Telsim’in sosyal sorumluk projesi kapsamında bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Güvenli İnternet Seminerleri’nin ilk aşaması tamamlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürlüğü ve Cyber Ethics ile işbirliğinde ortadereceli okullarda düzenlenen seminerlerde, ilk aşamada toplam 14 okulda 1700 öğrenci, güvenli internet kullanımıyla ilgili konunun uzmanları tarafından bilgilendirilirken, bilgiye ulaşmada önemli bir araç olan internetin zararları konusunda uyarıldı.
Eğitimler, Telsim'den dönüşümlü olarak teknoloji konusunda uzman kişilerin ve Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel tarafından, ortaokul son sınıf öğrencilerine yönelik olacak verildi.
İnternetin istenmeyen zararları ve nasıl doğru kullanılacağı konusunda öğrencileri bilinçlendirmeyi hedefleyen seminerlerin ilk aşaması, 9 Ocak’ta Şehit Zeki Çorba Ortaokulu ve Cumhuriyet Lisesi’nde verilen eğitimle tamamlandı. Bu seminerlerde Telsim Yazılım Uzmanı Togan Çakmak Güvenli İnternet Kullanımı konusunda öğrencilere bilgi aktardı.
Casus yazılımlar ve virüsler de anlatıldı
Telsim Yazılım Uzmanı Togan Çakmak sunumunda, virus, truva atı, casus yazılımların çalışma ve yayılma şekilleri, bunlardan korunma yöntemleri, internet üzerindeki dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı yöntemleri ve korunma yolları hakkında bilgi aktardı. Ayrıca, şifreler, güvenlik soruları, kablosuz dinleme teknikleri ve bunlardan korunma yöntemleri, Facebook ve benzeri sosyal medya hesapları ve email gibi hesapların yaygın kırma yöntemleri ve bunlardan korunma yolları ile ülkeler ve şirketler arası sanal savaşlar, web tarayıcılar, Linux ve diğer alternatif işletim sistemleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
Şehit Zeki Çorba Ortaokulu ve Cumhuriyet Lisesi öğrencileri Güvenli İnternet Kullanımı seminerleriyle ilgili duygularını şöyle aktardı:
Gözde Kasabalı (8B sınıfı): Bu seminer bana hangi sitelerde daha güvenli gezinebileceğimi, nelerden korunabileceğimi öğretti. Internette dolaşırken karşıma çıkan her linkin güvenilir olmadığını da öğrendim. Bundan sonra internette daha rahat dolaşabileceğim.
İsmail Oğuz (8A sınıfı): Bu seminer bana nasıl daha iyi bir internet kullanıcısı olacağımı öğretti. Şifremi kimseyle paylaşmamam gerektiğini öğrendim. Sosyal medyayı kullanırken bana gelen mesajları artık daha dikkatlice okuyacağım.
Talat Güler (8A sınıfı): Casus programlardan korunmak için bilgisayarıma özel programlar indireceğim. Seminerde hangi programları indirebileğimi öğrendim. Internette virüs saldırılarına maruz kalmamak için de özel programlar indireceğim. Böylelikle interneti daha güvenli kullacağım.
Cumhuriyet Lisesi Öğrencileri
Büşra Tanrıtanır (8B sınıfı): Seminerde interneti nasıl doğru kullabileceğimi öğrendim. Bunun yanısıra arkadaşım dahi olsa kimseye facebook şifresi vermemem gerektiğini öğrendim. Internette, özellikle sosyal medyada dolaşırken tanıdık olmayan, bilmediğimiz linklere tıklamayacağım. Seminerde hangi arama motorlarının daha güvenli olduğunu öğrendim, seminerde tavsiye edilenleri kullanacağım.
Hatice Tutucu (8A sınıfı ): Şu anda kullandığım bir arama motorundan daha güvenli arama motorları olduğunu bu seminerde öğrendim. Bundan sonra interneti kullanırken uzman konuşmacının uyarılarını dikkate alacağım. Sosyal medyada kullandığım şifreleri ise kimseyle paylaşmayacağım.
Necla Küçükköylü (8A Sınıfı): Seminerde internette her programı indirmememiz gerektiğini, bilmediğimiz reklam ve oyun linklerine tıklamamız gerektiğini, yakınlarımıza hatta arkadaşlarımıza şifremizi vermemiz gerektiğini öğrendim. Özellikle sosyal medyadan bize gelen her mesajı ciddiye almamamız gerektiğini de öğrendim.
Kitapçıkta dağıtıldı
Gelişen teknoloji sayesinde cebimize kadar giren interneti kullanırken tehlikelerden nasıl korunacakları, bu tehlikeleri nasıl fark edebilecekleri konusunda bilgilendirilen öğrencilere, ayrıca “Yasal Olmayan İnternet İçeriği Nedir?”, “Sanal Oyun Bağımlılığı”, “Bilgisayarımda Virüs Var”, “Cinsel İçerikli Mesajlaşma Nedir?” konulu kitapçıklar da dağıtıldı.
Seminerin ilk aşaması, Agah Necati British Academy, Girne Amerikan Koleji, Bayraktar Türk Maarif Koleji, Lefkoşa Türk Maarif Koleji, Yakın Doğu ve Levent Koleji, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, TED Koleji, Polatpaşa Lisesi, Doğu Akdeniz Doğa Koleji, Mehmetçik Ortaokulu, Bekirpaşa Lisesi, Şehit Zeka Çorba Ortaokulu ve Cumhuriyet Lisesi’nde eğitimler verilerek tamamlandı.
4 yılda 6 bin 700 öğrenci
Güvenli İnternet Seminerlerinde 4 yıl içerisinde yaklaşık 9700 öğrenciye ulaşılarak internetin tehlikeleri konusunda öğrenciler uyarıldı.
Telsim’in Güvenli İnternet Seminerleri, şubat tatilinin ardından, Canbulat Özgürlük Ortaokulu, Çanakkale Ortaokulu, Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Esentepe Ortaokulu, Anafartalar Lisesi, Oğuz Veli Ortaokulu, Lapta Yavuzlar Lisesi, Lefke Gazi Lisesi, Güzelyurt Türk Maarif Koleji, Şehit Turgut Ortaokulu, Değirmenlik Lisesi, Bayraktar Ortaokulu, Atleks Sanverler, Şehit Hüseyin Ruso, Demokrasi Ortaokulu, Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu, Erenköy Lisesi, 19 Mayıs Türk Maarif Koleji ve The English School’da devam edecek.