Diyalog Gazetesi

“Ayrımcılığa son verilsin”

KIBRIS

2011’de mesleğe başlayan ve diğer meslektaşlarından daha düşük maaş alan öğretmenler, mağduriyetlerini seslendirmek için bisikletli protesto eylemi düzenledi

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) organizasyonuyla, 
1 Ocak 2011’den sonra kamuda öğretmenlik görevi yapmaya başlayan 100’ün üzerinde öğretmen, yasayla ücretlerde ayrımcılık yapılmasını bisikletli eylemle protesto etti.
Eylemde, “Öğretmen tektir, yasalarla bölünmez”, “Ayrımcılığa son” gibi sloganlar atıldı
Eyleme, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Kıbrıs Türk Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen), Bank-Sen ve Devrimci Komünist Birlik temsilcileri de katıldı. Toplumcu Demokrasi Partisi milletvekilleri de Meclis’ten çıkarak eyleme destek belirtti.

Gökçebel: Gerekçe inandırıcı değil
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Cumhuriyet Meclisi önünde yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın yarattığı sıkıntının giderilmesi için Maliye Bakanlığı’nın “kaynak yoktur” gerekçesinin inandırıcı olmadığını belirtti.
Gökçebel, “üçlü kararnameyle atamaları, milletvekillerinin maaşlarına zam yapılmasını, yurt dışı ziyaretlerine kaynak ayrılmaya devam edilmesini” eleştirdi ve bir şirketin 7 milyon TL’lik vergi borcunun da silindiğini iddia etti. Gökçebel, “Adaletsizliğin, ikiyüzlülüğün daniskasının yapıldığı bakanlığın önündeyiz” dedi.

“İhtiyaç 102, önerilen 30”
Eğitim Bakanlığı temsilcileriyle yapılan çalışma neticesinde 15 Temmuz 2014 tarihli bir yazıda okullardaki öğretmen eksiğinin 102 olarak belirlendiğini kaydeden Gökçebel, tespitlere rağmen Başbakan tarafından 30 öğretmen alınmasının önerildiğini savundu.

Çakıcı: Tüm vekiller aynı tutulmamalı
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, söz konusu yasa tasarı olarak Meclis’in gündemine getirildiğinde, Meclis’te eylem olarak 6 saatlik bir konuşma yaptığını, dolayısıyla vekillerin tümünün eylemciler tarafından aynı tutulmasının yanlış olduğunu kaydetti.
Eşit işe eşit ücretin, TDP’nin temel ilkeleri arasında olduğunu belirten Çakıcı, “yalan söyleyen politikacıların KKTC’de yıldız yapıldığını” iddia etti.

Bıçaklı: Dün başka, bugün başka
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ise konuşmasında, “Bu mücadele emekçiden yana olanlar ile sermayeden yana olanlar arasındadır” dedi. 
Eyleme katılan öğretmenler Diyalog’a konuştu

Erkan Bulak: Kimse koltuklarında kalıcı değil
Sürdürdüğümüz bu eylem, hakkımızı alana kadar devam edecek. Onlar koltuklarında rahatça oturuyor ama biz cebimizde beş parasız çalışmaya devam ediyoruz. Kimse koltuklarda kalıcı değil. O koltuklar gelir gider ama öğretmenler her zaman devam eder.

Canan Tosun Eşit işe eşit ücret
Sürdürdüğümüz bu eylem, hakkımızı aramak için sonuç bulana kadar devam edecek. Ve ben inanıyorum ki sonuç verecek. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Eşit işe eşit ücret.


Seda Yüksel: Eşitlik, adalet bu mu?
Ben her gün Gazimağusa Lapta yolunda gidip geliyorum. Kaç yıldır öğretmenlik yapıyorum ve ayda bin TL benzin parası ödüyorum. Aldığım para ise üç kuruş. Eşitlik bu mu? Adalet bu mu?

Ümit Bomboz: Sonuna kadar savunacağız
Bu yasanın görüşülmesi için sonuna akdar savunacağız. Eşit iş, eşit ücret. Dünyada olduğu gibi, bizde de öyle olmalı. 

Genç Ali Tek: Evimize para götüremiyoruz
Yeni dönem öğretmenler ve eski dönem öğretmenler arasıdna bin ile bin 500 TL fark var. 500-600 TL ayda benzin parası ödüyoruz bir de üstüne. Evimize doğru düzgün para götüremiyoruz.

Ahmet Kasabalı: Eylemlerimiz artarak devam edecek
Eşitlik ve adalet yerini bulana kadar sendika ile eylemlerimizi devam ettireceğiz. Bu eylemler hakkımızı alana akdar artarakta devam edecektir.

Meryem Yıldız: Maaşımızın yarısından fazlası benzine gidiyor
Ben 2011 girişli bir öğretmenim. Ve göç yasasıyla öğretmenliğe başlayanların diğerlerinden farkı var. Göç yasasında özlük haklarımız elimizden alındı. Maaşlarımız yüzde 40 oranında azaltıldı. Kadrolar ise genelde Lefke ve Karpaz okullarında. Maaşımızın yarısından fazlasını benzine yatırıyoruz. Elimizde kalan para ise üç kuruş sadece.

Ayşe Zehirok: Artık bisikletlerle mi işe gidelim?
Göç yasası kapsamında maaşlarımız yüzde 50 oranında azaltıldı. Bunun üstüne birde her gün Karpaz-Lefkoşa yolunu gidip geliyoruz. Birde bizi çift kadro atıyorlar. Benzin de cabası. Burada gördüğünüz herkesin artık ekonomik gücü kalmadı. Görevlerimizi yapmak için bisikletlerle artık okula mı gidelim? Bu yüzden bisikletlerle de buraya geldik. Hükümet edenler, bu yasayı tekrar göz önünden geçirsinler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.