Diyalog Gazetesi

Araştırma yapılacak

KIBRIS

TDP milletvekillerinin, Digitech önerisi Meclis genel kurulunda kabul edildi

başkanlığında toplandı.

Gündem dışı konuşmaların yapıldığı toplantıda, sorular bölümü de yer aldı.

Cumhuriyet Meclisi’nde TDP milletvekillerinin sunduğu “Digitech İletişim Ltd’in Stopaj Vergisinden Affedilmesiyle İlgili İhmal ve/veya Yasadışılık Olup Olmadığının Ortaya Çıkarılması” hakkında Araştırması Önergesi’nin ön görüşmesi yapıldı; tüm milletvekilleri bu konuda araştırma yapmak üzere özel komite kurulmasına onay verdi.

 

Olayın açığa çıkması gerekir

Araştırma önergesiyle ilgili öneri sahipleri adına söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, mevzuata uyulmazsa ülkenin idare edilemez hale geldiğini belirterek, KKTC’de de vergiyle ilgili mevzuat bulunduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun acil konularda kararname çıkarabileceğini ancak 90 gün içinde Meclis’e bu konuda yasa getirmesi gerektiğini belirten Angolemli, ancak Bakanlar Kurulu’nun kararnameyle vergi koyamayacağını belirtti.

 

Yorgancıoğlu: Hükümetin amacı reform

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin reform amaçlı kurulduğunu belirterek, kamu reformuyla ilgili Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın kamunun yeniden yapılandırılması, kamuda liyakatın, verimliliğin ve vatandaşlara verilen hizmetin kalitesinin artırılması amacıyla sendikaların da katkısıyla hazırlandığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, tasarının yasallaşmasının, devlet yönetimine de çok büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu çoğunluğu fonlarla ilgili 17 yasa tasarısının komitede öncelikli görüşülmesini sağlamak üzere ivedilik tezkelerini onayladı.

 

İç tüzük için de ivedilik kabul edildi

Meclis’in dünkü toplantısında ilk olarak Cumhuriyet Meclis. İç Tüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi gündeminde bulunan Meclis Başkanı Siber’in sunduğu “KKTC Meclisi İçtüzüğü Karar Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

UBP ret oyu verdi

“İstihdam şekilleri, üçlü kararname kapsamının daraltılması, terfi sınavları, kıdem yerine liyakatın getirilmesi, performansa dayalı çalışma sistemi” gibi düzenlemeler içeren “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı”nın İdari ve Sosyal İşler Komitesi gündeminde ivedilikle görüşülmesi sırasında söz alan UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, ivedilik kararına ret oyu vereceklerini açıkladı.

Özgürgün, kamu görevlileriyle ilgili sistemde çok ciddi sıkıntılar bulunduğunu kaydederek, komitede bunarın üzerinde ne kadar durulabileceği konusunda şüpheleri olduğunu söyledi. Kamu düzenini kökten değiştirecek bir çalışma yapıldığını, kendi dönemlerinde de kamu reformu konusunda bir çalışma yapıldığını kaydeden Özgürgün, kamuya ciddi yük getirecek düzenlemeler de öngörüldüğünü; tasarının henüz olgunlaşmadığını, o yüzden ivediliğine karşı olduklarını söyledi.

 

Çavuşoğlu: bilgilenmek için süre tanınmalı

Piyangolar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ivedilikle görüşülmesi tezkeresi görüşülürken söz alan UBP Grup Başkan Vekili, İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ivediliklere karşı olmadıklarını, ancak yasa tasarılarının içerikleri önceki gün öğleden sonra atılan e-mailden öğrendiklerini; kendilerine okuyup bilgilenmek için makul süre tanınması gerektiğini söyledi.

 

Matadorbet lang="TR" style="font-family:"Times New Roman";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Mungan: Bilgilendirme eksikliği doğru

Daha sonra kürsüye gelen Maliye Bakanı Zeren Mungan, bilgilendirme eksikliği olduğu konusundaki eleştirinin haklı olduğunu belirterek, ivedilik istenen fon yasalarıyla ilgili toplu bilgi verdi.

