Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla yarın yapacağı görüşmede mülkiyette ilk söz hakkının mal sahibinde olması konusunda net bir duruş talep edeceği bildirildi.
Fileleftheros gazetesine göre; müzakerelerin bundan sonraki bölümlerinde zor konuları ele alacak olan liderlerin, mülkiyet ve özgürlükler konusunda ilerleme kaydetmesi isteniyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin geçtiğimiz Perşembe günü liderlerle yapmış olduğu görüşmelerde bu konularda nabız ölçtüğü ileri sürüldü.
Fileleftheros gazetesi “Zorlu Konularda İlk Test – Hedef Müzakerelerin Mülkiyet ve Temel Özgürlüklerden Kurtulması” başlıkları altında manşetten verdiği haberinde, liderlerin pazartesi günü yapacakları görüşmede “müzakerelerin mülkiyet başlığından kurtulması ve temel özgürlükler uygulanması başlığında karşılıklı görüşlerin netleştirilmesi yönünde çaba göstereceklerini” iddia etti.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının pazartesi yapılacak görüşmede netleşmesini istediği iki unsurun bulunduğunu, bunlardan ilkinin “mülkiyet başlığında, ilk söz hakkının yasal mal sahibinde olduğunun Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilip edilmediği” olduğunu yazdı.
Akıncı’nın değiştiği iddia edildi
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “ilk başlarda görüşünün bu olduğunu ancak daha sonra ‘kullanıcıların haklarını’ öne sürerek tutum değiştirdiğini” iddia eden gazete, Kıbrıs Rum tarafının netlik kazanmasını istediği ikinci unsur olarak da “dört temel özgürlüğün tam uygulanmasının kabul edildiğinin uzlaşılara kaydedilmesi” olduğunu vurguladı.
Gazete, “Akıncı’nın müzakerelerin yeni faslında temel özgürlüklerin uygulanmasından yana olduğunu ancak devamında, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde nüfus ve mülkiyet çoğunluğunun Kıbrıslı Türklerde olması gerektiği tezini savunduğu” iddiasında bulundu.
Kıbrıs Rum tarafının temel hak ve özgürlüklerde kısıtlamaları kabul edemeyeceğinin Anastasiadis tarafından dile getirildiğini belirten gazete, Kıbrıs Rum tarafının müzakere ettiği şeyin “siyasi hakların uygulanması konusu” olduğunu savundu.
Gazete, bu unsurlar netlik kazanmadığı halde müzakerelerin ilerleyemeyeceğini öne sürerken, görüşülmemiş toprak ve güvenlik konularının yanı sıra, henüz görüşülmemiş veya görüşüldüğü halde kapanmamış, “görüş ayrılıklarının çözülmesi” gibi birçok konu olduğunu da iddia etti.