Suna ERDEN
Bakanlar Kurulu’nun ek mesailerle ilgili yaptığı düzenlemenin ardından Güç- Sen dün limanlarda, havaalanında ve sınır kapılarında eylem yaptı. Hafta sonu nedeni ile normal mesainin olmaması, sadece ek mesai ile işlerin yürütülüyor olması eylemin ateşini körükledi. Sabah 08.00’da başlayan ek mesaiye gitmeme eylemi akşam saat 20.00’a kadar sürdü. İşte bu 12 saatlik zaman diliminde ise adeta kaos yaşandı. Tüm gümrüklerde işlemler dururken, en büyük gerginliği yurt dışından domates ithal edenler yaşadı.
Çabuk bozulan bir sebze olan Tırlar dolusu domatesin limanda bekletilmesi tepkilere neden olurken, hükümet harekete geçerek sendikaları toplantıya çağırdı. Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Tıp-İş, Güç-Sen ve Kamu-Sen’in hazır bulunduğu toplantı Başbakanlıkta gerçekleştirildi. Başbakan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş adına Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve diğer koalisyon ortakları ile gerçekleştirilen 6 saatlik toplantı sonrası uzlaşı sağlandı.
Sendikalar ortak açıklama yaptı
Uzlaşının ardından sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bizler sendikalarımız KTAMS, Tıp-İş, K.T. Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Güç-Sen ve Kamu-Sen olarak Başbakanlıkta Bakanlar Kurulu ile bir toplantı gerçekleştirmiştir.
Yapılan toplantıda kararname ile yürürlüğe giren Kamu Görevlilerine yönelik Değişiklik Yasa Önerilerinin bayram sonrası 27 Ağustos 2018 günü toplanılarak uzlaşı çerçevesinde değiştirilmesine karar verilmiştir. Bu sebeple sendikalarımız uzlaşı kültürü adına 27 Ağustos 2018 tarihine kadar ek mesai çalışmama eylemini askıya almış olup kamuoyunun bilgisine getiririz.
Akşama kadar sürdü, esnaf ateş püskürdü
Gümrük memurlarının akşam saat 20.00 itibari ile ek mesaiye gitmesi ile limanlarda bekletilen ürünler ülkeye alınmaya başlandı.
Sendikalar ve hükümetin uzlaşması ile ürünlerini ülkeye almaya başlayan ithalatçılar rahat nefes alsa da saatlerce çektikleri çileye isyan etti. Erülkü Süpermarket Direktörü Ali Erülkü, hak arama noktasında kimin cezalandırıldığının dikkate alınması gerektiğini ifade ederken, Onbaşı İşletmeleri LTD. Direktörü Hasan Onbaşı ise “Bu hak aramak değil rezilliktir” ifadesini kullandı.
Ali Erülkü: Savunmanın bir şekli olmalı
“Herkes hakkını savunsun ama savunmanın bir şekli olmalı” diyen Ali Erülkü, “Ülkede yeteri kadar domates olmadığı için hükümet ithal izni verdi. Otellere, restoranlara ve marketlere dağıtılmak üzere getirttiğimiz üç Tır domates limanda kaldı. Tahlilleri yapılmış 40 ton domates saatlerce bekletildi. Sendikalar kendilerine göre haklı olabilir ama cezayı kime kesiyorlar. Herkes hakkını savunsun ama savunmanın bir şekli olmalı” şeklinde konuştu.
Hasan Onbaşı: Bu hak aramak değil rezilliktir
Türkiye’den ithal ettiği 20 ton domatesi saatlerce ülkeye sokamayan Hasan Onbaşı ise ateş püskürdü. Sendikaların haklarını savunmasına karşı olmadığını ifade eden Onbaşı, “Ancak bizi ezerek haklarını kazanamazlar. Tahlili yapılmış 2 Tır domates saatlerce limanda bekletildi. Birçok ürün ise ek mesai yapılmamasından dolayı Türk iyeden yola çıkarılmadı. Bayramda halk, oteller, restoranlar, marketler bizden domates bekliyordu. Bu yüzden ithal ettik ancak bu sorunlarla karşılaştık” dedi. “Bu hak aramak değil rezilliktir” ifadesini kullanan Onbaşı, hak aranırken birçok suçsuz insanın mağdur edilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.
Dağman: Yeni bir çalışma yapılacak
Güç Sen Başkanı Derviş Dağman ise Başbakanlıkta Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Tıp-İş, Kamu-Sen ve kendilerinin hazır bulunduğu toplantı gerçekleştirildiğini, 6 saat süren toplantı sonrası uzlaşıya varıldığını ve akşam saat 20.00’dan itibaren gümrüklerde işlemlerin başladığını dile getirdi. Dağman, varılan uzlaşıda bayramdan sonra ek mesai ücretleri ile ilgili yeni bir çalışma yapılması konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Dağman, “Birkaç gün önce çıkarılan kararnameyi kabul etmedik. Yeni bir çalışma yapılacak. Ancak bizde ekonomik tedbirler açısından gerektiği kadar elimizin taşın altında koyacağız” dedi.