Diyalog Gazetesi

Akay: 2004 koşulları değişti

KIBRIS

Garantörlükten vazgeçmeyeceklerini söyleyen Kıbrıslı Türkler, Türkiye’nin onay vermeyeceği bir çözüme yüzde 80 oranında ‘Hayır’ diyeceğini belirtiyor

Sonuç CEVİZCİ
Uzun yıllar aralarında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da bulunduğu birçok siyasiye danışmanlık yapan, Avrupa Birliği (AB) için çeşitli organizasyonlar düzenleyen Sosyolog Kudret Akay, Kıbrıs Türkleri açısından 2004 yılında yapılan Annan Planı referandumundaki şartların değiştiğini ve kırmızı çizgilerin netleştiğini söyledi.
KKTC vatandaşlarının yüzde 83’ünün Türkiye’nin garantörlüğünün devamını istediğini, Ankara’nın benimsemeyeceği bir çözüme onay vermeyeceğini belirten Kudret Akay, Güzelyurt ve Karpaz’ın iadesinin de kolay olmayacağını kaydetti.
Diyalog Tv’de yayımlanan Güne Merhaba programına katılan Kudret Akay, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kıbrıslı Türkler endişeli
Yaptığı kamuoyu araştırmalarında Kıbrıslı Türkleri müzakere sürecinde endişeli gördüğünü söyleyen Akay şöyle konuştu, “Kıbrıslı Türkler veya KKTC vatandaşları 2004’ten bu yana kendi kırmızı çizgilerini geliştirdiler. Bunlardan bir tanesi nüfustur. Erenköy bölgesinde yasayan vatandaşların %83’ü tüm KKTC vatandaşlarının çözüm sonrasında federal devletin vatandaşı olması yönünde tercih kullandı. 
Sadece %10’luk bir kesim bazı kısıtlamalar olabilir diyor. Bu küçük bir bölgenin görüşü ama KKTC genelinde bu oran %60-70 civarındadır. Yeni Erenköy araştırmasında saptanan her şey paralellik gösteriyor. Bazı konulardaki farklılık kendilerini ilgilendiren olgulardır. Yeni Erenköylüler kendi çıkarlarını daha güçlü korumaktadır. Temel bütün masada bulunan başlıklar altındaki Kıbrıslı Türklerin KKTC seçmenini görüşü netleşmiştir.”
 
Cumhurbaşkanının iletişim stratejisi yok…
Kudret Akay, bölgeler verilsin verilmesin tartışması masaya olumlu bir yaklaşım getirmeyeceğini savunarak, “Toprak anlaşması olacağı çok nettir. Annan planında Türkler %65 evet demişti. Erenköy ve Güzelyurt’un verilmesini kabul ettik. Şu anda bu zor görünüyor. Buradaki denge görüşmecilere kalmıştır. Masada BM belgesi ve 11 Şubat belgesi vardır, hiçbir lider oradan dışarıya çıkamayacaktır. Cumhurbaşkanının görüşme süreci ile geliştirdiği hiçbir iletişim stratejisi yoktur. Bilgilendirme yoktur. Genel olarak 11 Şubat çerçevesi genelinde bu işin yürütüldüğü mülkiyet konusunda Kıbrıs Türk tarafının tezi ne olduğu söylenebilir. İnsanların büyük bir çoğunluğu Rum mülkünde oturmaktadır. Mülkiyet çözülmeden Kıbrıs konusu çözülmez” dedi.

Garantörlük belirleyici unsur…
Ekim Aralık ve Şubat aylarında cumhurbaşkanlığı seçiminden önce kapsamlı bir siyasi eğilim anketi yaptığını aktaran Kudret Akay, bu araştırmaların tümünün de paralellik gösterdiğini belirtti. Akay, “Eğer şu an hazırlanan Annan Planı’nın bir benzeri değilse Kıbrıslı Türkler büyük oranda buna ‘Hayır’ der. Planı okumadan halkla paylaşılmadan referandum olmaz” ifadelerini kullandı.
Olası bir referandumda KKTC seçmeni için Türkiye’nin garantörlüğün büyük oranda belirleyici unsurlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Akay, “Bu oran yüksektir. KKTC halkı garantörlüğün devamını istiyor. Nedeni ise kendi güvenliğimizi sağlamak için” dedi. 

Çözümde Ankara kilit nokta…
Kudret Akay, yaptığı araştırmada KKTC seçmeninin; Türkiye’nin onay vermediği bir çözüm Kıbrıs’ta mümkün mü sorusuna, yüzde 80 oranında hayır çıktığını belirterek, “Türkiye çözüm için kilit nokta. Akıncı’nın geleciğimizi garanti altına alacak bir taslak hazırladım imza atıyorum demesi ve Türkiye’nin de çıkıp bu çözümde KKTC halkının gelecekleri garanti altındadır demesiyle Kıbrıslı Türkler bir anlaşmaya evet diyecek. Yoksa zor” şeklinde konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.