Çalışma ve muhaceret affını kapsayan, Yabancıların Çalışma İzinleri Değişiklik Yasası ile Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası, Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 60 gün süreyle geçerli olacak çalışma ve muhaceret affı 27 Ocak 2017 tarihinde sona erecek.
İki yasa ile af düzenlemelerinin yapılması yerine iş yaşamının kayıt altına alınarak çalışma hayatının af gerektirmeyen şekilde düzenlemeler ile uyumlaştırılması amaçlanıyor.
Kimler yararlanacak?
Bu amaçla hayata geçirilen çalışma ve muhaceret affından; KKTC’de çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular; yurtdışına vize cezalı çıkış yapan yabancı uyruklular ve kayıt dışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen yabancı uyruklular ile KKTC’de ziyaretçi izinsiz ve ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan yabancı uyruklular yararlanacak.
Kaç para ödenecek?
KKTC’de, çalışma veya iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı olarak bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular aftan yararlanmak istemeleri halinde, yurtdışına çıkış yaparak bir asgari ücret (1834 TL) ödemeleri halinde ya da yurtdışına çıkış yapmadan , İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne 1 Asgari Ücret’e ek olarak 250 TL ödeyip aftan faydalanarak 45 günlük ziyaretçi izni alabilecek.
KKTC’de kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan ve yurtdışına vize cezalı çıkış yapanlar ise; ülkeye giriş yaparak, Polis Muhaceret’e 1 asgari ücret tutarında ceza ödemesi halinde aftan yararlanabilecek ve kendilerine 45 gün ziyaretçi izni verilecek. Bu kişiler 45 günlük vize süre içerisinde, çalışma izni almak amacıyla işvereni tarafından müracaat edilmesi halinde; ödedikleri cezanın makbuzu ile birlikte Çalışma Dairesi Müdürlüğü veya bölge amirliklerine başvuruda bulunarak, ön izinden muaf tutulacak ve çalışma izni alabilecek.
KKTC’den ihraç edilenler de af kapsamında
Kayıt dışı çalıştığı gerekçesiyle KKTC’den ihraç edilenler de, vekilleri vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne veya şahsen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki elçiliklerine, konsolosluklarına veya temsilciliklerine yazılı olarak 60 gün içerisinde başvuru yaparak aftan yararlanabilecek.
İşverene de af
Çalışma affı kapsamında, yanında yabancı uyruklu çalışma izinli işçi çalıştıran işverenler için; iş ilişkisinin sona erdiğini belirten bildirim zorunluluğu süresi 15 günden 21 güne çıkarılırken, yanında kaçak işçi çalıştıran işverenin bir yıl süre ile devlet ihalelerine katılamama yasağı, kaçak işçi cezasını ödemesi halinde kaldırılacak.
Afla ilgili bilgi almak isteyenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ALO 102 İhbar Hattı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ni 611 10 15 – 611 11 82 numaralı telefonlardan ücretsiz arayabilecek.
Aftan yararlanmak isteyenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın www.csgb.gov.ct.tr adresinden de bilgi alabilecek.