Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde, Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu tarafından düzenlenen Anayasal Haklar Çalıştayı’nda, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusu ele alındı.
Çalıştay’a Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre, akademisyenler, dernek ve oda başkanları katıldı.
Başbakan Ömer Kalyoncu çalıştayda yaptığı konuşmada, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin birlik içinde olmasının önemli olduğunu söyledi.
Devletin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle birebir iletişim halinde olabileceği bir mekanizma oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu, bunun lobicilik faaliyetlerine destek olacağını anlattı.
Talat: Yurtdışında 600 Kıbrıslı Türk var
İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, şahsi görüşlerini yansıttığına vurgu yaparak başladığı konuşmasında, öncelikli olanın Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları yerlerdeki siyasi hayata katılmaları ve o ülkelerde lobicilik faaliyetlerine yoğunlaşmaları olduğunu kaydetti.
Ülke nüfusunun 300 bine, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının ise 600 bine yakın olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, oy verme taleplerinin yerine getirilmesinin mümkün olmayacağını anlatan Talat, oy vermek için gerekli olan e-devlet altyapısının da henüz hazır olmadığını hatırlattı.
Eroğlu: Partiler ortak bir noktada uzlaşmalı
Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, bu konunun uzun süredir tartışıldığını ancak ilk kez bu kadar ciddi bir taleple ele alındığını kaydetti.
Meclisteki siyasi partilerin bu konuyu tartışıp ortak bir noktada uzlaşması gerektiğini dile getiren Eroğlu, genel olarak anayasanın tüm maddelerinin ele alınıp günün koşullarına adapte edilmesi gerektiğini anlattı.
Denktaş: Bu hak verilmeli
Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, son günlerde eşitlikle ilgili tartışmaların gündemi sıkça meşgul ettiğini kaydederek, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere oy verme hakkı verilmemesinin kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.
Özyiğit: Neden oralara gittiklerini görmezden geldik
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de çalıştayda yaptığı konuşmada “Biz aslında özellikle 1974’ün getirdiği ganimet rejiminden nemalanırken ve uluslar arası hukuka ve sözleşmelere aykırı olarak burada keyfi usulsüz vatandaşlıklar dağıtırken yurt dışına giden kardeşlerimizin neden oralara gittiğini ve nasıl geri dönebileceklerini konuşmadık, görmezden geldik” ifadelerini kullandı.
Kasapoğlu: İnternetten oy kullanma çözüm yaratabilir
Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu ise, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesini talep ettiklerini ve bu konuda bir çözüm önerisi hazırladıklarını anlattı.
Yurt dışında 600 bin kadar Kıbrıslı Türk yaşadığını dile getiren Kasapoğlu, dünyadan örnekler vererek, yurt dışı seçim bölgeleri oluşturulması ve internetten oy verilmesini sağlayacak bir altyapıyla bunun mümkün olabileceğini söyledi.
Kasapoğlu’nun ardından; İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Çetin Ramadan, Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu İngiltere Eş Başkanı Leyla Kemal, Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen ve Platform Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin birer konuşma yaptı.