Diyalog Gazetesi

6 bin dosya bekliyor

KIBRIS

Hükümetin programında ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalıştırılacağına ilişkin güvence verilmesi memnuniyet yarattı

Tufan Erhürman başkanlığındaki koalisyon hükümetinin dün mecliste okunan programında, özellikle Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) çalıştırılmasına ilişkin güvence verilmesi, kuzeydeki Rum mükklerinin ‘parası ödenerek’ Türk tappusuna geçmesini savunan kesimleri memnun etti.
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; Komisyonun gündeminde yaklaşık 6 bin 500 dosya bulunuyor. Sözkonusu dosyaların karara bağlanması halinde, hem başvuru sahibi Rumlar paralarını almış olacak, hem de binlerce dönümlük arazi Türk mülküne geçmiş olacak.
Hükümet programında Taşınmaz Mal Komisyonu'nun etkili iç hukuk mekanizması haline getirilebilmesi için gerekli uluslararası ilişkiler yeniden kurulacağı, yeni ve makul bir finansman modeli ile desteklenmesi ve hızlandırılması için tedbirler alınacağı belirtildi.

Davaları önlemenin tek yolu TMK
Diyalog’a konuşan emekli bir yargıç “Rumların, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhinde dava açmalarını önlemenin tek yolu Taşınmaz Mal Komisyonunu çalıştırmak ve mülkünü satmak isteyen Rumların başvurularını sonuçlandırmaktır”dedi. Yargıç, dosyaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılması halinde Güzelyurt ve Maraş’ın belirli bir süre sonra ağırlıklı olarak Türk toğrağı olacağını belirtirken, hükümetin bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi zaman kaybetmeden yapması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin istediği yasa yapılmadı…
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla kurulan ve kuzeydeki Rum mülklerinin ‘oldukça avantajlı fiyatlarla’ Türkleşmesine olanak sağlayan Mal Tazmin Komisyonu 4 yıldan beri parasızlık yüzünden karar üretemiyor.
Bugüne kadar 6 bin 327 Rum’un mal satışı için başvuru yaptı, bunlardan sadece 837’si sonuçlandı ve 179 milyon 360 bin 871 Sterlin ödeme yapıldı.
Geriye kalan dosyaların sonuçlandırılabilmesi için yaklaşık 2 milyar Sterlin’lik bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor.
Konun uzmanları, Türkiye’nin bu konuda, KKTC hükümetlerinden ‘katkı yasası’ talep ettiğini, ancak bu talebin yerine getirilmemesi nedeniyle para akışının durduğunu söylüyor.
 
Rumlar tedbir aldı, Türkler olanı da yavaşlattı
Kuzey Kıbrıs’taki yetkililer Türk tarafının eline geçirdiği önemli bir fırsatı çıkarmadıkları bir yasa yüzünden heba ederken Rum Hükümeti her zamanki gibi gerekli tedbirlerini aldı.
Rum hükümeti vatandaşlarının Mal Tanzim Komisyonuna başvurusunu önlemek için geçtiğimiz dönemde bir dizi tedbir aldı.
Rum Hükümeti kamu görevlilerine Mal Tazmin Komisyonu’na başvurularını yasal bir şekilde engelledi, ayrıca Rum bankalarının KKTC’de kalan Rum mallarını ipotek için kabul etmesi sağlandı. Bunun yanında KKTC’de kalan Rum mallarının Rumlar içinde el değişimine ve satışına da Rum hükümeti onay verecek yasal düzenlemeler yaptı. 2014 yılında itibaren Rumların komisyona başvurusunda dramatik bir düşüş yaşandı. 2014’te 375, 2015’te 182, 2016’da 50 ve 2017 yılının Haziran ayına kadar ise sadece 16 başvuru yapıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.