Diyalog Gazetesi

Akıncı yasayı geri gönderebilir

KIBRIS

Koordinasyon Ofisi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmeden uzlaşı çıkmadı

İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’de Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi açmasına ilişkin onay yasa tasarısının görüşülmesi sırasında yaşanan gelişmelere bağlı olarak önceki gün gece yaptığı görüşme çağrısının ardından dün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi.
Başbakan, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün katılmadığı Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda Meclis Başkanı Sibel Siber de yer aldı.
Toplantıya, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit katıldı.
Görüşme sonrasında toplantıya katılan parti başkanları basına açıklamalarda bulundu. 

Denktaş: Hükümeti temsilen katıldı
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, toplantıya parti başkanları olarak davet aldıklarını ancak, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün yoğun mesaisi nedeniyle toplantıya hem bir parti başkanı hem de Hükümet’i temsilen katıldığını, dolayısıyla söyleyeceklerinin hükümetin görüşleri olduğunu ifade etti.
Anlaşmanın UBP hükümeti döneminde hazırlanan, CTP-DP hükümeti döneminde imzalanan ancak UBP-CTP hükümetinin ardından göreve gelen UBP-DP Hükümeti döneminde Meclis’te onaylanan bir anlaşma olduğunu, bu anlaşmanın Türkiye Hükümeti tarafından, anlaşmanın imzalandığı dönemde onayladığını anlattı.

“Paranoya ve eziklik kompleksi…”
Denktaş, “Paranoya ve eziklik kompleksiyle devlet yönetilemez... Protokolün altında imzası bulunan bakan olarak şunu şöyleyim: Hiçbir şekilde, hiçbir yetkimizi, hiç kimseye devretmiyoruz. Bundan herkes emin olsun” dedi.
“Elimizden yetkiler gidiyor” şeklindeki düşüncelerin yanlış olduğunu ifade eden Denktaş, “Siz kendinize güvenir, üzerinize düşeni yaparsanız, kimse gelip sizin adınıza hiçbir şey yapmaz” diye konuştu.

“Endişeler ek protokollerle giderilecek”
Bir grup gencin tasarının görüşüldüğü esnada Meclis önünde yaptığı eylemde ortaya koyduğu hassasiyetleri saygıyla karşıladığını belirten Denktaş, bu endişelerin hayat bulmayacak endişeler olduğunu, yanlış algılamalardan kaynaklandığını, kuşku duyulacak bir durum olmaması gerektiğini, bunun imzalanacak ek protokollerle gösterebileceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın tasarının oylanmaması yönünde önceki gün gece yaptığı çağrıyla ilgili olarak da Denktaş, çağrı oylama gününden önceki hafta içerisinde yapılmış olsaydı, çok daha yerinde olacağını; ancak paranoyak bir şekilde ortaya atılan iddialar üzerine yapılan çağrının kabul edilebilir olmadığını ve “Hükümeti zayıf düşüreceğini, kararsız olduğu imajı yaratacağını” belirtti.

Talat: Bizce sakıncalı
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla konuyla ilgili “genel bir değerlendirme” yaptıklarını, CTP olarak görüşlerini paylaştıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’ya göre yasayı imzalamama (geri gönderme) yetkisinin bulunduğuna işaret eden Talat, “Anayasa Mahkemesi’ne soru sorma yetkisi var. Yani seçenekleri var" dedi.
Talat, Cumhurbaşkanı’nın bu konuda kendilerine kararını açıklamadığını, henüz karar vermediğini tahmin ettiğini söyledi.

Özyiğit: Cumhurbaşkanı imzalamasın
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, yasayla ilgili oylamanın yapılmadan bu görüşmenin yapılmasını temenni ettiklerini vurguladı.
Antlaşmayı Bakanlar Kurulu’nda onaylandığı 2014’te Yüksek Mahkeme’ye taşıdıklarını belirten Özyiğit, “Aynı yolu izlemekte kararlıyız. Yani hukuki olarak ne yapılması gerekiyorsa, TDP bunu sonuna kadar zorlayacak. Anlaşmanın içeriğine, olayın boyutuna karşıyız” dedi.
Ülkenin geleceğinin ipotek altına alınmaya çalışıldığını savunan Cemal Özyiğit, “Görüşümüz, Cumhurbaşkanı’nın bunu imzalamaması ve Anayasa Mahkemesi’ne taşınması yönündedir” dedi.

Burcu: Cumhurbaşkanı gereğini yapacak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Meclis’te kabul edilen Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa konusunda, “Meclis’te oylama yapılmış olsa da sorun ve huzursuzluk ortadan kalkmış değil… Yasa henüz imzalanmadığı için süreç tamamlanmış değil…Cumhurbaşkanımız Anayasa’nın verdiği yetkiler çerçevesinde gereğini yapacak” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.