Diyalog Gazetesi

Bir garip durum

KIBRIS

Güney Kıbrıs’ta ise, Telekomünikasyon İdaresi (CYTA) Yönetim Kurulu Başkanı, arsa satışında rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanıp, sorgulanıyor ve yurt dışındaki banka hesaplarına el konuluyor.

Züleyha KARAMAN

Türkiye, günlerdir yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını konuşuyor. Operasyonlar kapsamında tutuklamalar yapılıyor, emniyet müdürleri, istihbarat bölüm başkanları görevden alınıyor, hatta tarihinde ilk defa bir Cumhuriyet Savcısı, yargıyı bile soruşturmaya engel olmakla suçluyor, Başsavcı ise bu iddiayı yalanlamak zorunda kalıyor.

Güney Kıbrıs’ta ise, Telekomünikasyon İdaresi (CYTA) Yönetim Kurulu Başkanı, arsa satışında rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanıp, sorgulanıyor ve yurt dışındaki banka hesaplarına el konuluyor.

Ancak Kuzey Kıbrıs’ta, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmadığı gibi, bunları araştırmaktan sorumlu olan Ombudsman’lık makamı 2 yıldan beri boş tutuluyor, Başbakanlık Denetleme Kurulu ise etkin bir şekilde çalıştırılmıyor.

Bazı dosyalar ‘zaman aşımına’ uğradı, bazıları ‘delil yetersizliği’ iddiasıyla rafa kaldırıldı.

 

Bütçesi var kendi yok

İdareyi denetleme görevi olan Ombudsman’lık (Kamu denetleyicisi) kurumu için her yıl bütçe hazırlanıyor. Gelecek yıl için de bu kuruluşuş için 708 bin 770 TL tutarında bir bütçe hazırlandı. Fakat; iki yıla yakın bir zamandır Ombudsmanlık makamı boş duruyor. Hükümet değişiklikleri nedeniyle Cumhurbaşkanı ile uzlaşı çerçevesinde bu makama herhangi bir atama yapılamıyor.

KKTC’nin ikinci cratosslot Ombudsmanı olan Feridun Önsav’ın 2012 Şubat sonu yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından, bu makam boş duruyor. Ombudsman’ın, Meclis’in üzerinde uzlaşağı bir isim olması gerekiyor.

Ombudsman ataması yapılmazken, bütçesi Meclis’de görüşlerek kabul ediliyor. Toplam 8 çalışanla hizmet veren Ombusman’nın 2014 yılı bütçesi 708 bin 770 TL tutarında. Daire’nin yasasının da değişmesi gerektiği sık sık dillendiriliyor.

 

Cumhurbaşkanı öneriyor

Cumhurbaşkanı’nın önerisi ve Meclisi’in onayı ile atanan Ombudsmanlık için, şu ana kadar herhangi bir isim önerilmiş değil.

Cumhurbaşkanı’nın, İrsen Küçük hükümeti döneminde ülkedeki siyasi gelişmelerden dolayı bir aday belirlemediği, yeni yılda, hükümet ve cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışabilecek aday belirlemesinin beklendiği belirtiliyor.

KKTC yasalarına göre, Ombudsman, “yürütsel ve yönetsel yetkiye sahip olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişilerin” icraatlarının yürürlükteki yasalara ve mahkeme kararlarına uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlü kılınıyor.

Ombudsman makamının boş olmasının, dairenin görevlerini önemli oranda aksattığı, örneğin 6 ayda bir yayımlanması gereken rapor yetkisinin Ombudsman’da olduğundan bunun yapılamadığı belirtiliyor.

 

Denetleme Kurulu buharlaştı mı?

Kamudaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak ve elde edilen bilgi ve belgeleri savcılığa teslim etmekle mükellef olan Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun, son zamanlardaki faaliyetleri de kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Kurulun, geçmiş yıllarda hazırladığı yolsuzluk dosyalarının savcılık veya polis tarafından ileri götürülmemesi nedeniyle, hemen herkeste bir umutsuzluğun ve güvensizliğin oluştuğu ifade ediliyor.

Denetleme Kurulu’nun bugüne kadar yaptığı tüm çalışmaların ve çalışmalardan elde edilen sonuçların ilgili makamlarca açıklanması isteniyor.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.