Mungan, çeşitli fonlar altında yapılan harcamaların bütçenin geneli içinde ve kamu kullanımına alınması için bu fon yasalarının hazırlandığını belirtti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, tüm tasarıların, “ödeneklerin devlet ödeneği haline getirilmesi yaklaşımıyla hazırlandığını” anlattı.

 

Mungan’ın açıklaması UBP’nin fikrini değiştirdi

Mungan’ın açıklamasının ardından UBP İskele Milletvekili Grup Başkan Vekili Nazım Çavuşoğlu, yerinden söz alarak, Başbakan ve Maliye Bakanı’nın açıklamalarından sonra fonlarla ilgili tasarıların ivediliğine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Böylece tasarının ivediliği oy birliğiyle kabul edildi.

 

Tüm vekillerin onayını aldı

“Beden Eğitimi ve Spor (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Fon Kaynaklarının Kullanımına Yetki Veren (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; 1971 İktisadi Kaklıma Teşvik Fonu Tesis Kuralı’nın Yürürlükte Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı; İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; 1977 Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Eski Eserler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Kronik Hastalıklar Hastanesi ve Özel Dal Hastaneleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ve Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın” Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ivedilikle görüşülmesi için Başbakanlık tezkereleri de Meclis’teki tüm milletvekillerinin onayını aldı.

Meclis Genel Kurulu’nda ivedilik tezkerelerinin ardından gündem dışı konuşmalara geçildi.

 

Denktaş: Döviz artışıyla ilgili önlem alınacak

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, dövizdeki artışa karşı hükümetin oturup kaderine boyun eğmediğini; Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile alınacak önlemler üzerinde çalıştıklarını; bunları önümüzdeki günlerde açıklayabileceklerini söyledi.

Serdar Denktaş, “Özellikle döviz artışıyla ilgili önlemler bizi liberal anlayışın dışına çıkmaya zorlarsa da bunu yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

 

Atun: Açık 500 milyonu bulacak

Meclis’te ilk gündem dışı konuşmayı “hükümet icraatları” konusunda UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun yaptı. Atun, 2014 bütçesi açığının 500 milyon TL’yi bulacağını savunarak “Bu hükümet yeni bir bütçe açığı rekoruna imza atacak” dedi.

Atun, hükümetin 4. ayını geride bıraktığını belirterek, tüm sektörlerin devlet finansmanıyla güçlendirilmesini beklediğini söyledi.

 

Nasıl büyüme olacak?

“Muhalefetteyken lanetlenen 2013-15 Ekonomik Protokolü’ne hükümetin şimdi ne zaman başı sıkışsa sarıldığını” belirten Atun, hükümet ortaklarının 2014’ün “yıkımın tamir yılı” diye nitelenmesini eleştirdi.

2014 bütçesinde ekonominin yüzde 4 büyümesinin öngörüldüğüne işaret eden Sunat Atun, “Hem bütçede yüzde 4 büyüme beklentisini yasalaştırıyorsunuz, hem de ‘bu yıl ekonomide büyüme olmaz, biz yıkımı iyileştireceğiz, bir şey beklemeyin’ diyorsunuz. Vatandaş bundan nasıl bir sonuç çıkarmalı?” diye sordu.

 

Oğuz: PGM ataması siyasallaştı

 

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, “gündemdeki sorunlar” konulu gündem dışı konuşmasında, Polis Genel Müdürü atanmasında yaşanan sürecin, konuyu siyasallaştırdığını savunarak Başbakan’a eleştiriler yöneltti.

Oğuz, “Siyasetçinin el attığı ortamın güvensiz hale geldiğini”; Polis teşkilatı içinde siyasallaşma olduğunu öne sürerek “Acaba bu kararınız da bir MYK kararı mıydı?” diye sordu.

Dursun Oğuz, elektriğe yapılan zamma değinirken, özelleştirmeye karşı çıkan hükümetin kabloyla elektrik getirilmesini gündeme alması gerektiğini belirtti.

