Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Koordinatörü Hürrem Tulga, KKTC’de meslek liselerine giden öğrencilerin oranı yüzde 37 iken Avrupa’da yüzde 75 olduğunu söyledi. Tulga, meslek liselerine ilgi gösteren çocukların da üniversiteye gidebildiğini, ancak ülkede bu konuda yanlış bir algı olduğunu, bu yüzden meslek liselerine daha az ilginin gösterildiğini belirtti.
KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga, TAK’a KTEZO Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nin çalışmaları ve geleceğe yönelik projeleri ile ilgili bilgi verdi.
Tulga, merkezin esnaftan gelen talepler üzerine küçük bir alanda eğitimlere başladığını ve geride bıraktığı 10 yılda çalışma yaşamına bin 500 kişi kazandırdığını, yerel iş gücüne katkı sağladığını kaydetti. Tulga, 2010 yılında hizmete başlayan eğitimlerin esnaftan gelen yoğun talepler ile hayat bulduğunu ifade etti.
Tulga, çıraklık eğitim merkezinin kapasitesinin olmasına rağmen ilginin az olduğunu, ortalama yılda 200 kişiye eğitim verebildiklerini ancak bu sayıyı artırmak için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile de çalıştıklarını söyledi.
Tulga, meslek liselerine ilgi gösteren çocukların da üniversiteye gidebildiğini, ancak ülkede bu konuda yanlış bir algı olduğunu, bu yüzden meslek liselerine daha az ilginin gösterildiğini belirtti.
Oysa Avrupa’da ilginin ve eğilimin daha çok meslek liselerine ve eğitimine olduğunu anlatan Tulga, KKTC’de meslek liselerine giden öğrencilerin oranı yüzde 37 iken Avrupa’da yüzde 75 olduğunu söyledi.
Devlet politikası oluşturulmalı Mesleki eğitim konusunda bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini ifade eden Tulga, üniversitelere girişte kriter konması gerektiğini, mesleğe yönlendirme yaşının 15 olduğunu, ailelerde bu algının yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tulga, çıraklık ve yetişkin okulunu açınca kendilerinin de bu konuda tecrübelendiklerini, meslek eğitimi yanında zorunlu eğitimde eksiklikleri olduğunu gördükleri çocuklara okuma, matematik, İngilizce gibi dersleri de verdiklerini söyledi.
Herkes her işi yaparsa mesleklere saygı kalmaz Tulga, çalışma yaşamında eğitimli ve sertifikalı olmanın mesleğin değerini artırması yanında kişinin değeri ve aldığı ücreti de artırdığına işaret ederek, “Herkes her işi yaparsa mesleğe saygı kalmaz, o mesleğin değeri ortaya çıkmaz. O yüzden eğitim ve sertifika mesleğe ve insana değer kazandırıyor, artırıyor. Sertifikalı kişi daha iyi ücretler de kazanıyor” diye konutu.
Tulga, ülkede her alanda katma değerin artırılması ve insana üretime çalışma yaşamına eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.
İşçi ile işveren buluşturulacak
Hürrem Tulga, oda olarak AB projelerine de devam ettiklerini, bu çerçevede iş arayan ve eleman arayan üyeleri ile kişileri buluşturmak amacıyla bir yazılım çalışması yaptıklarını anlattı.
Tulga, bu yazılım tamamlanınca hangi sektörlerde ne kadar talep olduğunu, istihdam fazlalığı ve eksikliklerini daha rahat görebileceklerini ve elde ettikleri verilere göre çalışma yaşamına katkıda bulunmak için kedilerini geliştireceklerini anlattı.