından Pazartesi günü açıklanacağını belirtti. Toplantının tamamlanmasının ardından Arabacıoğlu ile Denktaş, el sıkışarak, teşekkürlerini iletti.