Diyalog Gazetesi

Adalete güveni sarsar

KIBRIS

Barolar Birliği,  Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’ın istifa gerekçelerinin şahsilikten çıktığını toplumsal bir hal aldığını belirterek uyarılarda bulundu:

 Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt mahalli baroları imzasıyla yayımlanan bildiriyle, Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’ın istifa gerekçelerini içeren açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Değerlendirmede, normal koşullarda, bir çalışan ile çalıştığı kurum arasındaki ilişkiyle ilgili ve şahsi bir tercih olduğu düşünülebilecek olan istifa kavramının Tacan Reynar’ın istifası özelinde ve son yayımladığı istifa gerekçeleri ışığında şahsi nitelikli olmaktan çıktığına dikkat çekildi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği, adalete olan inancın yitirilmesinin, toplumun yaygın ve derin travmalarına yenisini eklemekten veya artırmaktan, dolayısıyla topluma zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını vurguladı.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği, bu durumun, geride kalan ve mücadeleye devam eden yargıç veya avukat tüm hukukçuların emeklerini de değersizleştirme tehlikesi taşıdığını belirtti.
Barolar Birliği, yargı organının ne amaçla olursa olsun bu yönüyle tartışmaya açılmasının; yargının dönüştürülerek kontrol altına alınması amacını güden veya bu amaca hizmet edenlere fırsat yaratacağı endişesini dile getirdi.
Yargıcın açıklamasında istifa gerekçesi olarak değindiği hususların, ülkeyi, toplumu ve özellikle yargı organıyla yargı mensuplarını doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekilerek, “Elbette ki, içinde bulunduğumuz sürecin tüm muhataplar tarafından sağlıklı, soğukkanlı ve sağduyulu bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.
Barolar Birliği açıklamasında, “Yargının dışa dönük, yani adalet amacına ulaşmak için yargılama yapma olarak belirttiğimiz ilk fonksiyonu açısından konuya bakıldığında ise; yargıcın açıklamalarının maalesef zararlı veya tehlikeli sonuçlara yol açma olasılığı bulunmakta olduğu görülmektedir. Yargıcın kendisinin de belirttiği gibi, yargıçlar ülkedeki tüm olumsuzluk ve imkansızlıklara karşın görevlerini iyi niyetle, bağımsız ve tarafsızca yerine getirme gayreti içerisindedirler. Yargı, ülkenin tüm yerleşik kurumları içerisinde en çok güven duyulandır. Yine istifa gerekçelerinde belirtildiği gibi, tüm bu kötü tablo içerisinde herhangi bir makam veya kişinin yargıçların gördükleri davalar ve kararlarıyla ilgili etki, baskı veya yönlendirme yapabileceği bir zemin mevcut değildir ve umut sönmemiştir ve halen vardır” denildi.

Reynar’ın istifası gündem oldu
Öte yandan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTÖEÖS) Genel Sekreteri Aziz Selengin, yargıç TacanReynar’ın istifasına değinerek, “Biz Kıbrıslı Türklerin varlığını tehdit eden, dönüşümünü hedefleyen, itaat etmesini, biat etmesini, göç etmesini hedefleyen dayatma ve baskılara ‘dur’ deme çağrımızı bir kez daha, göç etmek zorunda kalmayacağımız, demokrasi, hukuk ve adalet sisteminin hakim olduğu, çözüm ve barış içinde yaşayacağımız demokratik, özgür bir ülke için mücadele etmeye devam edeceğimizi ortaya koyarız” dedi.
Sol Hareket ise, Reynar’ın istifası sonrası yaptığı açıklamalarla ülkedeki esas sorunun rejim sorunu olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiği görüşünü belirtti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası da (KTÖS), “Türkiye ve KKTC makamlarının yargıya müdahalesi sonucu bir yargıcın istifa ettiğini” savunarak, bunun ülke tarihine geçen çok önemli bir “kırılma noktası” olduğunu ifade etti. 

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs’tan bir heyet, dün Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı ofisinde ziyaret ederek bir toplantı gerçekleştirdi. 
İnisiyatif’ten yapılan açıklamaya göre heyet toplantıda, toplumlar arası görüşmelerin durmasına ilişkin görüşlerini ve kaygılarını paylaştı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.