 

Trafikte ibretlik ceza verilsin

Trafikte yaşanan sorunlara işaret eden Oğuz, Mağusa Limanı’ndan çıkan araçların taşıdıklarını yollara döke döke gitmesinin can güvenliğini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yasaların olduğunu ancak denetlenmediğini belirten Dursun Oğuz, “Trafikte ibretlik cezalar vereceksiniz ki başkaları da yapmasın” dedi.

Oğuz, Mesarya köylerinde yaşanan sel felaketinin ardından hükümetin duyarlılık gösterip bölgeyi ziyaret etmesinin güzel olduğunu, ancak insanların zararlarının en kısa sürede ödenmesi gerektiğini söyledi.

 

Üretim darbeleniyor

Bet ofisleri, zehirli cennet hurmaları gibi güncel konular üzerinde de duran Dursun Oğuz, para için insanların sağlığı ve toplumun geleceğinin tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi ve bunlara karşı etkili cezalar verilmesini istedi.

Üreticilerin ve üretimin korunması gerektiğini vurgulayan Dursun Oğuz, bütçe denkleşsin diye üretimin darbelenmemesini istedi.

 

Sennaroğlu: Türkiye’den gelecek elektriğe karşı değiliz

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, cevabi konuşmasında, elektriğin enterkonnekte sisteme bağlanmasında herhangi bir çekincesi olmadığını söyledi.

“Biz TC’den kabloyla elektrik gelmesine karşı değiliz, önemli olan şeklidir” diyen Sennaroğlu, Türkiye Enerji Bakanı’nın kutlama ve davet mesajına, bütçe görüşmeleri döneminde teşekkür ederek yanıt verdiklerini ve en yakın zamanda ziyaret etmek isteğini ilettiğini anlattı.

 

“Yedim attım ortalığı bulamadım”

En kısa süre içinde ya kendilerinin Ankara’ya gideceğini ya da TC Enerji Bakanı’nın KKTC’ye geleceğini belirten Bakan Sennaroğlu, “Siz proje yaptınız Türkiye’den elektrik getirilsin diyorsunuz. Yedim attım ortalığı bulamadım. Eve götürdüyseniz getirin dedim, getirmediniz” diye konuştu.

Sennaroğlu, TÜK’te bir bilirkişi heyeti oluşturmak gerektiğini belirterek, kurumda yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi.

 

 

Soyer müzakerelere değindi

CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhuriyet Meclisi’nde “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs sorunu ve iç siyasi gelişmelere yönelik tavrı” konulu gündem dışı konuşmasında, halkın beklentileri oluştuğunu, Rum lider Anastasiadis’in zamana oynama ve görüşme metodunu farklılaştırma hedefini seçilir seçilmez ifade ettiğini; bu hedefe doğru da bir takım adımlar attığını söyledi.

Soyer, Anastasiadis’in, Downer’in iki tarafın yakınlaştığı noktaları belirttiği 77 sayfalık belgeyi engellemek istediğini kaydederek “Şimdi bu 77 sayfalık belge var ama yok” dedi.

 

Anastasiadis oyununda başarılı oldu

Anastasiadis’in zamana oynama siyasetinde başarılı olduğunu kaydeden Soyer, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da büyük hata yaparak buna fırsat verdiğini savundu.

AB süreci, bölgedeki gelişmeler, petrol gibi yeni şekillenmeler içinde Anastasiadis’in zamana oynadığını yineleyen Soyer, “Ancak bizim bu oyuna ihtiyacımız yoktur” diye konuştu.

 

Soyer, 21 yıl başbakanlık da yapan Cumhurbaşkanı’nın bugünkü yapısal pek çok sorunun da sorumlusu olduğunu; özeleştiri de yapması gerektiğini iddia etti.

 

 

Sucuoğlu: Turizm teşvikleri netleşmedi

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “son siyasi gelişmeler” konulu gündem dışı konuşmasında, asgari ücretin KKTC; Türkiye ve Güney Kıbrıs’taki rakamlarından örnekler verdi.

