Suna ERDEN
Lefkoşa-Girne Anayolunun Ciklos mevkiinde 4 gencin sel sularına kapılıp uçuruma düşerek hayatını yitirmesi ülkeyi yasa boğarken, böylesi bir olayın neden yaşandığına ilişkin soruya yanıt aranıyor.
Yetkili makamlar yaşanan olayla ilgili soruşturma başlatırken, Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Karayolları Dairesi’nin eski Müdürü Hasan Nihat Erduran “Yolda bazı eksikler olsa da derenin taşması kazanın oluşmasında önemli bir etkendir” dedi.
Erduran, Boğaz Piknik alanındaki dereden taşan suyun kazada etken olduğunu ifade ederek, “Taşkın neden olsun? Şimdiye kadar böylesi bir taşkın durumu yaşanmadı. Yola akan su miktarı neden arttı? Bu noktaların araştırılması, derenin neden taştığının ele alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Eksiklikler var ama…
Girne-Lefkoşa Anayolunun onarım ve tadilattan sonra trafiğe açıldığını, bazı eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Erduran, şunları söyledi:
“Oto korkuluk çakılması gereken noktalarda boşluklar var. Solar Led uyarıcılar henüz takılmadı. Yol aydınlatmalarının bazı bölümleri faaliyette değil. Karbon takviyeli polyester reflektörler (fosforlu uyarıcı işaretler) yapılmadı.”
Erduran, karayollarının en hayati işlemleri bitirdikten sonra bir yolu kullanıma açabileceğini, geriye kalan eksiklikleri ise yol açıldıktan sonra tamamlayabileceğini belirterek, yaşanan elim olayda yolun katkısı olmadığını savundu. Erduran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir yolun süreci bitmez. Bazı işlemler daha sonra yapılmak üzere bırakılabilir. Ayrıca yol onarım ve tadilattan sonra çok iyi duruma geldi. Kazaya katkısı olduğunu sanmıyorum. O yolun 5-6 Aralık tarihlerinde tamamen trafiğe kapatılması gerekiyordu. Fiziki tedbirler alınmalıydı. Kimse o durumda o yolu geçemezdi.
Kaza günü yağışlar oldukça yoğundu ancak başka bir sorun vardı. Yola olmasından veya beklenenden çok daha fazla su aktı. Boğaz Piknik alanından Doğanköy Göleti’ne akan derenin suyu yola taştı. İşte bu nokta olayın hayati tarafını oluşturmaktadır. Taşkın neden olsun? Şimdiye kadar bu kadar bir taşkın durumu yaşanmadı. Yola akan su miktarı neden arttı. Bu noktaların araştırılması, derenin neden taştığının ele alınması gerekiyor. Ayrıca yol yapılırken, eskisine oranla yolun arıza şeridi bir buçuk metre daha genişletilerek, 2 buçuk metreye çıkarıldı. Yağan yağmurun yanlara kaçma miktarı artarken, beklenenden çok daha fazla su yola aktı.”
Çöpler dereyi doldurdu
Erduran, piknik alanındaki çöplerin, ağaç parçalarının dereye dolmuş olabileceğini belirterek, tüm derelerin temizlenmesinin öneminin bir kere daha gözler önüne serildiğini söyledi. Yaşanan kaza ve yol ile ilgili soruşturma yapıldığını, sonuçların beklendiğini söyleyen Erduran, yaşanan elim olayın tüm ülkeyi yasa boğduğunu ve böylesi bir olayın bir daha yaşanmaması için ciddi tedbirler alınması gerektiğini ifade etti ve bazı tavsiyelerde bulundu:
“Bazı yollar 20 yıllık ve miadını doldurdu. Bu yolların onarım ve tadilat çalışmaları yapılmalı. Yollardaki aydınlatma, korkuluk, uyarıcı levhalar ve led ışıkları, diğer bilgilendirici ve uyarıcı işaretler gibi eksiklikler giderilmeli. Trafikteki denetimler artırılmalı, devriyeler çoğaltılmalı. Aşırı yağış durumlarına karşın ise dereler, yol kenarlarındaki drenajların temizlenmesi, su taşkınlarının yollara veya şehirlere akması engellenmeli. Girne-Lefkoşa arasındaki trafiği rahatlatacak Gönyeli-Boğaz yolu da bir an önce bitirilmelidir.”