Diyalog Gazetesi

Ada’nın ‘iki’ tarafı

KIBRIS

Rum Meclisi, Ermeni Soykırımı iddialarını inkar edenlerin 5 yıl hapislik veya 10 bin Euro para cezası almalarını öngören yasayı onayladı, KKTC Meclisi öğretmenler tarafından kuşatıldı

Toplantıyı Sahakyan da izledi... Ermeni soykırım iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa değişikliği Rum Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi. Ermenistan Meclis Başkanı Galşust Sahakyan’ın huzurunda kabul edilen yasa Ermeni soykırımını reddedenlere beş yıl hapislik veya 10 bin Euro para cezası öngörüyor.

Öğretmenler genel kurul salonunda... Rum Temsilciler meclisi Ermeni yasasını görüşürken, KKTC Meclisi öğretmen sendikaları tarafından kuşatıldı. Genel kurul salonuna giren sendikacılar ‘göç yasası’ adını verdikleri yasayı protesto ettikten bir süre sonra salondan ayrıldılar. 





Güney Kıbrıs’a gidenler, Ermeni Soykırımı iddialarını inkar etmeleri halinde 5 yıl hapislik veya 10 bin Euro para cezası alacaklar

Oybirliği ile ‘evet’


Remzi SAMAR
Ermeni soykırım iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa Rum Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi. Rum Meclisi 1975 yılında kabul ettiği ve 1982 yılında da genişlettiği ‘Ermeni soykırım yasasına’ inkâr cezası maddesini de ekledi.
Mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerin ortaklaşa sunduğu tasarı, “soykırımı, savaş suçlarını ve insanlık aleyhinde işlenmiş suçları” tanımayanlar için cezai yaptırım öngörüyor.
Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, Ermenistan Meclis Başkanı Galust Sahakyan’ın da hazır bulunduğu dünkü oturumda bir konuşma yaparak ‘tarihi bir gün’ yaşadıklarını söyledi. Parlamentoda alınan kararın tarihsel gerçeklerle yüzleşmeyi daha da netleştirdiğini savunan Omirou, bu gerçeklerin artık inkâr edilmemesi gerektiğini kaydetti. 
Ermenistan ile tarihi bağlarının olduğunu aktaran Rum Meclis Başkanı, "Rum ve Ermeni halklarının kaderleri ortak. Kıbrıslı Rumlar da 1974’te Türklerin kurbanı oldu. 24 Nisan’ı milli anma günü de ilan ettik." şeklinde konuştu. 

Hapislik ve 10 bin Euro para cezası

Onaylanan tasarıya göre, Ermeni soykırımını reddedenler beş yıl hapis veya 10 bin Euro para cezasına çarptırılacak. Eski yasa, iddiaların uluslararası mahkemeler tarafından tanınması halinde, cezayı öngörüyor. 
Benzer bir yasa daha önce İsviçre, Yunanistan ve Slovakya'da kabul edilmişti. Rum yönetimi 1915 Olayları'nı 1975'te ‘soykırım’ olarak tanımıştı.

Dostluk teyit edildi
Konuk Ermenistan Parlamento Başkanı Galust Sahakyan da, Kıbrıs ve Ermenistan’ın aralarındaki işbirliğini ve dostluğu bir kez daha teyit edildiğini söyledi.
Sahakyan “Dost bir ülkede bulunuyoruz” dedi ve iki ülkenin uluslararası forumlarda daha yakın bir işbirliğinde bulunacaklarını vurguladı.
Sahakyan, Ermenistan Parlamentosu'nun 24 Mart tarihinde bir kararla Pontuslu Yunanlılar ve Asurluların soykırımını tanıdığını söyledi.

Bilgiç: Yok hükmünde
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kıbrıs Rum yönetimi parlamentosunda kabul edilen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısıyla ilgili bir soruya verdiği cevapta, Rum yönetiminin söz konusu tasarrufunun Türkiye için "yok hükmünde" olup, yoruma müstahak olmadığını belirtti.
Bilgiç cevabında, "1915 olaylarını, güncel ve basit siyasi hesapları kullanarak her vesileyle istismar etmeye çalışanların bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hiçbir sonuç elde edemeyeceği şüphesizdir" ifadesini kullandı.






Öğretmenler, Meclis önünde davul ve düdüklerle “Göç Yasası” olarak anılan yasayı protesto etti

“Eşitlik istiyoruz”

KTÖS ve KTOEÖS‘te örgütlü 2011 sonrası istihdam edilen öğretmenler dün Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı.
Meclis önünde davul ve düdüklerle “Göç Yasası” olarak anılan kamuda maaş düzenlemeleriyle ilgili yasayı protesto eden, ardından basın bildirisi okuyan eylemciler, daha sonra Meclis Genel Kurulu oturumunun sürdüğü salona girerek, yasanın kaldırılmasıyla ilgili yasa önerisinin “Tekrar edilip iyi öğrenilmesi için” birer kopyasını milletvekillerine verdiler.
Öğretmenler eylemde, “Öğretmeniz Birlikteyiz Susmayacağız”, “Öğretmen Öğretmendir, Eşitlik ve Adalet İstiyoruz”, “Eşit İşe Eşit Ücret” ve “Öğretmen Ücretli Köle Değildir” pankartları açtı.
Basın bildirisinin ardından 20 kişilik bir grup, Meclisin yan tarafında bulunan polis kontrolünden geçirilerek Meclise alındı.
20 kişilik ekip daha sonra hiçbir engellemeyle karşılaşmadan kürsünün olduğu kısımdan Meclis salonuna girerek burada yasa önerisinin bir kopyasını milletvekillerine dağıtmaya başladı. Eylemcilerin meclisi basmasıyla Meclis oturumuna ara verildi, televizyon canlı yayını kesildi.
Yasa önerisinin milletvekillerine dağıtılmasının ardından eylemciler girdikleri kapıdan dışarıya çıkarak eylemlerine devam ettiler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.