Mert ÖZDEŞ
Türkiye’den gelen suyun yönetimine talip olan 26 belediyenin üye olduğu BESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Benli, Kuzey Kıbrıs’ta yıllık su tahsilatının 200 milyon TL civarında olduğunu belirterek, bu paranın yurt dışına kaçırılması halinde tüm belediyelerin batacağını söyledi ve “biz gavur muyuz?” diye sordu...
Diyalog’a yaptığı açıklamada, eski Başbakanlardan İrsen Küçük’ün, “Su için 600 milyonluk ek yatırım gerekiyor” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Ahmet Benli, “Bunun projesini biz hazırladık. İhtiyaç duyulan paranın miktarı 295 milyon liradır” dedi.
ESKİ projesinin belediyeleri sıkıntıya sokmadan, halka daha kaliteli suyu mümkün olan en uygun fiyata ulaştırmayı hedeflediğini belirten Benli, suya ödenen paranın ülkede kalması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
“Yaklaşık 200 Milyon TL gibi mali bir döngü vardır. Bu kaynak yurt dışına çıkmamalı. Bu paranın yurt dışına çıkması ülkenin daha da fakirleşmesi demektir. Bütçe açığı giderek artar.”
Hükümetler arası 2012 yılında imzalanan çerçeve anlaşmasını anımsatan Benli, bu anlaşmanın BESKİ’ye karşı olmadığını savundu.
Benli “Türkiye’nin bu proje ile ilgili söylediği resmi söz bu çerçeve anlaşmadadır. Burada ‘bu suyu Kıbrıslı Türkler yönetmesin’ yazmıyor. BESKİ kurulmasın yazmıyor”dedi.
“Yönetim belediyelerden A-lı-na-maz”
Benli, suyun yönetiminin Belediyelerden alınamayacağını belirterek şöyle dedi:
“Yasal bir değişiklik olmadığı sürece suyun yönetimi belediyelerden alınamaz. Çerçeve anlaşma Anayasa’nın üzerindedir. Bizim bu konuda tereddüdümüz yok. Suyu belediyeler yönetecek. Bu kadar net. Belediyelerin yasa ile verilen bu görevi ve bundan kaynaklanan mülkiyet hakkı, işçi hakkı, sendika hakkı var.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğunda Meclis’te yasa çıkartıp, suyun yönetimini belediyelere devrederek özel sektöre yasaklamıştı. Türkiye’de su bizim BESKİ’ye çok benzeyen bir yöntemle yönetiliyor.”
“Belediyeler gavur malı değil”
Suyun işletmesinin belediyelerden alınması durumunda belediyelerin batacağını ileri süren Benli şunları kaydetti:
“Bu zorda olan belediyeler batar. Gavur malı mı bu belediyeler? Batar. Belediyelerin sürdürülebilir yapısının sekteye uğratılmaması gibi bir hedef vardır… Suyu alırsanız belediyeden bu sürdürülebilirliği sekteye uğratırsınız…”
Altyapı için 295 milyon
Asrın projesinde düğmeye basan dönemin Başbakan İrsen Küçük’ün suyun dağıtımı için gerekli 600 Milyon TL’nin nereden bulunacağı sorusuna Benli’nin yanıtı şöyle oldu:
“BESKİ projesi veriye dayalı hazırlandı. Veri sadece belediyelerdedir. Proje 295 Milyon TL’lik bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. 600 Milyon TL’yi kim nerdeden buldu bir de bize tarif etsinler…” Benli’ye göre alt yapı maliyetleri için gerekli kaynak, suda %40’ı bulan kayıp oranını %15’e çekerek karşılanabilir.
“Suyun dağıtımında yüzde 40 kayıp var. Bunu yüzde 15’e indirelim bu yüzde 25’lik rakam bütün her şeyi çözer. Kesinlikle ek bir yatırıma gerek kalmaz. Ve bugünkü su fiyatları değişmez” diyen Benli şunları kaydetti:
“İçme ve kullanma suyundaki kayıptan elde edilecek kaynak, projenin geri kalan kısmını çözer. Kayıplar giderildikten sonra 3 yıl içinde içme ve kullanma suyunun alt yapısı ardından 7 yılda atık su ve arıtma yatırımları… Toplam 10 yıllık bir projeden bahsediyoruz”