Türkiye’de işe yeni başlayan bir öğretmenin 2 bin 345 TL alırken, KKTC’de 1900 TL kazandığını belirten Sucuoğlu, halkın dövizdeki artış yüzünden de alım gücünün düştüğünü; hükümetin asgari ücreti yeniden ele almasını ve yardım yapmayı düşünmesini istedi.

Ülkede un üreten bazı firmaların girdikleri zorluklar yüzünden üretimlerini durdurduğunu bildiren Sucuoğlu, turizm sektörünün de zor günler geçirdiğini; 54 farklı sektörün turizmden yararlandığını; binlerce insanın da bu sektörde istihdam edildiğini ancak teşviklerin halen netleşmediğini ve turizmcilerin önlerini göremediğini söyledi.

Turizmle ilgili kararların bir an önce açıklanmasını ve turizmcilerin önünü görmesini öneren Faiz Sucuoğlu, ülkede kanser vakalarının arttığını ancak gıda güvenliği konusunda halen sınıfın geçilemediğini; denetimlerin yetersiz kaldığını belirtti.

 

 

Saner: Reform hükümetini 120 gün daha bekleyeceğiz

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de “hükümet icraatları” konulu konuşmasında, seçim vaatlerinin 120 gün geçtiği halde yerine getirilmediğini ama biraz daha zaman tanıyacaklarını söyledi.

Asgari ücretin yeniden tespit edildiğini, bu tespitin elektrik zammından sonra yapıldığını belirten Saner, bunun halk tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ersan Saner, UBP döneminde asgari ücrete toplam 225 TL artış geldiğini belirtti ve UBP’nin hükümeti devraldığı 2009’da 1100 TL olan asgari ücretin süreç içindeki artışını ve döviz karşılıklarını aktardı.

Yeni belirlenen asgari ücretin döviz cinsinden karşılığının UBP dönemine göre düşük olduğunu kaydeden Saner, “2010’da bıraktığımız asgari ücretin pound karşılığını bu reform hükümeti 100 pound düşürmüştür” dedi.

Saner, UBP hükümeti döneminde 2 yıl boyunca hiçbir artış yapılmaması yönünde yasa geçirildiği için asgari ücretin de artırılmadığını kaydetti.

Karayollarıyla ilgili değerlendirmeler yapan Saner, belirsizlikler içindeki bir reform hükümetiyle karşı karşıya olduklarını belirtti ve 120 gün daha bekleyip konuşmaya başlayacaklarını söyledi.

 

Çeler bursları sordu Mungan cevapladı

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2013’te burslar için bütçedeki ödeneklerin bittiğini sadece master ve doktora öğrencilerinin alacaklarının tamamlandığını belirtti.

Mungan, bütçedeki başka kalemlerden ödenek yaratarak bursların ödenmesi için çalıştıklarını açıklayarak, “Ödeneği yarattık, Eğitim Bakanlığı’ndan listeler peyder pey geliyor. Kasım burslarını birkaç günde; aralık burslarını da kısa sürede yatıracağız” diye konuştu.

 

Digitech araştırılacak

Cumhuriyet Meclisi’nde TDP milletvekillerinin sunduğu “Digitech İletişim Ltd’in Stopaj Vergisinden Affedilmesiyle İlgili İhmal ve/veya Yasadışılık Olup Olmadığının Ortaya Çıkarılması” hakkında Araştırması Önergesi’nin ön görüşmesi yapıldı; tüm milletvekilleri bu konuda araştırma yapmak üzere özel komite kurulmasına onay verdi.

 

Angolemli: 90 günde yasa gelmeli

Araştırma önergesiyle ilgili öneri sahipleri adına söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, mevzuata uyulmazsa ülkenin idare edilemez hale geldiğini belirterek, KKTC’de de vergiyle ilgili mevzuat bulunduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun acil konularda kararname çıkarabileceğini ancak 90 gün içinde Meclis’e bu konuda yasa getirmesi gerektiğini belirten Angolemli, ancak Bakanlar Kurulu’nun kararnameyle vergi koyamayacağını belirtti.

