Başbakan Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplanan ve yaklaşık 3 saat süren Bakanlar Kurulu’nda dün alınan kararlar açıklandı.
Başbakan Özgürgün toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Engelsiz Yaşam Evi” konusunda mahkemenin verdiği ara emri kararıyla inşaatının durdurulmuş olduğunu hatırlatarak, ara emrinin kalkmasıyla inşaatın yeniden başlama noktasına geldiğini ve Evin süratle bitirileceğini söyledi.
Özgürgün, küçük ve orta ölçekli işletmelere 36 ay vadeli 3 ay geri ödemesiz 80 bin TL’ye kadar faizinin yarısını (yüzde 50) da devletin karşılayacağı “Faiz Destekli Kredi” verileceğini açıklayarak, bunun da en az yüzde 30’unun kadın girişimci ve esnafa olacağını açıkladı.
Bölge bazında verilen su miktarları
Türkiye’den gelen ve şebekelere dağıtılmaya başlayan su konusunda da açıklama yapan Özgürgün, Gazimağusa’ya saatte 250 ton, Güzelyurt’a saatte 80 ton, Yeni Boğaziçi’ne günde 250 ton ve Hamitköy Gepaz Karşısı’na günde 200 ton su verilmeye başlandığını, İskele-Vadili-Paşaköy hattında da işletmeye alma çalışmalarının sürdüğünü ve en kısa sürede buralara da suyun verilmiş olacağını kaydetti.
Üreticiye ne kadar ödeme yapılacak
Hükümetin göreve başladığı günden itibaren üreticiye olan borçların yoğun ve düzenli ödenmesine yönelik çalışmalar yaptığını ve 2015 yılına ait tüm borçları ödediğini belirten Başbakan Özgürgün, 8 bin 794 çiftçiye 24 Milyon TL ve 3bin 422 hayvancıya yaklaşık 11 milyon TL ödemenin Haziran 2016’ya kadar olan borçlar için yapılacağını kaydetti.
İlk kez bu ay olmak üzere her ayın 15’inde yapılan muhtarlık ödemelerinin bu aydan itibaren maaşlarla birlikte ödenmesine başlandığını belirten Özgürgün, 2015-16 dönemine ait tüm bursların da ödendiğini bildirdi.
Süt ödemeleri de bayramdan önce yapıldı
Özgürgün, bayram tatili nedeniyle bayramdan sonra ödenmesi gereken Mayıs 2. Devre çiğ süt ve navlun bedellerinin de erkene alınarak SÜTEK’e 3milyon TL’nin ödendiğini de belirtti.
Turizm teşvik ödemeleri için 284 dosyanın hazır olduğunu 6 milyon TL’lik ödemenin öngörüldüğünü kaydeden Özgürgün, bu ödemelerin de bayramdan sonra yapılacağını söyledi.
Temizlik şirketlerinden alımların karşılığı olan, yaklaşık 1 buçuk milyon TL’nin de ödendiğini belirten Özgürgün, 2015 yılından müteahhitlere olan devlet borçlarının harcaması gelen 15 milyonluk kısmının ödenmeye başladığını belirtti.
Devletin hizmet ve mal alımlarıyla, esnafa olan 25 milyon TL borcunun da bugün itibarıyla ödeneceğini belirten Özgürgün, emekli avansı ikramiye ve kıdem tazminatları 1 milyon liranın da ödeneceğini kaydetti.
Ek mesailerde ödeniyor
Yılbaşından bu yana ödenmeyen ek mesailerin hükümet göreve geldikten sonra başlayan Ocak-Şubat ödemelerinden sonra Mart ayına ait 4 milyon 780 bin TL’lik kısmının bugün ödeneceğini kaydeden Özgürgün, “Öğretmen Hazırlık Ödeneği”nin son taksidi olan yaklaşık 2 milyon TL ve 2011 işe başlayan öğretmenlere 2015-16 döneminin tamamının verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Özgürgün 2011 sonrası işe başlayan öğretmenlere daha önce açıklandığı gibi 2016-17 yılı için değil; bu yılı da kapsayacak şekilde ödeme yapılacağını vurguladı.
Cypfruvex ve narenciye ve konsantre ihracat teşvik primi olarak 735 bin liralık ödeme yapıldığını da kaydeden Özgürgün, 85 milyon liranın reel sektöre aktarıldığını, bayram öncesi devlet ödemelerinin toplamda 260 milyon Türk Lirasına ulaştığını belirtti.