Çiğdem AYDIN
Türkiye’den gelecek suyun yönetimi konusundaki belirsizlik devam ederken, bu konuda görev ve sorumluluğun belediyelere verilmesinin ‘imkansız’ olduğu belirtiliyor. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, Güzelyurt, Lefkoşa, Girne, gazimağusa, İskele ve Dipkarpaz belediyelerinin, sadece su motorlarından kaynaklanan 27 milyon 980 bin TL tutarında borçları bulunuyor.
Anamur’dan gelecek suyun dağıtımı için yaklaşık 600 milyon TL tutarında yatırım yapması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar “eğer bu yatırım yapılmazsa, Türkiye’den gelen suyun üçte biri boşa gidercek. Çünkü içme suyu şebekesinde büyük kaçaklar var” diyor.
İçme suyu şebekelerinin yenilenmesi, atık sular için arıtma tesisi ve yağmur direnaj kanalları gibi konularda ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen uzmanlar, su motorlarından kaynaklaan elektrik borçlarını dahi ödeyemez durumdaki belediyelerin, 600 milyon TL dolayında yatırım için kaynak bulamayacağına dikkat çekiyor, çözüm için Yap-İşlet-Devret modelini öneriyor.
Belediyelerin borçları
Belediyelerin, Kıb-Tek’e su motorlarından kaynaklanan borç miktarları şöyle:
Güzelyurt Belediyesi : 11 milyon 97 bin 423 TL
Dipkarpaz Belediyesi : 62 bin 513 TL
Lefkoşa Belediyesi: 32 bin 827 TL, ayrıca Haspolat Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan 14 milyon TL
İskele Belediyesi: 105 bin 943 TL
Gazi Mağusa Beeldiyesi : Bir milyon 664 bin 768 TL
Girne Belediyesi : 15 milyon 17 bin 344 TL
Su Dairesi de borçlu
Diyalog’un, Elektrik Kurumu yetkililerinden aldığı bilgiye göre; Su İşleri Dairesi’nin de, 67 adet su motorundan kaynaklanan 21 milyon TL borcu bulunuyor. Taksitlendirilen borç, aylık 174 bin TL taksitlerle ödeniyor.
Belediyelerin son 10 yıldan bu yana zaman zaman vergi affı ve indirimleri olmasına rağmen su motorları için kullandıkları elektrik paralarını ödeyemez olduklarına dikkat çeken KIB-TEK yetkilileri, taksitlendirme yapıldığı halde bazı belediyelerde ödeme sıkıntısının devam ettiğini ifade ediyor.