Ülkedeki 28 belediye, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) altında hareket ederek kurduğu şirketle, ülkedeki içme ve kullanım suyu ile atık suyun yönetimine talep olduğunu açıkladı.
Türkiye’den gelecek olan suyun yönetimi ile ilgili süreç çerçevesinde, KTBB üyesi 28 Belediye, içme ve kullanım suyu ile atık suyun yönetimine talip olmak için, Belediyeler Birliği Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (KKTC BESKİ) şirketini kurdurdu ve “KKTC İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetimi Projesi” hazırlattı.
Bedesten’de düzenlenen basın toplantısında söz konusu proje ve proje hakkına basına bilgi verildi. Basın toplantısında, Proje Komisyonunda yer alan KTBB Başkanı Ahmet Benli, Proje Sorumlusu ekonomiden sorumlu eski bakanlardan Derviş Kemal Deniz, KTBB Genel Sekreteri Taşer Aybar, Hukuk Danışmanı Müjgan Irkad, İnşaat Mühendisi Emekli Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal, Yüksek İnşaat Mühendisi Emekli LTB Atık Su ve Kanalizasyon Amiri Nevzat Öznel de yer aldı.
Hazırlanan proje kapsamında ülke genelinde su şebekesine öngörülen yatırımların 3 yılda kanalizasyon ile ilgili yatırımların ise 10 yılda tamamlanması öngörülüyor.
Proje kapsamında su yönetimi da dahil faturalama bir yerden yapılacak, verilecek hizmet için ise belediyelerden hizmet alınacak. Elde edilecek gelirle altyapı yatırımları yapılacak, kar kalması halinde belediyelere dağıtılacak.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği(KTBB) Başkanı Ahmet Benli, içme ve kullanım suyu ile atık suyun Belediyeler tarafından yönetilmesi yönünde KTBB Genel Kurul’unda karar alındığını, bunun üzerine tüm belediyelerin hissedarı olduğu KKTC BESKİ şirketinin kurulduğunu anlattı.
Projeye değinen Ahmet Benli, ülke genelinde su şebekesinin 75 milyon TL, kanalizasyon şebekesinin de olması gereken yerlere kadar yapılması için 216 milyon TL, toplamda her iki alan için 391 milyon yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, su yönetimi ile söz konusu yatırım sıkıntısını da çözmeyi hedeflediklerini söyledi.
318 personele ihtiyaç var…
Proje Sorumlusu eski ekonomi Bakanı Derviş Kemal Deniz, ise konuşmasında doğru bilgiye ulaşmada yaşanan sıkıntıların altını çizdi ve elde edilen bilgilere göre ülkede içilebilir ve kullanılabilir su talebinin 32 milyon metre küp (Ton) olduğunu söyledi.
Deniz, “Doğru bir mantaliteyle yönetilen işletmede su yönetimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde mümkündür “ dedi.
Derviş Kemal Deniz, yapılan planlamada, şirketin personel ihtiyacının şirkete yapılacak istihdamlar ve yüzde 90 ve üzeri bir bölümünün de Belediyelerin mevcut personelinden, belediyelerle yapılacak sözleşme ile karşılanacağını ifade etti.
Deniz, şirketin çalışmalarını yapması için 318 personele ihtiyaç duyduğunu, belediyelerin su birimlerinde çalışan personelin sayısının ise 360 olduğuna da işaret etti.