Kıbrıs’ta 1958 ile 1996 yılları arasında öldürülen gazeteciler ve sendikacılar ile 1976-1979 yılları arasında İstanbul, Adana ve Ankara’da öldürülen Kıbrıslı Türk öğrencilerden oluşan 12 demokrasi şehidi, dün Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabirleri başında anıldı.
Anma törenine Başbakan, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bazı milletvekilleri, eski başbakanlardan Ömer Kalyoncu, Özkan Yorgancıoğlu, Ferdi Sabit Soyer katıldı.
Saygu duruşu ile başlayan törende, Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan ve Başbakan, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşma yaptı.
Eraslan, daha sonra PEO ve AKEL yetkililerinin mesajlarını okudu.
Konuşmaların ardından kabirler gezilerek, çiçekler bırakıldı.
Erhürman: Onları asla unutmayacağız
Başbakan, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bu coğrafyada barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için mücadele etmenin her zaman bir bedeli olduğunu, bu bedelin ağır bir şekilde ödendiğini söyledi.
Erhürman, şöyle devam etti:
“Anmakta olduğumuz yoldaşlarımız, bu bedelin en ağır şekilde ödendiği dönemde yaşadılar ve bu bedeli en ağır şekilde öderken de gözlerini kırpmadılar. Bugün de bu mücadele devam ediyor ve gene bedel ödemeyi gerektiriyor. Onların ödediği kadar ağır bedeller değildir bugün ödediklerimiz. Ama gene de hepimiz biliyoruz ki biz de bu bedelleri gözümüzü kırpmadan ödemeyi göze almak durumundayız eğer bu mücadeleyi gerçekten başarı ile sürdürmek istiyorsak.”
Hayatın kısa, mücadelenin uzun olduğunu söyleyen Erhürman, hayat sürelerini birbirine ekleyerek mücadeleyi aralıksız sürdürme yükümlülükleri bulunduğunu belirtti.
Demokrasi şehitlerini asla unutmayacaklarını dile getiren Erhürman, “ Onların bayrağı bıraktığı yerden mücadelenin bayrağını alıp ileriye taşıma yükümlülüğü altında olduğumuzu hatırlama günüdür de” dedi.
Eraslan: İnançları uğruna öldüler
Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan ise 1958 yılında Fazıl Önder ve Ahmet Yahya, 1962 yılında Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet, 1965’te yoldaşı Mişaulis ile birlikte Derviş Ali Kavazoğlu, 1976-1979 yıllarında Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil ile 1996’da Kutlu Adalı’nın Kıbrıs’ta toplumlararası barışı savunup, bu uğurda mücadele verdiklerinden söz etti.