24 Aralık 1963’te Rum ve Yunanlıların gerçekleştirdiği Kumsal Baskını’nda şehit düşenler dün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.
Törene, Lefkoşa Merkez Kaymakamı Salih Gürpınar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) temsilciler, Lefkoşa Türk Belediyesi, Şehit Aileler Malul Gaziler Derneği ile muharip dernek, diğer dernek, kurum, kuruluş ve okullardan temsilciler katıldı.
Törende Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar ile Demokrat Parti Ulusla Güçler (DP-UG) Milletvekilleri Hasan Taçoy ile Zorlu Töre de hazır bulundu.
Anıta çelenk sunumuyla başlayan törende, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu, sayı atışı yapıldı. İstiklal Marşıyla bayraklar göndere çekildi.
Düzenli: Tarih genç
nesillere aktarılmalı
Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan bir öğrencinin “Kumsal Baskını” adlı şiiri okumasının ardından, Kıbrıs Türk Kuvvetler Alayı Komutanlığı’ndan Topcu Yüzbaşı Mevlüt Orhan Düzenli günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.
Düzenli konuşmasında, barış ve huzur içinde yaşanılan bugünlere gelinmesinde canlarını feda eden şehitlerin rolüne dikkat çekerek, şehitleri rahmetle andı.
Kıbrıslı Türklerin vatanları uğruna verdikleri onurlu mücadelenin asla unutulmayacağını dile getiren Düzenli, o günlere şahit olan çınarların yavaş yavaş hayattan ayrıldığını belirtti, Kıbrıs Türk tarihin genç nesillere aktarılmasının önemine değindi.
Bahis Siteleri Roman"">Kıbrıs’ta 20 Temmuz 1974’te kadar geçen süreyi “karanlık yıllar” olarak niteleyen Mevlüt Orhan Düzenli, 1950’li yıllardan 1960’lı yıllara kadar Kıbrıslı Türklerin yaşadığı zorlukları anımsattı, tarihle ilgili bilgi verdi.
Zulüm 1974’te son buldu
21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk halkının topluca yok edilmesini öngören Akritas Planı’nın ikinci safhasının uygulamaya konulduğunu anımsatan Mevlüt Orhan Düzenli, adanın dört biryanında gerçekleşen saldırıları anlattı.
Düzenli, 11 yıl süren baskı, zulüm ve katliamların 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı ile sona erdiğini belirterek “Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün 1960 anlaşmalarında vurgulandığı gibi kaçınılmaz ve şart olduğunu bir defa daha ifade etmekte fayda görüyorum” dedi.
“Rumların pervasız girişimleri...”
Konuşmasında toplumlararası görüşmelere de değinen Mevlüt Orhan Düzenli şöyle devam etti:
“Tarihin her sayfasında yayılmacı bir politika benimseyen ve bunun bir parçası olan Kıbrıs adasında bu politikanın önünde engel olarak gördükleri Kıbrıs Türklerini katletmekten çekinmeyen Kıbrıslı Rumlar, bugün Kıbrıs’ın işgal altında olduğu söylemlerini toplumlararası görüşmelerde pervasızca gündeme getirerek dünya kamuoyunu etkilemeye çalışmaktadır.
“Hoşgörünün sonsuz olduğu sanılmasın...”
Her Kıbrıslı Türkün ailesinde ya bir şehit, ya bir kayıp, ya da bir gazi olduğunu ifade eden Mevlüt Orhan Düzenli sözlerine şöyle devam etti:
“Bu halk dünyanın gözü önünde barış elini uzatıp ‘geçmişi unutmaya hazırız’ diyebilmiştir ama karşımızda bu halk kadar hoşgörülü ve barış içinde yaşamaya hazır bir toplum göremiyoruz.
Hiç kimse Kıbrıs Türk halkının hoşgörüsünün sonsuz olduğunu sanmasın. Tarihi, geçmişi kahramanlıklarla dolu bu halk yeri geldiğinde aynı mücadeleyi fazlasıyla vermeye hazırdır.”
Özoğul: Zor günler yaşandı
Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği adına Ayşe Özoğul da bir konuşma yaptı.
Şehit torunu olan Özoğul, konuşmasında Kıbrıslı Türklerin mücadele yıllarında yaşadıkları zorlukları anımsattı, Rumların Yunan alayının silah ve personel imkânlarından yararlandığını söyledi.