Diyalog Gazetesi

Adalet istedi

KIBRIS

İngiliz Parlamentosu’nda konuşan Tatar, halkın gelişimini olumsuz etkileyen izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılmasını talep etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen resepsiyona katıldı.
Açıklamaya göre, “Kıbrıs Sorununun 60 Yılı” başlıklı resepsiyon, Lordlar Kamarası üyesi, Holbeach Lordu Taylor ve Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet Kampanyası tarafından Parlamento Binası'ndaki The Pavilion'da yapıldı. Resepsiyona, parlamenterler, büyükelçiler, düşünce kuruluşu temsilcileri, Birleşik Krallık basın mensupları, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı olarak halkın gelişimini olumsuz etkileyen izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılmasını talep ettiğini kaydederek, izolasyonun bu çağda yerinin olmadığını çünkü Kıbrıs Türk halkının kapsamlı bir çözüm bulunması için tüm müzakere süreçlerinde yoğun çabalar ortaya koyduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununa adil, pratik ve sürdürülebilir olacak müzakere edilmiş bir çözüm bulunmasını istediğini vurgulayan Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kıbrıs'ta iki devlet arasında istikrar ve iş birliği istiyoruz. Kıbrıs'ta son 60 yıldır fiilen iki devlet bulunmaktadır ve ileriye dönük doğru yol, Kıbrıs'a sadece 60 km mesafede bulunan Türkiye üzerinden taşınması mümkün olan doğal kaynaklar konusunda iş birliği yapmaktır.”

“Uygulanabilir bir proje öneriyoruz”
Cumhurbaşkanı Tatar, birkaç gün önce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile enterkonnekte konusunda önemli görüşmeler yaptık. Kıbrıs'ın hem kuzeyini hem de güneyini, zaten AB'ye bağlı olan Türkiye üzerinden birbirine bağlayabileceğimiz, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında bir köprü olabilecek ve geleceğe yönelik güveni arttıracak çok daha uygulanabilir bir proje öneriyoruz. Kıbrıs'ta ilerlemenin yolu iki devletin enerji, su, mayın temizleme ve düzensiz göç gibi Ada'nın karşı karşıya olduğu güçlüklerin ele alınması gibi farklı alanlarda iş birliği yapmasından geçmektedir. Sizlere burada, Parlamenterler Meclisinde hitap ederken, uluslararası topluma Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıslı Türklerle iş birliği yapmaya teşvik etmeleri çağrısında bulunuyorum, zira KKTC'nin statüsünün güçlendirilmesi anlamına geleceği bahanesiyle bizimle iş birliği yapmayı reddediyorlar. Ancak, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki kurucu ortağından biri olduğu, self-determinasyon hakkına sahip olduğu, tarihi ve kültürü nedeniyle ve Ada'nın Türkiye'ye coğrafi yakınlığı nedeniyle Kıbrıs meselesinin bir tarafı olduğumuz gerçeğini kimse inkâr edemez. Ada'ya sadece 40 mil uzaklıkta bulunan ve Ada'nın refahı için bize büyük bir fırsat sunan Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının rızası olmadan hiç kimse Kıbrıs sorununa çözüm bulamayacaktır.”

“Nerede benim halkıma adalet ve eşit muamele?”
Cumhurbaşkanı Tatar, sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Uzun yıllar süren müzakerelerin ardından Nisan 2004'te Annan Planı olarak bilinen BM Kapsamlı Çözüm Planı adanın her iki tarafında ayrı ayrı eş zamanlı referanduma sunuldu. Kıbrıs Rum Tarafı planı ezici bir çoğunlukla yüzde 76 oranında reddetmiştir. Kıbrıs Türk Halkı ise planı yüzde 65 oranında kabul etti. Bir hafta sonra Kıbrıslı Rumlar AB'ye üye olarak kabul edilirken, Kıbrıslı Türkler bu denklemin dışında tutuldu. “
Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet kampanyası eş başkanları Çetin Ramadan ve Rikki Williams da resepsiyonda, kampanyanın hedefleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Yorumlar (3)

Cypriot 1 Hafta Önce

https://www.youtube.com/watch?v=ftp1Pnulcwo 1- @williamforrest8658 1 day ago (edited) Love the interview by this 3:40 journalist, the way he cleverly puts the questions through to E Tatar and he falls for it ,giving us the true interest of Turkey's for Cyprus. 2- @Nothing-4u2 1 day ago He sounds just like another AKP bureaucrat. 3- @sonnyjoannou9413 17 hours ago You can't have embargoes on an illegal state, hence there are no embargoes.

Hasan Nuri 1 Hafta Önce

Yalanlar dünyasından çıkıp Gerçekçi olalım Sayın Toplum Lideri KKTC Cumhurbaşkanımız İngilterede ve Avrupa’da sadece Toplum Lideri olarak algılanmaktadır ! Tanınması yasaklanan KKTC ‘nin Ambargolardan kurtulması veya direk Uçuş yasağının kaldırılması için Sayın Toplum liderimiz Londra Parlamentosunda hiçbir Devlet yetkilisi ile de görüşmemiştir ! Sayın KKTC Cumhurbaşkanımız KKTC için alınan Ambargoların ve direk Uçuş yasağının kaldırılmasının adresi bu Kararları alan New York’taki BMGK olduğunu bilmiyor mu yani ?

Vatandaş 7 Gün Önce

Kimden neyin adaletini istedi pek anlamış değilim gerçekten...Kimin için adalet? Kıbrıslılar içinmi yoksa yalnızca kktc içinmi? Atıp tutuyor işte...Halkın cebinden halkın parasıyla kalıbına uydurup kendi özel işleri yada çok özlediği dost akraba ziyaretine gitmiştir bu arada...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.