Çiğdem AYDIN - Melin DOBRAN
Kendilerine “Dayanışma Aktivisti” diyen Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerinden oluşan azınlık bir gurubun, önceki gün Lefkoşa, Gönyeli ve Hamitköy’deki bazı sokak isimlerini değiştirmeleri karşısında şikayetçi olmayacağını açıklayan Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, ilginç bir de çağrı yaptı. Harmancı “Bize sokak isimleri konusunda talepte bulundukları takdirde değerlendiririz” dedi.
Harmancı Diyalog’a yaptığı açıklamada, belediye ekiplerinin Türkçe ve Rumca yazılı tabelaları kaldırdığını belirterek şöyle dedi:
“Lefkoşa’da duvarlara yazı yazmak da dâhil bu tarz birçok eylem oluyor. Biz bu yüzden şikâyette bulunmayacağız. Aktivistlere bir de çağrı yapmak istiyorum. Biz birçok önemli şahsın ismine sokaklarımızda yer vermiş bir belediyeyiz. Bize sokak isimleri konusunda talepte bulundukları takdirde değerlendiririz.”
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli de, ilk olarak Gönyeli’de 1 Ağustos Sokak'taki tabelanın tespit edildiğini, daha sonra da12 Haziran Sokak olarak ikinci bir sokak daha tespit ettiklerini belirterek, ayrıntıya girmedi.
Hamitköy’de yaşayan vatandaşlar, Vatan Sokak tabelasının üzerine Rumca sokak adı yazılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Köylüler, özellikle bir Türk köyünde böyle bir olayın yaşanmasından dolayı duyduğu tedirginliği dile getirirken, Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı, “Türk toprağında Rumca ismin yeri olamaz” dedi.
Boyra: Amacını aşan bir aktivite
Avukat Boysan Boyra Diyalog TV’de katıldığı “Güne Merhaba” programında Diyalog Gazetesinin manşetten “Rezalet” başlığı ile aktardığı haberi değerlendirdi. Lefkoşa, Gönyeli ve Hamitköy’de sokak isimlerini “Türkçe ve Rumca” yazılı başka isimlerle değiştirilmesinin doğru olmadığını belirtti.
Kamu malına zarar verme suçu var
Yasalara göre sokak isimlerine saldırının suç olup olmadığı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini dile getiren Boyra, “Şu anda düşünebildiğim ve bile bildiğim kadarıyla bu noktada kamu malına zarar verme suçu vardır. Ceza yasasında özde budur. Zarar verilmişse Kamu malına hafif bir suç işlenmiş olabilir ve cezalandırılabilir” dedi.
Avukat Boyra, konunun sorgulanması gerektiğine işaret ederek, bu durumu “amacını aşan bir aktivite” olarak nitelendirdi.
Boysan Boyra şunları söyledi:
“Sorgulamak lazım, amaçları neydi, neden böyle yaptılar gittikleri derece önemli. Ama burada hiç ilgisi olamayan isimler söz konusu ve bu amacını aşan bir aktivite kabul ediyorum bunu. Ama buna rağmen yasada ciddi bir kamu malına zarar söz konusu mu değil mi esas tabelalar nerededir alıp götürdüler mi bu unsurlar önemlidir. Bunun dışında kamu malına zarar verme noktasında başka hukuki süreci yok.”
Polis soruşturmalı
Bu gibi durumlarda polisin devreye girerek soruşturma yapması gerektiğini dile getiren Avukat Boysan Boyra, şöyle dedi:
“Bu gibi durumlarda ve başka durumlarda da polis soruşturur. Davayı da polis hazırlar ve savcının önüne o koyar. Dolayısıyla hangi konuda şikâyet yapılacaksa yapılsın şikayet merci polistir. Bu olayla ilgili şikayetçi olması gereken makam yerel yönetimlerdir. Tabelaların sahibi yerel yönetimlerdir.”
Tabelalar en son korunacak şeylerdir
“Aktivistlerin bu cesaretini nasıl değerlendiriyorsunuz? KKTC'yi başıboş mu görüyorlar” şeklindeki bir soruyu Avukat Boysan Boyra şöyle yanıtladı:
“Yani bakınız kent güvenlik dahi olsaydı insanları korurdu, tabelaları değil. Tabelalar en son korunacak şeylerdir. Bu sokaklarda hırsızlık gerçekleşmiyor mu ? Darplar, tabanca çekmeler, kurşunlamalar, tecavüz taciz olayları oluyor. Kent güvenlik olsaydı bunların önüne geçmek için çalışılmalıydı. Aktivistlerin cesaretine gerince normal karşılıyorum. Ben de aktivist olsaydım böyle şeyler yapardım. Gençliğimde de yaptım. Ama dediğim gibi: amaç neydi, hangi amaca yönelik yapıldı o önemli. Ben yapsaydım mesela sokak adını başka isim koymaz, ama İngilizce ve Rumca adını koyardım Türkçe adıyla birlikte. Başı boşluk noktasına gelince ülkenin her noktasında başı boşluk var.”
