20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 41. yıl etkinlikleri dün 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den yaptığı konuşma ile başladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Sevgili Kıbrıs Türk halkı” diyerek başladığı konuşmasında 20 Temmuz 1974 tarihinin; “her şeye rağmen Kıbrıs Türk halkı için yeni bir dönemin başlangıcını simgelediğini” ve toplumsal olarak güvenlik sorununun bu sayede büyük ölçüde aşıldığını ifade etti.
Akıncı, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendini yönetme becerisine sahip, ekonomisi ve demokrasisi ile gelişen bir yapının, yarınların en büyük teminatı anlamında olduğunu vurguladı.
Akıncı, bu çerçevede görev üstlenen geniş tabanlı yeni hükümetin önemli gelişmeler sağlamasının en büyük dileği olduğunu ifade ederek, “Halkımızın birikmiş sorunlarının aşılması doğrultusunda atacakları adımlarda kendilerine başarılar diliyorum” dedi.
Kıbrıs müzakerelerinde amaçlarının; iki kesimli, iki toplumlu siyasal eşitlik ve güvenlik içinde federal bir çözüme ulaşmak olduğunu vurgulayan Akıncı, “Bu amaç doğrultusunda samimiyetle çaba harcıyoruz. Umarım bu çabalarımız makul bir sürede sonuç verir ve eşzamanlı referandumlarda bu defa iki toplumun onayını alabilecek bir anlaşmayla sonuçlanır. Bütün amacımız adamızda özgürlüğümüzden, eşitliğimizden ve güvenliğimizden taviz vermeden kalıcı barış ortamını sağlamak ve bu sayede çağdaş dünya ile bütünleşmenin yolunu açmaktır” diye konuştu.
Akıncı konuşmasının devamında şunları söyledi: 15 Temmuz 1974’te yer alan faşist Yunan cuntasının askeri darbesi, her şeyi daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, iki asır öncesine ait çılgın Enosis ülküsüyle yıkılmak istenmesi, Kıbrıslı Türkler bakımından elbette kabul edilemezdi.
Bu askeri darbe ancak askeri bir harekatla önlenebilirdi. Ve 20 Temmuz 1974’te yapılan da bu oldu...
41 yıl önce, ‘Biz Adaya savaş için değil barış için gidiyoruz ve yalnız Kıbrıslı Türklere değil Kıbrıslı Rumlara da barış getirmek istiyoruz’ diyerek harekat kararını alan, başta dönemin Başbakanı Bülent Ecevit olmak üzere, bugün hayatta olmayan diğer tüm yetkilileri ve canını veren şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum.
Özgürgün: Kıbrıs Türkünün kaderi değişti
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, 20 Temmuz 1974’le Kıbrıs Türk halkının kaderinin değiştiğini; özgür ve bağımsız günlere kavuştuğunu belirtti.
Özgürgün, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının yıllar süren varoluş mücadelesini zaferle taçlandıran, kendi devlet çatısı altında egemen bir yaşama kavuşturan, “20 Temmuz 1974 Barış Harekatı”nın 41. yıldönümünü idrak etmenin büyük coşku ve gururunu yaşadıklarını” kaydetti.
DP-UG: Kıbrıs adası barışa kavuştu
DP Ulusal Güçler tarafından Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle yayımlanan mesajda, Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türklerin yasal temsilcilerinin ısrarlı çağrıları ve Anavatan Türkiye yöneticilerinin basiretli kararları sonucunda gerçekleştiği, Barış Harekatı sayesinde Kıbrıslı Türklerin tam özgürlüğe, Kıbrıs adasının da barışa kavuşturulduğu ifade edildi.
Evren: Bizim için dönüm noktası
Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren de yayınladığı mesajda, 20 Temmuz 1974’ün; Kıbrıs Türk halkının onurlu varoluş mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, “Geçen 41 yılda Anavatan Türkiye’nin yaşamsal desteği ve yardımlarıyla Kıbrıs Türk halkı olarak ulaştığımız nokta; geleceğe ümit ve güvenle bakmamız için yeterli neden oluşturmaktadır” dedi.
Diğer mesajlar…
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle; Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, Ak Hataylılar Kardeşlik, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek, Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Tuncay Özkaraşahin, Halkın Adalet Konseyi (HAK) Dönem Başkanı Ali Yenen, Türkiye’deki Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi, Demokratik Haklar ve İnanç Platformu, KKTC Adıyamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Değirmenlik Köyü Cami Yaptırma, Yaşatma ve Manevi Değerleri Koruma Derneği Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Birliği (ATCA) birer mesaj yayınladı.