Remzi SAMAR
Kıbrıs Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Işık Oray, Kuzey Kıbrıs’ta balıkçılığın desteklenmesi durumunda 200 milyon Euro’luk bir gelir elde edilebileceğini söyledi. Işık, hükümetin balıkçılık konusuna gerekli önemi vermediğini belirterek “Doğal gaz diye tutturuluyor. Ancak adanın her tarafı deniz. Bu nedenle balıkçılık doğal gazdan daha kıymetli… Bizler proje üretiyoruz. Ama ilgilenen yok. Bu şekilde hiçbir yol kat edilemez.” dedi.
Prof. Dr. Işık Oray, yetkililerin balıkçılık sektöründeki ilgisizliğinin yanı sıra Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs’a verilecek su ile tatlı su ve diğer pek çok balık türünün de geliştirilebileceğini kaydetti.
Diyalog’a konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Hidrobiyoloji ve Balıkçılık Bilim Uzmanı Prof. Dr. Işık Oray, Türkiye’den verilecek su ile ilgili bakanlıktan randevu talebinde bulunduğunu ancak hala kendisine bir cevap verilmediğini aktardı.
“200 milyon Euro elde edebiliriz”
Prof Oray şöyle konuştu:
“İki tane Bakan değişti. Bakan diyor ki biz bu suyu yöneteceğiz. Bu şekilde nasıl yöneteceksiniz?” diye soran Işık, “ Hiçbir şeyiniz yok. Hiçbir çalışmanız yok. Nasıl yönetmeyi planlıyorlar merak ediyorum. Burada 2010’da Rum tarafında balık avlama balık eşlemeden ciroları 94 milyon Euro’dur. Biz diyoruz ki burada 200 milyon Euro elde edebiliriz. Ama maalesef dediğimiz yapılmıyor. Ondan sonra da ekonomide parasızlıktan bahsediliyor.”
“Alabalık ve diğer balıklar yetiştirilebilir”
Uzman kişilerin hiç sayıldığını ve hazırlanan projelerle ilgilenilmediğini belirten Işık, şunları kaydetti:
“Dekanı olduğum üniversitemle konuştum. Dedim ki bu tatlı suyla şunları yaparız diye… Alabalık da yetiştirilir başka balıklarda yetiştirilir. Bu kullanma suyu tarıma verilirken bütün bunları yapmak için bu projeleri balıkçılar yapar. Şimdi Bakanlıkta olan kişilerin bunlardan haberi yok ki… Başında olan kişi belki çok iyi bir insan ama danışsın bizlere… Peşinden mi koşacağız. Hala randevu bekliyorum.”
“Çevre Bakanı ilgilenmiyor”
KKTC’deki sorumsuzluğu tüm arkadaşlarının hayretle karşıladığına işaret eden Işık, Çevre Bakanının denizcilikle ilgilenmediğini savundu. Cumhurbaşkanlığı’na kadar pek çok konuda sorunları ilettiğini ifade eden Işık, gereken ilgiyi görmediğine vurgu yaptı.
Denizdeki balıkların altın madenleri kadar büyük önem taşıdığına dikkat çeken Işık, “Tutup proje yapacaklar. Bilmem bal için ağaç dikecekler oraya arılar gelecek. Bu akıl karı mı? Adanın her tarafı deniz. Balık varken neden buna yatırım yapmıyoruz. Bunu ben meslektaşlarıma söylüyorum. Hepsi gülüyorlar. Benim talebelerime söylesen gülüyorlar. Bu iş olmaz. Bu şekilde olmaz” dedi.
Bizlere danışmadan nasıl yapılacak
Türkiye’den gelecek suyla ilgili tatlı su balıkçılığının yapılması durumunda verimin tavan yapacağını iddia eden Işık, şöyle devam eti:
“ Rezervuarlar var. Şimdiki bakan diyor ki; tatlı su balıkçılığını ve diğer balıkçılık sektörünü geliştireceğiz diyor. Nasıl yapacak? Gayet basit, buradaki yöneticiler iş yapmak istemiyorlar. Benim düşündüğün bu… Bizlere burada sahip çıkılmıyor. Araştırmalarımızı yapıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama bu ülkede kaliteli insanlara sahip çıkılmıyor. Bizler bilgilendirmelerimiz yapıyoruz ama yapılanlar orada kalıyor. Gerisi gelmiyor.”