Hamitköy’den tepki var
Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerinden oluşan azınlık bir gurubun, Hamitköy’deki bazı sokak isimlerini değiştirmek istemesi, köy halkının tepkisine yol açtı. Hamitköy’de yaşayan vatandaşlar, Vatan Sokak tabelasının üzerine Rumca sokak adı yazılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Köylüler, özellikle bir Türk köyünde böyle bir olayın yaşanmasından dolayı duyduğu tedirginliği dile getirdi. Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı, bunun ne amaçla yapıldığına bir anlam veremediğini ifade ederek, “Türk toprağında Rumca ismin yeri olamaz” dedi. Köylüler ise bu olayı duyar duymaz şaşkınlık yaşadığını ve “Bu kadar da olmaz” dediğini söyledi.
****
Köylüler ne dedi..??
Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı
“Sokak isimlerinin değiştirildiği gün saat 19.00 gibi köylüler beni aradı. Onlar da bu işi internetten duymuşlar. Söz konusu bölgeye gittim ve tabelanın üzerindeki yapıştırmanın sökülmüş olduğunu gördüm. Rumca yazılı kâğıdın sokak isminin üzerine yapıştırılmasından dolayı köylü tedirgin oldu. Herkes bir anda ne oluyor diye sordu. Burası Türk toprağıdır. Rumca sokak isminin burada ne işi var? Köyde çözüm isteyen de istemeyen de bunu kabullenmez.”
Cemal Özturan
“Türk tarafında, özellikle de Türk köyünde bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Kendi taraflarında istediklerini yapsınlar. Burası Türk köyüdür. Türk tarafında Rumca sokağın işi ne? Biz köylüler bunu kabullenemeyiz. Hangi amaçla yapıldı bilmiyoruz ama umarım bir daha bu tür şeylerle bir daha karşılaşmayız. Köylü bu olayı duyduğunda oldukça tedirgin oldu.”
Eray Miş
“Türk köyünün sokak levhasına Rumca isim yapıştırılması köylünün ağrına gitti. Bu yanlış bir şeydir. Köyde tedirginlik ve şaşkınlık yaşandı. Bizim köyümüz Rum egemenliğine girmemiştir. Bu köylü Rum ile iç içe yaşamamıştır. Türk tarafı ile Rum tarafı arasında anlaşma olsa bile köyde mahalle, sokak isimleri Rumca olamaz. Bu yapılanı kınıyoruz.”
Erkan Acumsal
“Sokak tabelasındaki ismin değiştirilmeye çalışılmasını duyduğumda benim çok gücüme gitti. Halkımız bu yapılana karşı sessiz kalmamalı. Tepki gelmediği sürece belki de diğer köylere de sızacaklar. Belki de başka şeyler de yapacaklar. Amaçları halkı ayaklandırmak mı yoksa görüşmelere balta vurmak mı anlamadık. Rumca yazıyı kesinlikle kabul etmiyorum. Özellikle de bu olayın Türk köyünde yaşanması çok yanlış.”
Arif Çocuk
“Ben bu olayı normal karşıladım. Her an her şey olabilir. Bu kişiler aktivist olduğu için ne yapacakları belli değil. Bu tür davranışlar normaldir yani. Ayrıca cinsiyetleri de belli değil. Onların ne Türk ne Rum tarafına faydası var. Bu olayın devamının geleceğini sanmıyorum. Sonuçta bizim de bir devletimiz, bir polisimiz var. Köylü doğal olarak bir tedirginlik yaşadı ama gece değil gündüz gelip böyle bir şey yapmaya çalışsınlar bakalım ne olacak.”
Esenyel: Sorumlular bulunmalı
Öte yandan Sönmezliler Ocağı, Kıbrıslı Türk ve Rumlardan oluşan bir grubun Lefkoşa, Gönyeli ve Hamitköy’de sokak isimlerini Rumca olarak değiştirdiklerini belirterek, polisten ve Güvenlik Kuvvetlerinden sorumluları bularak adalete teslim etmesini istedi.
Sönmezliler Ocağı Başkanı Erden Esenyel, “KKTC’nin sahipsiz olmadığını ve yasa dışılığa daha fazla tahammül edilemeyeceğini, toplumdaki birlik ve beraberliği zedeleyici nitelikteki bu tür keyfi davranışların halkın sabrını test etmeyi amaçladığını” belirtti.