Diyalog Gazetesi

“Atılmaları garip karşılanmamalı”

KIBRIS

Bakanlar Kurulu öncesi açıklama yapan Yorgancıoğlu, Vakıflar Bankası’ndaki istihdamların yasadışı olduğunu, bu konuda suç duyurusu bulunduğunu belirtti

 Bakanlar Kurulu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında dün saat 10.45’te toplandı.

Başbakan Yorgancıoğlu, toplantıda 5 ana başlıkta reform niteliği taşıyan yasa, tüzük ve önerilerin görüşüleceğini açıkladı.

Yorgancıoğlu, bu başlıkların "yenilenebilir enerjiyle ilgili yasal düzenleme yapılması, İhale Yasası hazırlanması, hava kirliliği emisyonuyla ilgili düzenlemeler yapılması, Burs Tüzüğü’nün değiştirilmesi ve Su-Tarım-Çevre Kongresi düzenlenmesi" olduğunu söyledi.

 

Başlıklar hakkında detaylı bilgi verdi

Daha sonra bu başlıklar hakkında detaylı bilgi veren Yorgancıoğlu, ülkedeki enerji sorununa dikkat çekerek, enerji sürekliliğini sağlamak için fiyatlarda artış yaparken başka önlemlere de başvuracakları yönündeki açıklamalarını hatırlattı.

Fiyatlardaki artışın bazı kesimlerce olumlu karşılanırken bazı kesimlerce eleştirildiğini söyleyen Yorgancıoğlu, elektrikteki tahsilat oranının yüzde 95 seviyelerine çıktığı bilgisini verdi.

Şimdiye kadarki uygulamalarda ihalelerin tüzükle yürütüldüğüne ancak tüzüklerin değişen hükümetlerce sürekli değiştirilebilir olduğuna işaret eden Yorgancıoğlu, ihaleleri yasaya bağlayarak sistemin daha şeffaf hale getirilmesinin amaçlandığını anlattı.

 

Öğrenciler bursunu artık zamanında alacak

Yorgancıoğlu yapılacak düzenlemelerle öğrencilerin zamanında burs almasının da sağlanacağını dile getirdi.

Su konusunun ülke için önemine değinen Yorgancıoğlu, hem Türkiye’den gelecek su hem de ülkedeki yer altı kaynaklarından gelen suyun kullanılmasıyla ilgili kongre düzenleneceğini söyledi.

 

“Basın doğru haber yapmalı”

Geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ve Türkiye’den gelen bakanların buradaki ziyaretlerin samimi bir ortamda geçtiğini, görüşmelerde iki ülke arasındaki eşitliğin gözetildiğini dile getiren Yorgancıoğlu, basında bu konuyla ilgili spekülatif haberler çıktığını söyledi.

Basına seslenen Yorgancıoğlu, “Ya bizden bilgi alana kadar sabredin ya da basına düşürmeden önce bize ulaşıp doğru bilgiyi alın” diye konuştu.

Yorgancıoğlu aksi halde daha sonraları doğru bilgiler ortaya çıktığında hem yanlış haber yayınladığı için bu tip haberleri yapan kişilerin sorun yaşayacağını hem de iki ülke arasında doğru olmayan algılar gelişeceğini anlattı.

Sürdürülebilir ekonomi için iki ülke arasındaki işbirliğinin devam edeceğini, ancak bu işbirliği sürerken belirli bir düzey ve her iki ülkenin çıkarlarının da gözetileceğini dile getiren Yorgancıoğlu, ülkede reform yapabilmenin temel dayanaklarından birinin de bu işbirliği olduğunu ifade etti.

 

“İşten atılmalar garip karşılanmamalı...”

Daha sonra soruları yanıtlayan Yorgancıoğlu, Vakıflar Bankası’nda yapılan işten durdurmaların Ulusal Birlik Partisi Kurultayı’yla ilgisi olup olmadığı sorusu üzerine, banka Yönetim Kurulu’nun kararlarına karışmasının söz konusu olmadığını anlattı.

Öte yandan daha önce basına yansıyan konuları hatırlatan Yorgancıoğlu, banka yetkililerinin yapılan istihdamların yasa dışı olduğuna dair Sibel Siber hükümeti döneminde yazdığı mektup nedeniyle Başsavcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu anımsattı.

Yorgancıoğlu ortada böyle bir suç duyurusu varken işten atılmaların garip karşılanmaması gerektiğini ifade etti.

Çalışanların işten atılmasının hoş bir durum olmadığını söyleyen Yorgancıoğlu, “Yasadışı şekilde istihdam yapılması ne kadar hoş bir durumdur? Bunun yorumunu da size bırakıyorum” dedi.

 

“Un ithaline ubp izin verdi”

Yorgancıoğlu un ithali konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili sorulan bir soru üzerine ise un ithal izninin UBP hükümeti döneminde verildiğini hatırlattı.

“Biz soruna ülke menfaatleri açısından bakıyoruz” diyen Yorgancıoğlu, yapılan düzenlemenin ithalatın nasıl yapılacağıyla ilgili olduğunu söyledi.

Askerlik Yasası’nın ne zaman Meclis’te oylanacağı yönündeki bir soruya bu sürenin ilgili komitenin hızına bağlı olduğu cevabını veren Başbakan Yorgancıoğlu, BRT’deki sorunlarla ilgili bir soru üzerine ise Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan aldığı bilgiye göre bu ay kuruma her ay verilen tutar yanında Elektrik Kurumu’na ödemek üzere ekstra 220 bin TL ödeme yapıldığını söyledi.

 

Alınan kararları Nami açıkladı

Bakanlar Kurulu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında yaklaşık 5 saatlik toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda alınan kararları Bakanlar Kurulu sözcüsü ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami açıkladı.

Nami, İhale Tüzüğü’nün değiştirildiğini, flora-fauna türleri ve yaban kuşlarının korunmasıyla ilgili bir tüzüğün kabul edildiğini, Burs Tüzüğü’nün değiştirildiğini, yakım tesislerinden kaynaklanan kirletici emisyonu kısıtlayan bir tüzüğün onaylandığını kaydetti.

 

Burslar Güney’den mezun olanları da kapsayacak

Burs Tüzüğü’ndeki değişiklikler kapsamında 2017 yılı sonuna kadar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki liselerden mezun olan öğrenciler ve ödeneksiz izinle doktora yapan kamu görevlileri burs kapsamına alındığını açıklayan Nami, burs almak için gerekli not ortalamasının 2’den, 2 buçuğa çekildiğini söyledi.

Nami Bakanlar Kurulu’nda çevre ile ilgili kararlar da alındığına dikkat çekerek, yakma tesislerinden kaynaklanan hava kirletici emisyonu kısıtlayan tüzüğün kabul edildiğini de belirtti.

 

Çiğ süt fiyatındaki düzenleme de kabul edildi

İhale Yasa Tasarısı’nın kabul edilerek Meclis’e sunulduğunu kaydeden Nami, bu yasayla ihale süreçlerinin Avrupa Birliği standartlarına çekilerek, hesap verebilir, saydam, rekabete açık, eşitlikçi, güvenilir ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını kaydetti.

Nami Bakanlar Kurulu’nda Süt Endüstrisi Kurumu tarafından alım satımı yapılan çiğ süt fiyatlarıyla ilgili bir düzenlemenin de kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.