 

“Digitech Ltd’in vergi affı” konusunu araştırırken Türkiye ile KKTC arasında imzalanan vergi konusundaki anlaşmayı incelediğini, ilgili yasalara baktığını belirten Angolemli, mevzuatta “vergi alınmaz” gibi bir ibareye rastlamadığını söyledi.

 

15 milyon TL az para değil

Angolemli, vergi mükelleflerinden toplanmayan her kuruşun halkın cebinden çıktığına dikkat çekerek, “O yüzden anayasaya vergi konusunda madde konulmuştur. Çünkü toplanmayan her kuruş halka yüklenir” dedi.

Digitech İletişim Ltd’in durumunun açığa çıkması gerektiğini söyleyen TDP Gazimağusa Milletvekili Angolemli, 15 milyon TL’nin az bir para olmadığını, mahkeme kararına atıfta bulunarak vergi affının doğru bir karar olmadığını belirtti.

 

Çakıcı: Amaç şirketi hedef almak değil

Lehte söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, “Amacımız şirketleri veya şahısları hedef gösterme değildir ancak bu konunun açığa çıkması gerekir” diyerek, bu konuda araştırma yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Çakıcı, Digitech’in ana kurumunun Türkiye’de olduğunu, vergilendirme konusuyla ilgili benzer şirketler de olduğunu ancak söz konusu şirketin 10 yıldır stopajla ilgili vergilendirilmediğinin ortaya çıktığını aktardı.

Çakıcı, yanlış ve eksik varsa düzeltilmesi için bu konuda araştırma yapılmasını istedi.

Çakıcı, DAÜ’de bet ofis konusunu da gündeme getirdi; izni kimin verdiğini ve sonra kimin iptal ettiğini sordu.

 

Mungan cevap verdi

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, biri KKTC’de, biri de TC’de olmak üzere yasalara göre faaliyet gösteren iki şirket bulunduğunu söyledi.

Mungan, KKTC’deki şirketin TC’deki şirketten havadan hizmet aldığını; bireylerin evlerine decoder ve benzeri vasıtalarla hizmet ulaştırdığını; KKTC’deki şirketin TC’den aldığı hizmetin bedelini TC’ye ancak buradaki diğer faaliyetlerinin vergisini KKTC’ye ödediğini; 24 milyon TL civarında vergi ödendiğini anlattı.

 

Kesinleşen bir vergi yok

Mungan, Vergi Dairesi’nin 2010 yılında bu şirkete 2001’den itibaren stopaj doğduğu yönünde ihbar gönderdiğini; bu ihbarı alan yerel şirketin Yüksek İdare Mahkemesi’ne “böyle bir vergi doğamayacağı” yönünde başvuruda bulunduğunu söyledi.

Ortada kesinleşen bir vergi olmadığını; Vergi Dairesi’nin bir ihbarda bulunduğunu; kesinleşmenin itiraz yapılmaması, beyan verilmesi veya Vergi Dairesi’ne ihbar halinde olabileceğini kaydeden Mungan, 3 yıl süren davada Vergi Dairesi’nin böyle bir vergi doğduğu; davacı tarafın ise doğmadığı yönünde savunma yaptığını anlattı.

 

Komitede detaaylar incelenecek

Mahkemenin, tarafların bildirimiyle karar verecek durumda olmadığına hükmederek, yurt dışından uzmanlar geldiğini kaydeden Mungan, KKTC’nin sadece TC ile her tür ilişkiyi kurabildiğine işaret etti ve iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bulunduğunu söyledi.

Mungan, paranın TC’ye ait olduğunu, KKTC’nin ise bundan stopaj istediğini kaydederek, devletin hukuk danışmanı Hukuk Dairesi’nin uzlaşmada yarar gördüğünü, bunu Maliye Bakanlığı yetkililerine ve kendisine ilettiğini; mahkeme huzurunda bir uzlaşma metni hazırlandığını anlattı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, oluşturulacak komitede konunun detaylarıyla incelenebileceğini söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.