Diyalog Gazetesi

Acı gerçek

KIBRIS

Gazimağusa Ağır Ceza’da görülen 179 davanın 80 tanesini uyuşturucu suçları oluştururken, suçluların kan ve idrar tahlillerinin yapılamadığı belirtiliyor

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi adli yıl kapanışını dün yaptı. Kapanış oturumunda Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, İskele Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Gazimağusa Polis Müdür Yardımcısı Bekir Abatay, Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem ve Şartlı Tahliye Kurulu Üyesi, aynı zamanda Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli Polis Müfettişi Halil Mısırlı adli yılla ilgili suç oranları hakkında mahkemeye bilgi verdi. Savcı İldeniz, geçtiğimiz adli yıl içerisinde 179 tane dava dosyasının neticelendirildiğini ve bunların 80 tanesinin uyuşturucu ile ilgili davalar olduğunu söylerken, Şartlı Tahliye Kurulu üyesi Polis Müfettişi Halil Mısırlı ise denetimli serbestlikten yararlanan kişilerden yasa gereği alınması gereken kan ve idrar örneklerinin tahlillerinin yapılamadığını açıkladı. 

Suç oranları açıklandı
Geride bırakılan adli yılda Gazimağusa bölgesinde yaşanan suç oranları Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapanış oturumunda açıklandı. 
Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, geçtiğimiz adli yıl içerisinde 179 tane dava dosyasının neticelendirildiğini ve bunların 80 tanesinin uyuşturucu ile ilgili davalar olduğunu söyledi. İldeniz, iki tane cinayet davasının görüşüldüğünü, bir tanesinin kararının açıklandığını, diğerinin ise 13 Eylül 2018 tarihinde açıklanacağını anımsattı. Savcı İldeniz’in açıkladığı davası tamamlanan diğer suçlar ise şöyle; 23 ev açma ve sirkat. 16 vahim zarar meselesi. 9 eski eser bulundurma. 6 evrak sahteleme meselesi. 9 kanunsuz silah taşıma. 7 çalışan tarafından hırsızlık. 4 sahte para meselesi. 5 16 yaşındaki küçük çocuğa cinsel istismar meselesi. 2 ölümle sonuçlanan trafik kazası davası.

Sırada 41 dava var
41 adet dava dosyasının yeni adli yıla kaldığını belirten İldeniz, 14’ünün uyuşturucu, 5’nin cinsel tecavüz, 5’nin bina açma ve sirkat, 4’ünün evrak sahteleme, 5’nin ölümle neticelenen trafik kazası, 2’sinin eski eser ve birinin ağır yaralama davası olduğunu söyledi. 

İskele’de tutuklu yok
İldeniz’in ardından sırasıyla İskele Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Gazimağusa Polis Müdür Yardımcısı Bekir Abatay, Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem ve Şartlı Tahliye Kurulu Üyesi, aynı zamanda Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli Polis Müfettişi Halil Mısırlı’da mahkemeye istatistik bilgileri aktardı. İskele Polis Müdürü Ahmet Beşerler, İskele’ye bağlı tüm karakollarda hiç tutuklu bulunmadığını, Merkezi Cezaevi’nde ise İskele bölgesinden 2 tane hükümsüz tutuklu bulunduğunu bildirdi. Gazimağusa Polis Müdür Yardımcısı Bekir Abatay ise Gazimağusa’da bu yıl içerisinde 288 tane cürüm dosyalandığını bunların 3 tanesinin ölümle neticelenen trafik kazası olduğunu bildirdi. 
Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı hücrelerde 7 tane tutuklunun bulunduğunu aktaran Abatay, Merkezi Cezaevi’nde ise Gazimağusa bölgesinden 13 hükümsüz tutuklu bulunduğunuı söyledi.

Merkezi Cezaevi’nde 525 tutuklu var
Merkezi Cezaevi müdürü Metin Bilmem, Merkezi Cezaevi’nde şu anda 525 tane tutuklu bulunduğunu ifade etti. Bilmem,46 hükümlünün Türkiye Cumhuriyeti’ne iadesi için başvuruda bulunulduğunu, bunların 5 tanesi hakkında Bakanlar Kurulu kararı çıktığını ve yakın zamanda Türkiye’ye gönderileceklerini söyledi. Bilmem, 22 kişi hakkında kurul kararı beklendiğini, geriye kalan 19 kişi hakkında ise hukuk dairesinin görüşünün beklendiğini bildirdi. 

Kan ve idrar tahlili yapılamıyor
Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli ve aynı zamanda Denetimli Serbestlik Kurulu üyesi Polis Müfettişi Halil Mısırlı ise Denetimli Serbestlik Yasası’nın çıktığı 2016 yılından bugüne kadar 219 kişinin yasadan yararlandığını, bunların 52 tanesinin süreci başarı ile tamamlarken, 71 kişinin ise süreci ihlal ettiğini söyledi. Mısırlı, Gazimağusa bölgesinden 31 kişinin yasadan yararlandığını ve 4 tanesinin süreci ihlal ettiğini sözlerine ekledi. Başkan Aksun’un sorusu üzerine Mısırlı, laboratuvarda çıkan yangını da anımsatarak, denetimli serbestlikten yararlanan kişilerden, yasa gereği alınması gereken kan ve idrar örneklerinin tahlillerinin yapılamadığını bildirdi. 

Fadıl Aksun: Vize verilirken sabıka kayıtları incelenmeli
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç Fadıl Aksun ise suç oranlarında bir azalma olmadığını üzülerek gördüklerini ifade etti. Uyuşturucu ile ilgili suçların vahametinin de göz önünde olduğuna dikkat çeken Aksun, önemli bir konuya daha değindi ve öğrenci vizesi ya da çalışma izni ile ülkemize gelenlerin bir süre sonra kaçak pozisyona düştüklerini ve hayatlarını da idame ettirebilmek için kaçak statü de çalışmaya başladıklarını gözlemlediklerini ifade etti. Aksun, “Ülkemize girişte vize verilirken, kişinin sabıka kaydının incelenebilmesi ve ülkemizde suç işleme potansiyelinin olup olmadığının araştırılması gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca kaçak statüde çalışanlar ve ikamet edenlere yönelik kontrollerinde arttırılması gerektiği inancındayız” şeklinde konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.