Diyalog Gazetesi

Bir garip durum

KIBRIS

İşçi ve işveren tarafı tarihte ilk defa ortak rakam vererek asgari ücretin brüt 4 bin 970 TL olması yönünde öneride bulundu, hükümet kanadı ‘Koşul’ var diye kabul etmedi

Yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere dün üçüncüsü gerçekleşen Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısından yine bir sonuç çıkmadı.
İşçi ve işveren tarafı tarihte ilk defa ortak rakam vererek asgari ücretin brüt 4 bin 970 TL olması yönünde öneride bulundu, hükümet kanadı ‘Koşul’ var diye kabul etmedi
Toplantı sonrası açıklama yapan Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı, devlet tarafı asgari ücrete brüt 4 bin 884, net 4 bin 249 TL olacak şekilde yüzde 11 oranında artış yapılması şeklinde somut öneri sunduğunu belirtti. 
Bu önerinin toplantıda bulunan 4 devlet temsilcisinin olumlu oyuna karşılık 3 işçi ve 5 işveren temsilcisinin oyu ile reddedildiğini kaydeden Yaylalı, “Belirlenecek asgari ücret, komisyonun yetkisi dışında olan başka bir koşula bağlanamaz” dedi.
Yaylalı’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“Yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz toplantıda yapılan müzakereler çerçevesinde devlet tarafı asgari ücrete brüt 4 bin 884, net 4 bin 249 TL olacak şekilde yüzde 11 oranında artış yapılması şeklinde somut öneri sunmuştur. Bu öneri, toplantıda bulunan 4 devlet temsilcisinin olumlu oyuna karşılık 3 işçi ve 5 işveren temsilcisinin oyu ile reddedilmiştir.

İşçi ve işverenin ortak talebi kabul görmedi
Bu öneri sonrasında toplantıya verilen kısa arada işçi ve işveren tarafı ortak bir değerlendirme yaparak, hiçbir işletme kapsam dışında bırakılmayacak şekilde, sosyal sigorta yatırımlarına yapılan yüzde 11’lik işveren katkısının devlet tarafından karşılanması ve asgari ücretin brüt 4 bin 970 TL yapılması ( her iki önerinin aynı anda yürürlüğe girmesi koşulu ile) önerisini getirmiştir. Önerilerden herhangi birinin tek başına geçerli olmayacağına özellikle vurgu yapılmıştır.
Devlet tarafı temsilcileri bu karara, asgari ücretin belirlenmesinin, komisyonun yetkisi dışında olan bir başka koşula (sosyal sigorta işveren katkılarının devlet tarafından karşılanması) bağlanmasının mümkün olamayacağı gerekçesiyle ret oyu kullanmıştır. Toplantıda görüşülen hususlar ve yapılan öneriler bir tutanak ile kaydedilmiş olup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’nun bilgi ve görüşlerine getirilecektir.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.