Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Baraka Kültür Merkezi ve Bağımsızlık Yolu tarafından düzenlenen “Mağusa Sorunlarını Konuşuyor” isimli paneller dizisi devam ediyor. Bu çerçevede “Destandan Dehşete, Mağusa Limanı” konulu üçüncü panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü TDP Mağusa İlçe Başkanı Ece Balcı'nın, açılış konuşmalarını TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Bağımsızlık Yolu adına Münür Rahvancıoğlu, Baraka adına Aysu Diren'in yaptığı panelde konuşmacılar ise, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı ve TDP Parti Meclisi üyesi Yasemin Çobanoğlu, Güç-Sen eski Başkanı Erol Emin ile Mağusa Çevre Platformu’ndan Abdullah Özdoğan oldu. Panel, sunum ve konuşmaların ardından soru cevap bölümü ile sona erdi.
TDP’den verilen bilgiye göre, panelin moderatörü TDP Mağusa İlçe Başkanı Ece Balcı, panellerin, Mağusa'da yaşamı etkileyen toplumsal sorunlarını gündeme getirmek, uzmanları dinleyerek çözüm önerileri sunmak, daha düzenli, temiz ve sağlıklı bir Mağusa için beraber çalışmak ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir yapı bırakabilmek adına düzenlendiğini aktardı.
Özyiğit: Mevcut durumu içler acısı
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa Limanı'nda insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden çok ciddi sorunlar yaşandığını vurguladı. TDP olarak son yıllarda düzenli bir şekilde Limanı ziyaret ederek, yöneticisinden, sendika temsilcisine ve çalışanlara kadar herkesle görüştüklerini ve inceleme yaptıklarını anımsatan Özyiğit, aldıkları bilgiler ve gözlemlerini toplumla paylaştıklarını kaydetti. Özyiğit, Mağusa Limanı'nın mevcut durumunu “içler acısı” olarak niteledi.
"Mevcut yapı kader değildir. TDP olarak bu işin üzerine gitmeye devam edeceğiz" diyen Özyiğit, Limanın özelleştirilmesine karşı olduklarını da yineledi.
Bağımsızlık Yolu adına konuşan Münür Rahvancıoğlu, ülke ve değerlerin yüzeysel değil, ancak derinlemesine analiz edilerek sahiplenilebileceğini vurguladı.
Baraka adına konuşan Aysu Diren da, Mağusa'nın sorunlarının konuşulduğu panellerin önemine dikkat çekti. Diran, panellerde ortaya konan görüş ve düşüncelerin olumlu sonuç doğurmasını temenni ederek, katılımcılara teşekkür etti.
Çobanoğlu: Serbest bölgeler denetlenmiyor
TDP PM üyesi Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yasemin Çobanoğlu, Limanda çevre ve halk sağlığını olumsuz etkileyen sorunlar olduğunu söyledi. Hurda rafineri parçalarının serbest bölge olması nedeniyle kontrolden geçmeden depolandığını, içinde ne olduğu açıklanamayan konteynerler olduğunu belirten Çobanoğlu, radyoaktivite ölçümü yapılarak halka bilgi verilmesi, ayrıca tüm giriş kapılarında gelen malzemeler içerisinde radyoaktivite olup olmadığını ölçebilecek portatif aletler bulundurulması gerektiğini kaydetti.
Emin: Liman Akdeniz'in çöplüğü haline getirildi
Güç-Sen eski Başkanı Erol Emin, limanın geçmişten günümüze yaşadığı süreci, bugünkü “kötü” duruma nasıl geldiğini somut örneklerle ortaya koydu.
Dökme yükler, çimento, hayvan yemleri, arpa, buğday, küspe gibi maddelerin tahliyesi sırasında çevre kirliliği yaşandığını, bu durumun kanser ve solunum hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yol açtığını belirten Emin, "Başka ülkelerin kabul etmediği maddeler kolayca bu limana gelebilmektedir. Liman Akdeniz'in çöplüğü haline getirilmiştir" dedi.
Özdoğan, sorunlara dikkat çekti
Mağusa Çevre Platformu’ndan Abdullah Özdoğan da konuşmasında, limanda yaşanan sorunların “birilerinin ekonomik fayda etmesi için alınan politik kararlar” nedeniyle yaşandığına dikkat çekti. Özdoğan, sorunlar yumağı yaratan politik kararların neden bu kadar kolay hayata geçebildiğinin sorgulanması gerektiğini kaydetti.