Rum Temsilciler Meclisi’nin, Güvenlik ve Garantilerin devamına ‘hayır’ kararı almasının ardından, KKTC meclisinde görev yapan 19 milletvekilinin federasyon aleyhtarı bir karar tasarısı hazırlaması Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tepkisine yol açtı. Akıncı “Bu konuda fikrimizi soran olmadı” diyerek, Meclis’teki federasyon kararının değiştirilmesine yönelik girişimi uygun bulmadığını söyledi.
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgiye göre; milliyetçi kurum ve kuruluş temsilcileri ise 19 milletvekiline destek vermek amacıyla bugün Meclise yürüyecek. Meclis’in bugünkü birleşiminde ilk sırada federasyon kararının iptali için sunulan karar tasarısının ilgili komite tarafından ivedilikle görüşülmesi bulunuyor.
İstanbul öncesi önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yeditepe Üniversitesi’nin yeni akademik yılının açılışında konferans vermek amacıyla İstanbul’a gitti.
KKTC’den dün saat 15.30’da ayrılan Akıncı, İstanbul’a hareketinden önce Ercan’da basına açıklama yaptı.
Akıncı’yı Ercan’dan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Gülden İlkman uğurladı.
Akıncı’ya İstanbul ziyaretinde eşi Meral Akıncı, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı ve Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani eşlik ediyor.
Akıncı, Akıncı, Yeditepe Üniversitesi’nde vereceği konferansın ardından bugün akşam KKTC’ye dönecek.
Seçim Yasası inceleniyor
Cumhurbaşkanı Akıncı, Seçim ve Halk Oylaması Yasa ile geçtiğimiz hafta 19 milletvekilinin Meclis’e sunduğu “federasyonun çözüm modeli olmaktan çıkarılmasına ilişkin karar önerisi” hakkında açıklamalarda bulundu.
Seçim ve Halk Oylaması Yasası üzerindeki çalışmaların sürdüğünü, yasayla ilgili hukuki incelemeler yapıldığını kaydeden Akıncı, “Yasayı gönül huzuru içinde imzalamak istiyoruz” dedi.
Kıbrıs sorununun Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu da söyleyen Akıncı, bu konuda Meclis’ten geçen kararların hep istişareyle alındığını kaydetti.
Açıklamasında Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na değinen Akıncı, yasa konusunda gereken hukuki incelemelerin büyük oranda tamamlandığını ifade ederek, “Neyi imzaladığımızdan emin olmak istiyoruz, geciktirme niyeti söz konusu değil” dedi.
Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin liderleri, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile bir toplantı yapmak istediğini, bu toplantının muhtemelen 31 Ekim Salı günü olacağını kaydetti.
Mustafa Akıncı, “Onlarla da konuyu enine boyuna konuştuktan sonra yasayı gönül huzuru içinde imzalamak istiyorum” dedi.
“İstişare edilmeliydi, davranış şekli uygun değil”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun öteden beri Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu kaydederek, Cumhuriyet Meclisi’nden bu konuda geçecek tasarıların ve önerilerin her zaman istişare içinde ele alındığını kaydetti.
19 milletvekilinin federasyonun Kıbrıs’ta çözüm seçeneği olmaktan çıkarılmasına ilişkin karar önerisi hazırladığını ve bunu geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunduğunu anımsatan Akıncı, “Böylesi önemli bir kavşakta, bu kadar radikal bir görüş içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı makamıyla istişare edilmeden Meclis’ten geçirilmek istenmesi uygun bir davranış değil. Bu konuda maalesef fikrimizi soran olmadı” dedi.
“Türk ulusunun bayramını kutluyorum”
Konuşmasında Türk ulusunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Akıncı, 94 yıl önce Atatürk’ün “En büyük eserim Cumhuriyettir” diyerek Cumhuriyeti gençliğe emanet ettiğini söyledi.
Türkiye’nin çağdaş uygarlık yolunda, demokratik, layık bir cumhuriyet olarak yoluna devam etmesinin ve her geçen gün güçlenmesinin en büyük temennileri olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs Türk halkının Atatürk’ün ilkelerini içselleştirdiğini, bunu hiçbir zorlama olmadan yaptığını da belirtti.
“KKTC’nin de demokratik, çağdaş, layık, çoğulcu yapıda yoluna devam etmesi en büyük çabamızdır” diyen Akıncı, “Bu yolda ilerleyeceğimiz kuşkusuzdur” vurgusunda bulundu.