Haber: Tuğçe Ülkü AYDIN
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu milletvekillerinin çeşitli konuları gündeme getirdiği konuşmalarının ardından gündemindeki tasarıları görüşerek dünkü toplantısını tamamladı. Rum meclisinin Enosis plebisitinin yıldönümünün okullarda kutlanmasıyla ilgili kararını kınayan deklarasyonun Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından okunmasından sonra gündemdeki konulara geçildi.
Meclis Genel Kurulu’nda Emniyet Kemeri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Dr. Fazıl Küçük (Anısını Yaşatma) (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 3. görüşmelerine ilişkin tezkereleri okunarak oybirliği ile onaylandı.
Ardından Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Jalan Karatay Özkızan’ın başvurusuyla hazırladığı denetçi raporuna ilişkin rapor ele alındı.
Sınay: Sağlık duvara tosladı
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra iç tüzüğün 62. maddesi uyarınca söz alan CTP Girne Milletvekili Abbas Sınay, Yüksek Mahkeme’nin sağlık konusunda ikinci iş yasağı kararına dikkat çekerek, TIP-İş başkanının bu durumu “kaos olacak”, KTTB başkanının “halk özele teslim edilecek”, Sağlık Bakanı’nın ise “yumuşak geçişle reform yapacağım” dediğini anımsattı. Sınay, 2015 Kasım ayında yine Meclis kürsüsünden ikinci iş konusunda yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, sağlığın duvara tosladığını söylediğini, bunun için o dönemde hâlâ süre bulunduğunu, geçen zamana rağmen gereğinin yerine getirilmediğini kaydetti.
Sucuoğlu: Tasarılar Başsavcılıkta
Sınay’ı yanıtlayan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, 21 gün önce yine Sınay’ın yasa tasarılarıyla ilgili umudu olmadığını dile getirdiğini hatırlatarak, yargı kararıyla bir ilgisi olmadan 4 Şubat itibariyle Döner Sermaye ve Genel Sağlık Sigortası’yla ilgili yasa tasarılarının Başsavcılıkta incelenmekte olduğunu söyledi. Genel Sağlık Sigortası’nın çok kapsamlı bir yasa tasarısı olduğunu, savcılıktan gelecek cevaplardan sonra Meclis’te ad-hoc komite kurulması talebinde bulunduklarını belirten Faiz Sucuoğlu, her iki yasa tasarısı için de ivedilik istediklerini kaydetti.
Dürüst: Ben de sosyal medyadan mağdurum
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, Bilişim Yasası konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, kendisinin de son zamanlarda sosyal medya üzerinden mağduriyet yaşayan biri olduğunu söyledi. “Kimsenin kimseye hakaret etmeye hakkı yok” diyen Bakan Dürüst, yasanın kısıtlı olduğunu belirtti. Bakan Dürüst, yapılan eleştiriler haddini aşarsa ve eğer kişinin kendisini, ailesini yaşantısını etkileyen bir durumsa bunun da hoş olmadığını ifade etti.
12 kişiyi polise şikayet ettim
Mağdur olan kesimin haklarının korunması gerektiğini belirten Bakan Dürüst, kendi adına 12 kişiyi polise şikayet ettiğini kaydetti. Bakan Dürüst, eleştirilerin kimsenin kimseyi rencide etmeden yapılması gerektiğini vurgulayarak, hiç kimsenin kimseye sosyal medya üzerinden hakaret etme hakkı bulunmadığını vurguladı ve Bilişim Yasası’nı en demokratik şekilde geçirilmesi için çalışacaklarını söyledi.
Kendisinin şikayetleri yaparken makamını kullanmadığını, sıradan bir vatandaş gibi yaptığını ifade eden Bakan Dürüst, ailesi ve çocukları için yapılan hakaretlerin kabul edilemez olduğunu yineledi.
Özdenefe: Devlet gücüyle sindirme
Bu esnada yerinden söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, yaşananları cadı avı olarak nitelendirdi. Devlet gücü kullanılarak insanların sindirilmeye çalışıldığını savunan Özdenefe, bunun demokrasiye bir darbe olduğunu öne sürdü. Konuşmasını sürdüren Bakan Dürüst ise “Ben bakanım diye kimse benim çocuğum hakkında yazamaz. Demokrasi ise biz bunu demokrasi gereği hukuka taşıyoruz. Bana yine yapılırsa yine şikayet edeceğim” dedi.