Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki (ÖÇKB) kaçak yapılaşma ile ilgili olarak, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları’nı bilgilendirdi.
İskele Kaymakamlığı’nda gerçekleşen toplantı öncesinde Çevre Platformu adına Sözcü Umut Akçıl basın açıklaması okudu.
Akçıl, ÖÇKB içinde yasa dışı beton, ahşap ve karavan tipi yapılaşmanın yayılarak devam ettiğini ifade etti.
Akçıl, geçen yıl sonunda hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunmalarına ve kaçak yapılaşmanın sonlandırılacağına ilişkin söz almalarına rağmen Altın Kumsal bölgesindeki kaçak yapıların 10’lardan 20’lere çıktığını “Blue Sea” ile Zafer Burnu arasında eski bir çoban evinin restore edilmesi bahanesiyle 4 yeni bungalov daha yapıldığını aktardı.
Akçıl, kaçak yapılaşmayla birlikte çevrenin flora ve faunasının da zarar gördüğüne işaret ederek, Flora ve Fauna Emirnamesi ile korunan 238 türün 162’sinin, 215 kuş türünden 147’si ile Kıbrıs’ın tümünde tespit edilen 1410 bitki türünün yarısının bu bölge içerisinde bulunduğunu söyledi.
İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları’nın Karpaz bölgesinde başlattığı kaçak karavanların kaldırılması uygulamasını, Karpaz için olumlu bir başlangıç olarak karşıladıklarını ve herkesin bunu desteklemesi gerektiğini söyleyen Akçıl, gerekli siyasi irade gösterilirse kaçak yapıların da kaldırılmasının sağlanabileceğini kaydetti.
Musaoğulları: Konunun üzerine gidilecek
İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları da, son yıllarda bölgede çok ciddi çevre tahribatının gerçekleştiğini, izinsiz yapılaşmanın yanı sıra denizin de kirlendiğini, bitki türlerinin beton yığınlar altında kaldığını, birçok hayvan türünün göç ettiğini söyledi.
Kaymakamlık olarak konunun üzerine gideceklerini belirten Musaoğulları, hükümetten de gereken desteği alacaklarına inandığını ifade etti.
Musaoğulları, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu ile toplantı yaparak, görüşlerini alacaklarını ve çevrenin korunmasıyla ilgili bilgilerinden yararlanacaklarını kaydetti.
Sahir: Amaç insanları işinden etmek değil...
Kuzey Kıbrıs Çevre Paltformu üyesi Doğan Sahir de bir konuya açıklık getirerek, amaçlarının “yıkmak ve insanları işlerinden etmek olmadığını” yapacakları toplantıda bölge insanının kalkınmasına yönelik modelleri de ele alacaklarını ifade etti.
Sahir, plansız, kaçak ve bilinçsiz yapılaşmanın doğada olumsuzluklara yol açtığını belirtti.