Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı (KTTO) ziyaret etti.
Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı olarak Kıbrıs Türk halkının dünyaya açılımı konusunda çizilen güçlü vizyon çerçevesinde geçen hafta KKTC Macaristan Temsilciliği’nin açıldığını ifade ederek, Macaristan’da gerçekleştirdiği temaslarını, Türk ve Macar işadamları ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarını da KTTO Başkanı Fikri Toros’a aktardı. Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler hakkında da Toros’a bilgiler aktaran Bakan Nami, Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı girişimlerinin ve görüşme masasını terk etmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladı.
Bakan Özdil Nami, bölgede yaşanan son krizin, Kıbrıs sorununun ne kadar vahim bir durumda olduğunun göstergesi olduğunu ve zaman kaybetmeden bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.
Toros tebrik etti
KTTO Başkanı Fikri Toros ziyarette yaptığı konuşmada, Macaristan’da temsilcilik açılması ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi girişimlerinden dolayı tebrik etti ve Doğu Akdeniz’de bulunan hidrokarbon yataklarından enerji çıkarılması konusunda yaşanan kriz ile ilgili görüşlerini Bakan Nami’ye aktardı.
AA’ya gündemi değerlendirdi
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nami, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) lideri Nikos Anastasiadis'in müzakereleri askıya almasına dünya kamuoyunun sessiz kalmaması gerektiğini belirterek, bu konuda Türk tarafının ısrarcı bir şekilde çağrılarını yapmaya devam edeceğini söyledi.
"Rum liderin yaptığı yanlıştan geri dönmesi ve bu tür konuların diyalogla ve barışçı yolla çözülmesi lazım" diyen Nami, tüm ülkelere bu çabaya destek verme çağrısında bulundu. Bazı ülkelerin müzakerelerin tekrar başlamasına yönelik destek verme yerine, Kıbrıslı Türklerin haklarını gözardı eder şekilde hareket ettiğini dile getiren Nami, Rum liderin müzakere masasında kalmak için gösterdiği gerekçenin samimi olmadığını, bir mazeretten öte değer taşımadığını çeşitli vesilelerle açıkladıklarını vurguladı.
Tatbikatların sona erdirilmesi gerekir
Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs, İsrail ve Rusya'nın yaptığı ortak arama kurtarma tatbikatını, Kıbrıs'taki çözüm sürecine katkı koymayan adım olarak gördüğünü dile getiren Nami, "Halbuki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun açık kararları var. Tüm üye ülkelerin bu sürece olumlu katkı koymaları lazım. Bölgede gerginliği arttıracak bu tip tatbikatların sona erdirilmesi ve herkesin kapsamlı çözüm çalışmalarına devam etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.Kıbrıs'ta bütün bu sorunları uzlaşı içerisinde çözmek için 40 yılı aşkın zamandır müzakerelerin yapıldığını vurgulayan Nami, sorunun özünün, Kıbrıs'ta tekrar eşit şekilde ortak bir egemenliği tesis etmek ve federal yapıyı oluşturmak olduğunu söyledi.