Kuzey Kıbrıs’taki 28 belediyeden 26’sının katılımıyla kurulan ve Türkiye’den gelen su ile ülkedeki su kaynaklarının yönetimine talip olan “KKTC Su ve Kanalizasyon İşletmeleri” (BESKİ), resmiyet kazanmasının ardından yönetim kurulunu oluşturdu. BESKİ Başkanlığı’na Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli seçildi.
Benli başkanlığındaki Yönetim Kurulu’nun ilk basın toplantısı da dün Lefkoşa Merit Hotel’de yer aldı.
Benli, basın toplantısında yaptığı konuşmada dünkü genel kurulda, BESKİ Yönetim Kurulu’na Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ve Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş’ın getirildiğini; oluşuma Yeniboğaziçi ve Lapta Belediyelerinin henüz dahil olmadığını, profesyonel yönetim kadrosunun ise henüz belirlenmediğini söyledi.
“Bu gelişmeyi tartışmalar gölgelemesin”
Benli, Türkiye’den gelen suyun önemine işaret ederek “Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine izin vermeyelim” derken KKTC ile TC arasında su konusunda imzalanan çerçeve anlaşmasının BESKİ’yi reddetmediğini; suyun dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel olmadığını söyledi.
Ahmet Benli, Türkiye’den su gelmesiyle su fiyatlarında ciddi bir oynama olmayacağını, bir fiyat artışı öngörülmediğini de açıkladı.
Benli, BESKİ’nin, halka kaliteli ve uygun fiyata su temin etmek, yılda yaklaşık 200 milyon TL’lik kaynağın yurt içerisinde kalmasını sağlamak, yeni yönetim modeliyle sıkıntı içindeki belediyelere yardımcı olmak, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme iradesini yerine getirmek gibi hedefleri olduğunu kaydetti.
Benli, ülkede ilk kez 28 belediyenin 26’sının, diğer bir deyişle halkın yüzde 93’ünün ikamet ettiği belediyelerin meclislerinin kararı ile ülkedeki suyun yönetiminin belediyelerin oluşturacağı bir şirketle yönetilmesi kararı üretildiğini kaydeden Benli, kararı “tarihi bir duruştur” şeklinde değerlendirdi.
“İrade oluşmaya başladı”
Belediyeler Yasası’nda su yönetiminin belediyelere verildiğini, su yönetimi konusunda BESKİ’ye verilmemesi halinde tutumun ne olacağı yöndeki soruya karşılık Benli, hükümette bu yönde bir irade oluşmaya başladığını ifade etti.
Benli, www.sukibris.com sitesinde tüm proje hakkında bilgilerin bulunduğunu da belirtti.
Harmancı: Ev ödevimizi tamamladık…
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, proje ile çatışmaya değil, gerçekler ışığında “ev ödevini tamamlamış bir kurum olarak su yönetimine talip” olduklarını ifade etti.
29 Ekim’de suyun Lefkoşa’ya verilmesinin öngörüldüğünü ancak hükümetin bir karar üretmiş olmamasının ne gibi bir durum doğurabileceğinin sorulması üzerine Harmancı, belediyelerin suyu yönetmeye talip ve hazır olduğunu, belediyelerin su yönetimini uzun zamandır yaptığını, bugün için bunun yöntemlerini çağdaşlaştırdıklarını belirterek, “Soru işareti diğer kısımdır, biz de soruyoruz” dedi.
Güngördü: Popülist yaklaşımlardan uzak…
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Kıbrıs’ın kaderini değiştirecek bir yatırım olduğunu, bu noktada çözüm yönünde fikirlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türkü’nün proje üretemez yönündeki anlayışının BESKİ ile aşılabileceğine inandığını kaydeden Güngördü, “Bugün suyu doğru yönetebilir, popülist yaklaşımlardan uzak yönetebilirsek belki yakın zamanda katı atık üzerinde de bir çalışma yapabiliriz” dedi.